Mozna by bylo dobre uvest, ze nejsem ze support tymu a prispevky na tomto foru jsou pouze moje soukroma aktivita. S poskytovanim internetu jsem zacinal v roce 2003 a cesky trh je mi stale blizky, proto sem pisu, nehledal bych za tim nic hlubsiho.
Vyvoj 60G radiovych zarizeni je stale docela veda, takze se da rici, ze s kazdym dalsim firmwarem nebo novym produktem se posunuji hranice. Pred par lety bylo 60G odpadni pasmo a nikdo necekal, ze by se na tom daly stavet venkovni spoje (802.11ad byl definovan v roce 2012). Zacalo se kratkymi spoji na 200 metru a nyni jsme nekde u 5km i vice. Urcite se to bude posouvat jeste dale jak v dosahu tak v odolnosti vuci pocasi. Vyvoj kazdeho zarizeni trva dlouho a vysledek pro jakoukoliv novou technologii je nejisty dokud se to cele nevyzkousi. Cena produktu se potom urcuje vicemene jako nejaky nasobek nakladu na komponenty - nekdy se to upravi dolu, kdyz jde treba o rychle obsazeni nejakeho segmentu trhu. Tenhle nasobek ma kazda firma jinak - zalezi na nakladech na vyvoj software atd... Takhle to funguje u vetsiny hw vyrobcu. Abychom zjistili potencial nejakeho inovativniho produktu, tak jej vicemene musime vyvinout a vyrobit, protoze jinak se to overit neda.
Z toho predchoziho je tedy vcelku zrejme, ze delat pruzkum trhu na ceske komunite by nemelo velky prinos. Produkty pro 60 GHz jsou pro nas vyznamne, takze do vyzkumu investujeme dost prostredku a jedine hlasovani, ktere je zasadni, je hlasovani penezenkami zakazniku. Bud to bude splnovat potreby a bude to za prijatelnou cenu nebo ne.
Chce-li se nekdo podelit o zkusenosti s nasazenim 60G spoju, tak by mi zajimalo na jake vzdalenosti to nyni pouzivate bez zalozniho spoje a na jake to pouzivate, kdyz mate k dispozici zalohu pro pripad vypadku. Nejde mi ani tak o extremy, ale spis o to jak vnimate bezpecnou vzdalenost - tedy treba "do 500 metru instalujeme 60G parabolky bez zalozniho spoje a od 500 do 1500 metru jedine se zalohou". 5G zalozni radio samozrejme navysuje cenu a slozitost zarizeni - varianta produktu bez teto zalohy by snizila cenu.