+ Este by som privital, keby som mohol nastavit radiu (AirOS 6.x/8.x, AirFiber) povolene intervaly frekvencii (napr. "5150-5350,5470-5875") a frekvencia by sa dala preladovat iba v tomto pasme (aby nastaveny kanal nikdy nevysiel z toho pasma von, bez ohladu na sirku kanala, bez ohladu na nastavenu control frequency, atd). Nieco podobne, ako bolo (je) nastavovanie povolenych frekvencii, akurat s tym rozdielom, ze by sa to neviazalo na center_frequency ani control_frequency, ale na hranicne frekvencie kanala (od-do).
V soucasnosti jde povolene frekvence nastavit pres frequency list - jakou by melo vyhodu to definovat pres rozsahy oproti tomu, co tam nyni je?
Frequency list som nenasiel v AF5X ani AF5XHD, a hlavne v tom druhom pri aktualnych firmwaroch (s preladovanim frekvencie drag&drop) sa mi vyslovene ziada obmedzit (pre seba, pre kolegov, pre automatiku), kam sa to moze naladit. Ako priklad si vezmime, ze chcem dodrzat a zaroven maximalne vyuzit pripustny rozsah urceny regulatorom, napriklad vseobecnym povolenim na interval 5470 - 5725. Takze sa chccem ladit v celom tomto intervale, a nikdy nie mimo neho.
Napisat interval napr. "5470 - 5725" je lahke a jednoznacne. Tento interval urcuje hranice, ktore sa nesmu presiahnut. Vyklikat frequency list je zdlhave a nejednoznacne (v Airfiberi nemozne), a tento list sa musi (v AirOS) menit podla sirky kanalu. Ked vyklikam pre 20 mhz kanal interval 5480-5715, aby som dodrzal to co stanovil regulator, po prepnuti sirky kanalu na 80 MHz budem aj tak mimo povoleneho rozsahu. A tym ze sa pri sirsich kanaloch stanovuje na AirOs 8.x center frequency (stred celeho kanalu) a control frequency (stred riadiaceho kanalu), tak uz je nadmieru neprehladne, ake kanaly vlastne ma clovek vyklikat, aby ostal v povolenom rozsahu.
Povodny frequency list by som ale urcite nemenil, skor doplnil tak, ze ak si uzivatel stanovi rozsah frekvencii intervalmi, tak sa z existujuceho frequency listu (alebo celeho rozsahu frekvencii) nakoniec do wireless drivera nastavia iba take frekvencie, aby cely vysledny kanal bol vzdy vo zvolenom intervale.