sidi, jcltm Já jsem u T-Mobile vlastně od dob Pegasu a mám tam jak volání s mobilním internetem, tak i pevný internet a za tu věrnost mám lepší ceny, než jsou běžné ceníkové u virtuálů. Když bych to srovnal s ceníkovou cenou např. Metronetu, tak když bych Terminátor koupil za plnou cenu, za rok a půl jej mám odepsaný ve snížené ceně za internet.
Obecně o VDSL modemech
radek_kovacik rozdil ve vlastnostech asi nebude, krome podporovaneho annexu (bez zaruky - na Slovensku se snad nekomu na jejich Annex B siti pry povedlo nekomu rozjet variantu s Annex A). ZyXEL podle changelogu ladi prubezne firmware, takze by mel mit posledni firmware.
Porad ale tu nebrandovanou variantu u nas nevidim. Na Slovensku se da koupit varianta pro Annex A (suffix modeloveho oznaceni je -B50A; annex B ma suffix -B60A) za cca. 100 EUR.
zajdee Nebude ta varianta B50B mít podporu Annex B?
Jinak, co se týká těch změn ve firmware, jak SIDI píše, že je to jen tupý bridge a ty jsi někde také uváděl, že to nemá webové rozhraní, tipuju, že to jsou možná ty nejpodstatnější změny. Cetin si tam asi nechal pouze dálkový přístup přes nějaký protokol a zablokoval přístup uživatelům, protože nějakou vyšší vrstvu, než je L2 to také musí mít.
radek_kovacik webove rozhrani nema firmware cetinu (management pomoci tr-069 nebo neceho podobneho to stoprocentne ma, jen to uzivatel nevidi). Na webu zyxelu je navod, v nem je videt, ze puvodni firmware webove rozhrani ma (a dokonce tam jdou nastavovat i nejake routivaci funkce). Annex A/B maji hlavne jiny split downstreamu/upstreamu v nejnizsim pasmu, takze pokud by se u nas ackova varianta chytla, muze mit o trochu horsi rychlost uplinku.
zajdee Já se v tom moc neorientuju, ale technik na podpoře Zyxelu mi říkal, že Annex je záležitostí ADSL připojení, tedy u VDSL se neuplatní a nemusím to řešit. Myslím, že dnes je ADSL již jen tam, kde ještě neproběhla revoluce...
radek_kovacik Annex urcuje, kde zacina a konci (prvni) pasmo pro upload a prvni pasmo pro download, a plati to i pro VDSL.
VDSL - obrazek c. 2 na http://access.fel.cvut.cz/view.php?cisloclanku=2006052401
ADSL - obrazek na https://en.wikipedia.org/wiki/G.992.3_Annex_J
cast do 2,2 MHz je pro ADSL Annex B shodna s VDSL Annex B a podobne to plati pro Annex A. V nekterych pripadech se na VDSL prvni pasmo pro upload (US0) vubec nepouziva.
No, kompatibilitu overi asi az ten, kdo si poprve modem s Annex A za sve penize koupi. :-)
- Upraveno
Já bych to i risknul, ale podle čeho by se pak dalo poznat, zda to je nebo není kompatibilní? To by asi nebylo tak, že by to (ne)fungovalo, ale asi by tam něco bylo v případě nekompatibility horší než obvykle. Jestli by se to nějak uplatnilo v případě profilu 35b, to nedokážu odhadnout.
Dodávali jsme minulý týden "terminátora" Zyxel VMG4005-B50A (https://www.patro.cz/zyxel-vmg4005-b50a-vdsl2-17a-bonding-and-35b-single-line-bridge/) a podle všeho funguje. Ba dokonce zvládá rychlosti okolo 240 Mbit.
- Upraveno
Tak jsem nabyl mylnou informaci. B50A umí také Annex B, rozdíl asi bude jen v tom konektoru. Jinak nejspíš podporuje také bonding, ale má jen menší konektor.
V datové zásuvce jsou zatím zapojeny 2 žíly, ale další dvě jsou tam nachystány a v modemu jsou 4 piny v konektoru.
Tady jsou pak obrázky z administrace, test rychlosti a VDSL statistics log, který to umí vygenerovat.
Kdyby bylo ještě něco potřeba, kdykoli se tam vzdáleně dostanu a dolním...
- Upraveno
sidi To bude tím, že to je "single-line", takže stačí menší konektor.
I malý konektor (RJ11) umí zahrát dvoupárové divadlo. :-)
ifivecz ad rozdílný konektor - je to nejspíš nepochopení ze strany Zyxelu, protože Annex A je "DSL over POTS" (a standardní telefonní služba, tj. POTS, používá RJ11) vs. Annex B "DSL over ISDN" (a ISDN mezi NT a ISDN zařízeními využívá RJ45, resp. 8p4c), tak do modemu pro Annex B prostě natlačili 8p4c konektor, zatímco pro Annex A 6p4c RJ11 konektor.
V obou případech budou z modemu v konektoru vyvedeny dva páry.
CETIN dává zásuvku s 8p4c (RJ45), zatímco dřív dával dvojzásuvku s 6p2c, a pro propojení s Annex B variantou Zyxel modemu je jednodušší sehnat kabel (stačí obyčejný patch kabel, který jde sehnat v každém obchodě s PC).
Pro toho, kdo bude mít starší telefonní zásuvku pro jeden pár a pořídí si variantu -B50A, bude zase jednodušší pořídit propojovací kabel RJ11-RJ11.
Za obrázky z administrace díky! Jestli mi tam něco chybí, tak je to Attainable speed, tj. kolik je schopen z linky vymáčknout. Možná to je někde schované. Jinak v textovém souboru je jasně vidět, že Annex B skutečně umí.
zajdee Tak jsem zase o něco chytřejší :-) raději ale zůstanu u ethernetu...
Pokud to Attainable speed je rychlost, kterou se to slinkovalo s protejškem, tak je to hned na prvních dvou obrázcích (Rx:263421 Tx:25856 (Kbps)) a pak ještě v logu.
Trochu mi jde hlava kolem, že těch 250 Mbit je v obci, kde TMO, O2 nemá pomalu ani 2G, VF tam má strašně slabé H+. A světe div se, to fakt jede. :-) Ba dokonce i s IPv6.
ifivecz Attainable je právě maximální dosažitelná a obvykle má vyšší číslo u upstreamu (u linky s profilem 35b je to 45 a víc Mbps). Je to údaj, který u zákazníka s pomalejší službou dokáže napovědět, jakou rychlostí mu poběží služba, pokud změní tarif. Např. pokud mám tarif "až 50/5" a attainable je 65/10, tak migrace na "až 100/10" ve skutečnosti bude znamenat zrychlení na těch "až 65/10". Podobně pokud mám profil 17a, tarif "až 100/10" a attainable "až 130/30", tak je velká šance, že při přechod na profil 35b a tarif "až 250/25" mi to pojede kolem 200/25.
Ethernet dává smysl tam, kde je. Ale je fakt, že CETIN občas překvapí -- nejspíš proto, že v takových místech pořád žijí lidé, kteří mají dlouhé roky ADSL, a postavit (r)DSLAM se tam vyplatí. (Zrovna z jednoho takového píšu, žádná lokální Wi-Fi, zato desítky domů s aktivní DSL službou; rDSLAM vyrostl před dvěma lety a nejspíš se už brzy zaplatí.)
Můj modem zobrazuje tuto statistiku při tarifu 100/10 a já si právě od toho slibuju, že když upgraduju modem na nejnovější technologie, že to pojede na maximum. Ten stávající modem asi neumí ani vectoring.