nosek_tomas2004 Metronet s tím nebude mít problém, novým zákazníkům Terminátor dávají zdarma a závazky jsou od 1.4 neplatné. Normálně zavolat na infolinku a domluvit návštěvu technika.
Mám na jedné adrese 50/5 s Terminátorem od Metronetu a běží to perfektně. Zato jinde 20/2 s tímhle Comtrendem běží dost špatně a je to modemem (testoval jsem to s jiným a OK) - jenom O2 zatím Terminátora neumí pokud vím...

nosek_tomas2004 Terminátor je u Metronetu gratis, tak proč do toho nejít. Ověření možnosti stojí pár minut na telefonu 🙂

U 50Mbit linky cítím zlepšení (přechod od O2 s TP-Linkem v bridge + RB750Gr3 na Metronet s Terminátorem + RB750Gr3, u obojího vč. IPv6).

Pokud se zavede bonding - já ho mám i když 50/5 jde i po jednom páru - běží to ještě lépe co se týče pingu a jitteru.

Tak na podzemním vedení cca 800 m stačí jeden blesk a VDSL linka s bondingem a Terminátorem okamžitě padá - kontrolky linek zhasnou přesně v okamžiku blesku. Už to spadlo potřetí, nahození trvá cca 10 minut.
A pak se chlubí jak jim to běží za každého počasí...
Je teda pravda že ve stejném okamžiku se na sekundu odmlčel i GSM hovor.

Výboj asi shodil port a pak obnovení pppoe nabíhá dlouho. Ano....

nosek_tomas2004 Pochybuju že by to Comtrend za litra ustál. Ten nefunguje dobře ani normálně. Blesk je holt dost silné elmag. rušení. Jak jsem psal, byl to takovej mordor že to zabilo i GSM a můžu být rád že všechno přežilo - co vím od technika CETINu tak po bouřce pravidelně odchází v rDSLAMu porty a linky se musí fyzicky přehodit na jiné, pokud je kam. A to je v celé vsi vedení komplet pod zemí.
      Jinak pokud Terminátor při bouřce odejde, jde to za CETINem, na rozdíl od vlastního modemu.

basty PPPoE mi za Terminátorem nabíhá dost rychle - když se spojí Terminátor s rDSLAMem, tak za pár vteřin už je PPPoE připojené a net funguje. Podle LEDek na Terminátoru trvalo dost dlouho než rDSLAM vůbec začal navazovat spojení. Pak už to šlo rychle.

jcltm pokud v obci bliknulo napajeni, mohlo taky dojit k resetu DSLAMu (ne vsechny jsou napajeny z ustredny - ty, ktere u sebe maji elektricky sloupek, nemaji bateriovou zalohu). Po mikrovypadku napajeni mi obvykle modem najede do minuty, ale DSLAM nabiha jeste dalsich pet minut. Pozna se to podle toho, ze kontrolky DSL linek blikaji a dlouho nenavazuji spojeni s DSLAMem.

zajdee rDSLAM v naší obci je napájený dálkově z ústředny ve městě a tam jsou baterky takže tím by to být nemělo...
          Kontrolky linek na Terminátoru začaly blikat až nedlouho před tím než se to rozjelo. Do té doby ani neblikly.
          V elektrice problém pravděpodobně nebyl, žárovka neblikla a Terminátor ani router se nerestartoval. Kontrolky linek zhasly ale přesně v okamžiku blesku. Přijde mi zvláštní, že to rDSLAM nevyhodnotil jako krátkodobou poruchu a sestavení spojení trvalo tak dlouho... Nahlásil jsem to Metronetu a ti to předali na CETIN, tak se snad vyjádří co se dělo.

ano bourka a nejake blesky a take mi padne spojeni na rDSLAM, spojeni z nej na "vetsi ustrednu" v zemi cca. 5km. Jelikoz mam 2 pripojeni, az tak to neresim, ale nasere to, asi to pri dalsim bourko vypadku zacnu resit.

pcwifi Možná jim vypadává to dálkové napájení - má to na straně ústředny dost citlivé ochrany.

pcwifi Já bohužel zálohu nemám a mít ani nemohu, VDSL je jediná možnost.
              Výpadky podle syslogu byly necelých 9 minut, necelých 7 minut a cca 8 minut.

rsaf
              tak maji mit primarne napajeni lokalni a ne jen dalkove... proste te to nasere, jdes z Wifiny co pada v desti na VDSL co pada v bource 😄 to je proste haluzzz

pcwifi ked wifina pada v dazdi tak je asi tiez daco zle...preto je blbe povedomie u ludi...lebo garaznici.

pcwifi Určitě dej pak vědět jak dopadla stížnost, rád bych to taky vyřešil...

vim jak dopadla ta prvni stiznost... tezky FuckOFF. Jelikoz je sluzba od TM, byl sem odkazany stezovat si tam. Stalo se ale od TM nikdy neprisla zadna reakce. Hajzlove to jsou. Rikam to furt, sluzba se sklada ze 2 casti, kvalita sluzby jako takova a pripadna reklamace. Dokud to jede, neni problem, jak se sere, hlava do pisku nejlepe a neexistujem. Hlavne plat a drz rypak. No nic, zkusime to znova.

pcwifi Před chvílí jsem napsal CETINu mail tak uvidím, zatím mi vždy na mail odpověděli. U Metronetu jsem poruchu taktéž nahlásil.
                  Jestli je schopná poměrně slabá bouřka shodit napájení k rDSLAMu vedené stejně jako veškeré vedení na trase pod zemí tak je něco asi špatně...
                  Nezapomenu na problémy před lety na jiné přípojce kdy při přechodu ADSL->VDSL nevyměnili na ústředně splitter. Když to spíš nejelo než jelo tak to svalovali na modem. Po několikáté reklamaci už konečně poslali technika co ten splitter vyměnil a od té doby to funguje...

Jiste ze se nedozvis uplnou pravdu. Je to moloch, ktery kvuli jednomu az nekolika klientum nebude delat zadne neobvikle zasahy/zmeny apod... obecne myslim ze na nepredsunutem dslamu jsem to nikdy nezazil... pokud vim... a vypadek napajeni rdslamu kvuli blesku mi prijde dost pravdepodobny... protoze ano, jsou tam na to ty ochrany. Zene se to tam cca 300V...

takze ne/vyreseno, mame se ozvat v dobe kdy spojeni vyleti v bource. No co uz, pockame, zavolame, budu jim to mlatit o palici, casu mam dost.

📡 Telekomunikace.cz