Zdravim,

mate nekdo zkusenosti s vdsl modemy, ktere ma nyni v nabidce Vodafone?

Zyxel VMG8623-T50A

Zyxel VMG8823-B50B

Pripadne nejake doporuceni SPOLEHLIVEHO(bez lagovani a zasadnich bugu) reseni do 2500Kc - celkove, pro 50Mbit tarif?

- 4x100Mbit porty dostacujou, 2.4GHz s lepsim dosahem (napr. oproti 941-2nD)

Diky

placek.milan: Máš na mysli ten od Cetinu? Dá se někde sehnat?

S uvedenými modemy zkušenost nemám, pouze předchozí model jsem instaloval u známého a ten fungoval dobře (jednalo se o operátora O2).

Velice dobře zkušenosti s comtrend vr-3031eu, který je v bridgi a za ním mtik.

Mám doma od O2 TP-Link W9960 v bridge + mikrotik za ním vytáčí PPPoE (50Mbit tarif, kabel zvládá max cca 70Mbit). Běhá to naprosto stabilně vč. IPv6, rychlost jak podle pravítka.

Terminátor už by měl být CETINem nabízen a distribuován. Někteří operátoři ho nabízí, ale O2 je standardně pozadu a u nich sehnat zatím nejde.

Nevíš, pod jakým označením se nabízí? Čistě jako "Terminátor" nebo má nějaké specifické označení? Je i volně v prodeji?

Nevíš, pod jakým označením se nabízí? Čistě jako "Terminátor" nebo má nějaké specifické označení? Je i volně v prodeji?

Dle toho co je ve článcích na rootu, by toto zařízení nemělo být prodejné, jen k pronájmu, přes dodavatele služeb.

Zařízení jako takové je celou dobu v majetku CETINu (ten ho pronajímá), takže prodej nelze. Aspoň tak je to prezentováno. Jedná se o nějaký přeznačený modem s custom FW ,takže ani nákup bokem asi moc nepůjde.

Já jsem vázanej smlouvou s O2, takže i když bych ho rád vyzkoušel, tak nemůžu.

Terminator je varianta, jen je k nemu treba pripocitat cenu za nejaky rozumny router (se schopnosti vytocit PPPoE nad VLAN).

Jen mi teda terminator posledni tyden zacal tu a tam tuhnout. Jelikoz to nema webxicht, tak nedokazu zjistit, jestli umrel modem nebo spojeni na strane DSLAMu.

Aha, takže za terminátor (bridge) se musí připojit router a pak teprve to zapojit do mikrotiku? Přímo na mikrotiku nelze vytočit PPPoE?

...

Samozřejmě že to MT umí, nahodí se (např. na ether1) vlan848 a na tu PPPoE.

Zarizeni od Mikrotiku jsou prece taky routery. :-)

Je to tak, jak pise Trimarvis, samozrejme, ze to Mikrotik zvladne.

Tak ptám se tak blbě, protože mi Cetin terminátor v neděli instaloval a od té doby jsem bez založní VDSL linky. Navíc jsem oproti Comtrendu v bridgi vytvořil tag VLAN 848 jak má být potřeba a vůbec se to nechce chytit. Má to někdo z Vás už v běhu a točí to mikrotikem?

Dotaz je mozne terminator poridit i u Vodafonu slecna na cc mi nabidle vyse zmineny zyxel ale ten se mi moc nezamlouva.

Tak ptám se tak blbě, protože mi Cetin terminátor v neděli instaloval a od té doby jsem bez založní VDSL linky. Navíc jsem oproti Comtrendu v bridgi vytvořil tag VLAN 848 jak má být potřeba a vůbec se to nechce chytit. Má to někdo z Vás už v běhu a točí to mikrotikem?

Mám. Zapojil jsem, vytvořil vlanu a vytočil ppoe. Vše jede na první pokus. Oproti comtrendu klesla o 6ms odezva a hlavně má gb porty.

@medvedkov: a zmenil jste i rozhrani v konfiguraci pppoe klienta na tu tagovanou vlanu?

Pripadne ukazte konfiguraci pppoe a rozhrani.

@s_a_m: u vodafonu nejspis ne, velci operatori jeste nejdou pripraveni.

vdsl.png

Nastaveního je tam tak málo, že netuším kde jsem co kde mohl zapomenout :-( ...že by třeba MTU?

Nemělo by být PPPoE na VLAN rozhraní místo sfp? :

MTU mi dělalo kraviny jen u IPv6 (je potřeba ho snížit)

Je to tak, je treba na PPP interface vybrat interface "vlan1" (s nastavenym VLAN tagem 848) misto sfp1.

MTU je vhodne snizit, resp. nastavit TCPMSS. IPv6 u 365internetu aktualne neni, takze tam problem nebude.

Děkuji moc všem za rady, večer se v tom pohrabu :-)

📡 Telekomunikace.cz