Měl bys pravdu, kdyby ipv6 bylo stejně spolehlivé, jako ipv4. Bohužel stále není.
A stejná trasa být též nemusí. Třeba chci obcházet NAT.
ano, link-local stačí. Do té doby, než tě naštve výstup traceroute :-)
řekl bych že je na to blbej pohled, jednak ospfv3 by mělo kopírovat ospf tedy myslím jako costově takže tracert bych stále dělal jako v4 protože stejně ten primární backend sítě pojede jako v4, takhle to bude ještě hodně hodně dlouhou než bude vše ipv4 only.... přeci jen furt ipv4 se v hlavě lépe pamatuje a dělat na vše revezní dns stojí také trochu práce :(
Kromě toho jsem nemluvil o DNS, ale o adresách. Bez globálních máš v traceroute jen hvězdičky.
---
Ad. loopbacky pro traceroute: dost pochybuji, že takový mikrotik při příchodu nějakého ICMP/UDP paketu bude odpovídat s adresou, kterou si někde u sebe náhodně vybere na nějakém z bridgů (nutno přiznat, že už jsem to dlouho nezkoušel, třeba to tam nějak dobastlili). Ještě bych věřil nějakým specializovanějším routerům, co mají doslova loopback adresu. Ale mikrotik/linux má prostě "jen adresy".
Ano, samozřejmě ji mohu použít pro ostatní běžné služby. Ono to bez toho vlastně ani moc nejde (mám-li více cest a může-li to padat).