Tak tady pro představu tarif 100/10 po tom, co dnes zvedli upload. Avizovali 20 mbps, ale evidentně to pustili co to dá.

800 metrů dlouhé zemní vedení z 90. let, Terminátor, bonding.

tak dle info Cetin pry asi zatim u 100fkovejch tarifu akceleruje kam az to da linka, v mem pripade 126M link speed na DL, v praxi max. 120Mbit., UL zatim mam 10. Ale i ten UL by mel jet "na doraz linky" po zrychleni. To je ale postupne... kazdej se ale docka.

pcwifi Metronet avizoval týden zpátky "do tří měsíců". Včera to jelo ještě 10, dneska už tohle.
    Konečně přišel konec toho přihlouplého umělého omezení. Teď ještě posunout trochu výš upload na linkách 250 mbps, tam by to z techniologického hlediska mohlo jet v klidu 40 mbps... Ale i tam jsem zaznamenal změny - konkrétně jedna linka loni v září při instalaci a ještě pár měsíců na to jela 200/25 (Terminátor, 35b, cca 300 m nadzemního vedení), pár týdnů zpátky jsem ji proměřil a najednou 235/25...

tak po restartu terminatora uz i u me lepsi

mysllim si ze jesi se "zdvojuje" i UL, ze by to melo dat vic, ale obecne vic jak 25 to nikomu nejede, tak snad casem.
    Znamej je na asi 30-40m kablu a DL link speed ma kolem 310Mbit. podle technika, to by byla prdel to jeste zbondovat 😁

pcwifi Já Terminátor restartovat nemusel, šlo to nahoru automaticky. Jak by to šlo ještě nahoru těžko říct, když člověk z Terminátora nic nevytáhne...

pcwifi Tohle dávala ta 300m linka před přehozením na 35b a současných 235/25...

Upload se samozřejmě taky bonduje, to by nedala 800m linka 27 mbps na uploadu ani náhodou, když VDSL2 po jednom páru dalo na 300 metrech tohle.

kozlicek Samozřejmě, ale na optiku si samoty u lesa počkají ještě pěkných pár let. Na místo kde není ani mob. signál je to myslím si perfekt, zvlášť na 800m kroucené dvojlinky...

jcltm to jo, do doby nez se zhorší přenosove parametry na lince.

kozlicek No to by mě zajímalo jak by se mohly ještě zhoršit. Na stejné větvi jsou za touhle přípojkou ještě další 4, všechny aktivní. Před ní jsou taky připojeni skoro všechny baráky. Alternativa není, před výstavbou rDSLAMu bylo maximem ADSL 256kbps.

kozlicek Je, ale vectoring je v tomto případě skoro "zázračná" technologie.

jcltm ten UL je nejaky zakrsly, na 650m sem mel s vectoring modemem 27,8Mbit a jinde u linky bez vectoring modemu je aktualne 29Mbit., na 430m + - takze je to takovy vselijaky koukam. Ja sem osobne za ten UL 25M happy.

pcwifi Možná to bude tím modemem co tam byl, ten Vectoring myslím neuměl (ASUS DSL-AC68U). A na vedlejším páru po celé trase bylo ještě ADSL, což taky mohlo mít vliv. Nešlo to z moderního rDSLAMu, ale z klasické ústředny, takže kdo ví co byl zač ten DSLAM na druhé straně vedení...

jcltm to ma hlavu patu. Ted uplne novej rDSLam a na 1,43km speed 32/10M. Na 1km + - to jede kolem 44M. Na koncich Terminatory. To za starych ustreden nehrozilo, 1,1km a tak tak 20/2.

pcwifi Terminátor sám o sobě jede líp než cokoli jiného. Ty rychlosti jsou bez bondingu předpokládám. Na cca. 1600m mi jede starý Comtrend 23/1. Taky stará ústředna, je to dost blbě postavené - na jednom konci vsi roztahané podél silnice ústředna, na druhém konci už jenom ADSL. Bonding prý není možný. Nevím jaká mají v CETINu kritéria pro výstavbu rDSLAMů, ale pro dvacet baráků ho asi stavět nebudou... I když je pravda že jsem ho viděl i u tří baráků v lesích kde v okruhu několika km nic jiného nebylo - asi tam má chalupu nějaký papaláš...

o 5 dní později

jcltm něco jako "ne/moderní rDSLAM" není. Už první DSLAMy VDSL v roce ruším 2011 uměly skoro vše kromě vectoringu, tedy i bonding (už tehdy mohlo být klidně 100/20 na jednom páru).
                    Mnohdy nově přidaný DSLAM do "staré lokality" (RSU) může být modernější, než první rDSLAMy 😀

jpg Já ti nevím, ale minimálně jedna (co jsem zjišťoval) z přípojek co mám na RSU neumí ani G.INP, ani vectoring... Nepopírám že na RSU nejsou nové DSLAMy, zvlášť u přípojek 250 mbps určitě jsou. Ale to nevylučuje že někde nejsou v provozu ještě ty starší. Ten chybějící vectoring je sakra znát na delších přípojkách.

zajdee To je nějaká speciální low cost nabídka od O2 nebo to je běžné, že nedávají automaticky veřejnou IP adresu?

radek_kovacik O2 nedává v4 veřejku už snad 10 let. Ještě k tomu se ta veřejka za kterou je člověk NATovaný mění i mezi úplně rozdílnými rozsahy. A na v6 dávají jenom /64 což je taky dost k ničemu... Naštěstí je operátorů v CETIN síti dost takže není problém najít nabídky kde je v ceně IPv4 veřejka i /56 v6. Např. TMO, Metronet...

📡 Telekomunikace.cz