ono pokud to vezmes sem a tam, tak treba je celkova doba vypadku placnu 2,3,4 hodky za rok... a to je uplny prt, vzhledem k tomu ze rok ma 8760 hodin. Proste to nasere ze v te bource, kdy je satelit vesmes uz mrtvy a clovek si treba poridil IPTV a ta taky padne. Jooo neni kabel jako kabel... Ale pokud nekomu prinese VDSL razantni zlepseni rychlosti, tak bych nevahal, kor kdyz nic jineho srovnatelneho neni k mani. Furt lepsi v bource sem tam padnouci VDSL 50M, nez za stejny prachy pomalejsi Wifi, kteremu kolisa rychlost a co jede skoro furt.

z podminek TM :
10.5.Služba je poskytována nepřetržitě svýjimkou doby pro plánovanou údržbu na zajištění údržby zařízení a pro zajištění prací souvisejících s rozvojem technické infrastruktury sítě elektronických komunikací.

tak treba se to da omlatit o hlavu 😀 jenze to asi nikam nepovede... k nasrani.

Áno, to máš síce pravdu. Ale...

Presne ako píšeš máš IPTV, a bude ti padať linka, to je k prdu. Doma mám sieť na UPSke.

Je síce pravda, že tie down-time by ma až tak netrápili, ale je otázne, čo to bude robiť v búrke...

Loadbalancujem 4x internety , a napr. vyslovene 1x DSL 2Mbit mám len na VoIP a Gaming atď... Tak premýšľam, že túto linku nebudem rušiť, a tú druhú, kde mám 8Mbit, presuniem na ten rDSLAM, a budem dúfať že to pôjde dobre. Tam by som mal mať reálne 90Mbit.

Ale je to celkom fail, že tam nedávajú backup. Akurát som písal mail do Telekomu, som zvedavý čo odpíšu, ale na 90% to bude bez zálohy :/...

misho mohl byste pro zajimavost vyfotit, jak vypadaji male remote DSLAMy na Slovensku? Diky.

ad vypadky: je to neprijemne, ale porad je dostupnost 99,5+ %. Za ty penize... (u sve linky s lokalnim napajenim mam za dva roky - od prepojeni na rDSLAM - vypadky v souhrnne delce do 10 hodin; podobnou dobu trval vypadek behem toho dne, kdy v lokalite menili rozvadec a prepojovali telefonni kabely)

misho celkom ma zaujíma, ako to je v SR s Telekomom a zálohovaním rDSLAM. Keď ti niečo odpíšu, daj prosím vedieť.

Toto su rDslamy ktore maju cca 3 roky. V nasej dedine je hlavny uzol, ten mal aj prvy nasadene VDSL a je to normalne miestnost na poste.
        Toto je pri ceste vo vedlajsej dedine. https://goo.gl/maps/FTZNgsCmrJHzGnjSA Povodnu bednu s metalikou tam nechali a len k tomu prilepili dalsiu krabicu. V druhej dedine hned vedla len na opacnu stranu je nieco podobne ale ina krabica https://goo.gl/maps/nKakDVbtDtAnjxhW7 V oboch dedinach pred upgradom bolo horko takzko ADSL. Ani v jednom pripade nekopali elektricku pripojku. Odkopane bolo len tam kde stoji krabica a kusok bokom kde ide trasa s HDPE.

Tuto iny pripad, ina dedina ( okolo 4 tisic obyvatelov ) v celej dedine 4x DSLAM, z toho 3 nove, vysunute. Predtym tam nestala ziadna stara krabica....tieto rozvadzace su mensie a su kovove..
        https://goo.gl/maps/SE46MCBrCfDUjH6U9
        https://goo.gl/maps/Ts1Jkr4rzwp9yoAh8
        https://goo.gl/maps/RU38xmqzifPszebH8
        Este do tretice jedna dedina, podobny system ako vyssie.
        https://goo.gl/maps/A5SXDqprT2qJ2uLS9 zelezna krabica a vedla toho rozvadzac micos s optikou. Ten tam tiez nebol. V tejto dedine predtym ziadne DSL nebolo...v 2019 tam spravili v jednej casti komplet FTTH a zvysok VDSL, dost nezvycajna kombinacia na telekom.

zajdee
          Jasné. Pokúsim sa od fotiť. Ale je rovnaké ako u Vás 🙂.

ekrajnak
          Dám vedieť. Ak sa vôbec vyjadria...

