Nemůžu si pomoct ale vidím 3. fotku z mngmntu toho ubnt a na 3. fotce vidím u 5Ghz signál -70 +- na úplně směšné vzdálenosti. Pokud to nebude mít na dva kilometry -50 tak je ta záloha úplně k hovnu i kdyby byla radia úplně off a zapla se až na par minut jen v době výpadku aby to nenamerilo ctu na kanálu 5100 80Mhz. U nás je totiž zarusene úplně vše a s -75dB na 2km při 5900 pojede ta záloha tak 20Mbit.... Tzn. buď mi něco uchází a nebo ta záloha bude úplně k nicemu...
Už jsem to tu psal, že pokud má záloha anténu na úrovni domácí wifi (asi nějaký planar, 4 dipolky vůči odrazné ploše), tak s tím nemusí ani UBNT jít na CZ/SK trh a tvrdit, že je to záloha. Leč se na mne sesypala hromada ubnt fandů...
Tjn, jak to není parabola, tak to chytí všechen bordel z okolí. -70dB na chainech při 2km je na hranici funkčnosti. Na exponovanějších místech to pojede jen jednotky Mbit, pokud vůbec.
Zajímavý to může být max pro VIP koncáky. 99% času pojede na stovky mbit, to 1% času mu to přeskočí na 5G. Ale i tak se bojím toho, že na krátký vzdálenosti to nemá smysl (neměla by padat 60Ghz linka), na delší zas nepojede ani ten 5G backup.