zajdee Attainable rate z Terminátoru umí zjistit technik CETINu, při bondingu pro každou z linek, takže pokud je to info potřeba, stačí jim napsat mail 😉 Docela mě překvapilo, že vzdálenost k rDSLAMu to ukazovalo kratší než je vzdálenost vzdušnou čarou. Na 800 metrech vedení attainable rate přes 65 mbps.

ifivecz Přesně takovou statistiku umí i VMG4005. Je to ve sdílené složce na odkazu, co jsem posílal.

Je tam prave ten jeden radek navic, attainable rate. :-)

Nemáte někdo doporučení na VDSL modem podporující profil 35b, který jde přepnout do bridge?
Pozitivní zkušenost mám s Zyxel VMG8823-B50B, ale T-mobile už ho nenabízí... resp. nikdo ho nenabízí...
Koukal jsem že Vodafone nabízí Zyxel VMG8623-T50A, který by snad také měl jít přepnout do bridge...
Nebo někdo nějaký tip?
Díky
K.

kolombo Psal jsem to výše, pokud není potřeba wifi, což většinou u bridge není, tak VMG4005-B50A; jde sehnat na patro.cz.

Aha, díky za typ. Já myslel že to jde použít jen jako terminátor, netušil jsem, že to jde použít jen jako bridge modem...

kolombo Mám za tím mikrotik a na něm pppoe klienta. Funguje v pohodě i IPv6.

ahoj muzete nekdo vysvetlit proc internet pres terminator bezi tak rychle oproti normalnim modemum? př. kdyz jsem mel predtim linku 20Mb sotva jsem nameril 12-14Mb, ted pres terminator s internetem 50 Mb speeedtest nekdy ukaze i 55 a terminator jako by to pribrzdil a ve vysledku ukaze kolem 48 - 50 Mb. proc obycejny vdsl na jednom paru nebezi tak dobre

kolombo Zyxel VMG8623-T50A jde přepnout do bridge a měl by to být mladší a modernější modem než VMG8823. Ten už se asi stahuje z trhu. 8623 je k sehnání u Vodafonu. To mi o tom řekli na technické podpoře Zyxelu.

ecko Proto, že je vyladěný CETINem a není to krám za tisícovku ale za víc než jednou tolik - má slušný chipset a modem část od Broadcomu. Mě docela zaujalo, že na dvou párech běží líp než na jednom - zkoušeli jsme to s technikem při instalaci přepínat na rDSLAMu a při attainable rate 65 mbps down omezeném na 55 mbps profil běží hůř než při dvou párech kdy je profil na každém 27 mbps. Na Speedtest.net max 50,0/5,0 - víc to nedá nikdy.

o 9 dní později

Mám momentálně VDSL linku 100/10 od Metronetu. Modem je Comtrend VR-3031eu v bridgi a za ním MikroTik. Avšak mám pocit, že to ten modem stejně brzdí. Běžně to jede tak 60/10. Po restartu toho modemu se však dostanu až někde k 95/10. Po chvíli to zase "spadne" k těm 60ti.

Pomohla by výměna za Cetin Terminátora? Nebo je to zbytečné? Případně zda jde s Metronetem vyjednat, i když byla smlouva podepsána dříve, než ho začli nabízet?

Díky

basty Já občas jedu vyšší desítky GB za den a že by to metronet jakkoliv škrtil mě nepřijde 🙂 S terminátorem to jede luxusně.

basty To si úplně právě nemyslím. Vždy když modem restartuju, tak za cca 5 minut klesne rychlost zpět. Proto právě uvažuji o výměně (pokud jde) za CETIN Terminator.

nosek_tomas2004 Metronet s tím nebude mít problém, novým zákazníkům Terminátor dávají zdarma a závazky jsou od 1.4 neplatné. Normálně zavolat na infolinku a domluvit návštěvu technika.
              Mám na jedné adrese 50/5 s Terminátorem od Metronetu a běží to perfektně. Zato jinde 20/2 s tímhle Comtrendem běží dost špatně a je to modemem (testoval jsem to s jiným a OK) - jenom O2 zatím Terminátora neumí pokud vím...

nosek_tomas2004 Terminátor je u Metronetu gratis, tak proč do toho nejít. Ověření možnosti stojí pár minut na telefonu 🙂

U 50Mbit linky cítím zlepšení (přechod od O2 s TP-Linkem v bridge + RB750Gr3 na Metronet s Terminátorem + RB750Gr3, u obojího vč. IPv6).

Pokud se zavede bonding - já ho mám i když 50/5 jde i po jednom páru - běží to ještě lépe co se týče pingu a jitteru.

Tak na podzemním vedení cca 800 m stačí jeden blesk a VDSL linka s bondingem a Terminátorem okamžitě padá - kontrolky linek zhasnou přesně v okamžiku blesku. Už to spadlo potřetí, nahození trvá cca 10 minut.
              A pak se chlubí jak jim to běží za každého počasí...
              Je teda pravda že ve stejném okamžiku se na sekundu odmlčel i GSM hovor.

📡 Telekomunikace.cz