zajdee Levoča, 15k obyvateľov. Nedávno prerábali zväčša sídliská na FTTH, zvyšok niekoľko rDSLAMov. Centrála ako zvyčajne na pošte (49.025649, 20.587155). Jeden z rDSLAMov (49.016625, 20.591747) už spustený pár mesiacov, teraz dodatočne niečo k nemu kopú. https://photos.app.goo.gl/4cCHwTKwVxfXAzGfA

ekrajnak No to vyzera, ze idu dorabat len nejaku dalsiu trasu s HDPE. Ten konkretny dslam ale vyzera, ze ma lokalne napajanie kedze je vedla nova el. skrina a zalohovane to asi nebude aj ked... co som videl jeden pripad vypadku elektriky v dedine tak prisla po hodine dodavka s elektrocentralou, natiahol tukabel a technik cakal az dovtedy dokedy neopravia elektriku...ci to bol nejaky hlavnejsi bod aj s optikou a preto to zalohoval alebo to tak bezne robia neviem. Inak tie HDPE moc hlboko teda nemaju...to je tak 30 cm snad 😃

ekrajnak Koukam ze borci jedou (kopou) docela mimo normu.Pocitam tak 20-30cm.. nebo se mýlím?? A ta "desticka" par cm nad hdpe jim moc nepomuze. U nas sem ji u CETINU nevidel. Ale je pravda ze jednou 60+cm

je to docela malo hluboko... pokud uz se neco cpalo do zeme, tak 50cm a niz... setri se asi i na praci kopacu nebo na hodinach bagru aby se tolik neplatilo 😃

pcwifi Tak co ted jedu FTTH tam mam v projektu 70 - 80 cm dle prostorove normy.Ale nekde je realita jina na nejde dodrzet (např u křížení , kdy destovka je třeba jen 60cm a podkopat nejde).Tak je dobry dat betonovy zlab nebo prebetonovat kriticke místo aby to nekdo projel rýčem...

Odpoveď z Telekomu na otázku zálohu pri rDSLAM-och:

_Dobry den

V zmysle internych predpisov, ktore vychadzaju z regulacnych predpisov su zariadenia zalohovane proti vypadku elektrickej energie.

V pripade burok sa neda presne specifikovat co nastane. Standardne su zariadenia uzemnene. Riziko vypadku sluzby je vzdy, ak by nahodou uderom bleskom doslo k poskodeniu vedenia, pripadne zariadenia na strane zakaznika. Pocas burky odporucame router odpojit od elektrickej energie ako aj od telefonnej pripojky. 

Verime, ze nasa odpoved je zrozumitelna a ze ju prijmete s porozumenim._

tzv. uklidnujici odpoved ? 😀 a co kdyz mas kable v zemi... taky odpojit pri burke ? Z nich asi nic pravdive nedostane clovek...

Áno. Odpojiť. Bývam tu 5 rokov. A každým rokom sú búrky čoraz silnejšie, resp. Minimalne el.mag.vlny / indukcie.
              2x v jednom týždni mi odpalilo dsl port na modemoch... Počas predchádzajúcich rokov sa mi to nestalo ani raz...

Odvtedy som poučený... Buď mať ich zariadenie a len vymeniť.
              Alebo kúpiť nový modem napr. z Alzy s okamžitou výmenou.

Výhoda Terminátoru - konečně má za sítí odpálený port zodpovědnost CETIN a ne uživatel.

Je uplne jedno ci idu kable po stlpoch alebo v zemi...casto je cela trasa v zemi a len kusok je na stlpoch a kedze sa to aj tak pripoji do toho mnohoziloveho kablu tak ta vonkajsia cast je ako antena. U nas v dedine je cele dsl v zemi...3 roky dozadu po burke 3 domy oproti mne vypalene - zasuvka, router, magiobox....Ja oproti nim som jediny wifinar a neodislo mi nic uz roky.

kozlicek Jasně že jo. Ale na většinu vesnic přijde za pár desítek let, a to jsem optimista. Pochybuju že proběhne plošná výstavba jako když se v 90. letech zaváděl telefon. Malá ves s 200 obyvateli je pro poskytovatele naprosto nelukrativní.

mam nad hrebenem stozar 150cm a na nem 2 paraboly, nikdy sem nevypl nic, ani TV ani koax z ni pri bource 😃 jasne ze treba do toho jednou taky jebne... ale zatim dobry. fttx... k tomu se nedoberu nasledujicich 10 let, nikdo to sem nijak nezavede... az bude, prejdu ale nesmi to byt dalkove napajene nejaky ten centralni uzel...

📡 Telekomunikace.cz