Ano, ale musí ti dát EXTRA segment.
---
Ono se zase tolik neplýtvá. Hlavní cíl bylo zvětšení prostoru. Teď to jsou 4 bajty. Zvětšení na 6 je nedostatečná blbost (i když MAC adrese na síťových kartách to stačí ...), takže se zvětšilo rovnou na 8, je to lepší násobek 2. To je tedy pojem "síť". (to, že v některých případech jde použít i třeba /126 teď pomíjím).
Tahle velikost také zjednoduše internet, v podstatě. Každý ISP má /32 segment (nebo větší) a jen to se objevuje po světě v routerech ...
Zbytek je už jen věcí vnitřních sítí, které globální routovací tabulky nezajímají. A jelikož počítače jedou na dvojkové soustavě, tak se použilo také 8 bajtů ... to je celá sranda. Zároveň taková velikost umožňuje autokonfiguraci ... vezmu MAC adresu, doprostřed vrazím bajty FFFE a mám adresu, která s pravděpodobností blízkou 100 % bude unikátní.
A jelikož je to fakt strašně velké, lze i MAC vynechat a prostě si vygenerovat náhodné číslo. To už sice nebude 100% unikátní, ale pravděpodobnost shody je opravdu minimální (a na řešení existuje mechanismus). To se používá pro tzv. Privacy extensions (někdo si všiml, že z MAC adresy tě pak všichni po světě poznají ...).
Pokud by to jelo stylem "stačí mi tři adresy", tak tvůj ISP by musel mít pro ty tři adresy samostatný záznam. Když ti naroutuje síť, má jen jeden. A do ostatních sítí se ani neoznamuje, bude schovaný v jeho "nadsíti" /32.
A jelikož dnes je na internetu kdeco, fungovat po jedné by byla děsná práce ... konfigurovat čidla, ledničky, světla, termostaty, mobily, tablety, počítače, přehrávače, STB. Pro každou takovou pitomost bys žádal o adresu! Což nemusíš, když máš vlastní segment ...
Pokud má ISP přidělený segment /32, tak má kolik sítí? Je to stejný počet sítí, jako je CELKEM IPv4 adres. A v každé síti pak může být 2^64 různých zařízení.
A takových ISP může být na světě přesně tolik, kolik existuje CELKEM IPv4 adres. Příští nebo přespříští rok bude možnost, aby každý druhý člověk na světě (vč. dětí a politiků) dělal internetového providera pro JEDNOHO člověka a dal mu 2 miliardy sítí (a druhé dvě si nechal).
A fakt je pro ISP takový nehorázný problém ti darovat 256 sítí, když jich má 4 miliardy??? Uznávám, že mě ten myšlenkový posun také chvilku trval ... Ale v dnešní době už to nechápu, prostě přidělím a jdu od toho.