Metronet loni psal, ze si za Terminator nebude uctovat priplatek
To platí, mám od nich aktuální nabídku, terminátor je v ceně služby, která souhlasí s tou uvedenou na webu, takže vlastně zdarma.
Metronet loni psal, ze si za Terminator nebude uctovat priplatek
To platí, mám od nich aktuální nabídku, terminátor je v ceně služby, která souhlasí s tou uvedenou na webu, takže vlastně zdarma.
Pokud se nepletu, u CETINu je vždy PPPoE tunel ve VLAN 848, na operátorovi nezáleží. Pokud je použitý modem v bridge, je možné mít VLAN 848 odtaggovanou už na něm. Jinak např. u Metronetu je Terminátor bez příplatku.
Máš pravdu, teď jsem se díval na nastavení svého modemu a on to fakt taguje, i když je v bridge. Úplně jsem na to zapomněl, že to tam mám takto nastavené. Mám starý modem Zyxel P-870HN-53b a jede bez problémů, ani nevím kolik let, možná 8 nebo 10.
Pokud by se modem pokazil nebo by bylo potřeba přejít na modernější technologii kvůli kompatibilitě, o Terminátor bych měl zájem. Nejraději bych ale skončil na optice, ovšem tu Cetin zatím u nás neplánuje, možná ještě nějaký lokální ISP.
Díky všem za rady.
Čekám na dokončení DSLAMu, což má být v horizontu 4 měsíců, tak uvidím, co bude mít Vodafone tou dobou v nabídce (třeba překvapí Terminátorem), každopádně to budu i podle vašich zkušeností řešit modemem v bridge módu a za ním Tik.
Měl bych ještě dotaz ke kabeláži. Telefonní vedení mi ústí ve sklepě do krabice a já chci telefonní zásuvku až v patře domu. Můžu to natáhnout v UTP případně FTP či koupit SYKFY 2x2x0,5?
Díky
Díky všem za rady.Čekám na dokončení DSLAMu, což má být v horizontu 4 měsíců, tak uvidím, co bude mít Vodafone tou dobou v nabídce (třeba překvapí Terminátorem), každopádně to budu i podle vašich zkušeností řešit modemem v bridge módu a za ním Tik.
Měl bych ještě dotaz ke kabeláži. Telefonní vedení mi ústí ve sklepě do krabice a já chci telefonní zásuvku až v patře domu. Můžu to natáhnout v UTP případně FTP či koupit SYKFY 2x2x0,5?
Díky
Ideálně natáhnout UTP a k zásuvce dát terminátor nebo modem v bridge napájený pomocí PoE. Dosáhnete tak nejvyšší možné rychlosti.
ahoj, řeším stejný problém, z wifi jsem přešel na VDSL, doma (2 patorvý rodinný barák + zahrada) mám udělanou samostatnou vnitřní MESH síť s celkem 5 AP (Mikrotik + 4x TP Link Deco kvůli mesh). Ačkoli se v PC nějakou dobu hrabu, tak rozhraní Mikrotiku není moc user friendly. Od providera jsem dostal (zaplatil) CETIN Terminator, z něj se přes RJ45 píchl do Mikrotika a tady končím, potřeboval bych poradit jak dále. Klasicky - potřeboval bych poradit s nastavením PPPoE s tou VLAN, aby si Mikrotik sám incializoval připojení (aby data z VDSL/Terminátora) šly dál do Mikrotiku a z něj po kabelech do dalších bodů mé sítě. Ideálně screenshoty z WinBoxu od někoho, komu to už šlape:-). Dík za reakce
Jednodušše řečeno, tohle vím, ale jak to udělat reálně? Muže ten PPPoE být vytvořen rovnou na celý bridge, nebo to mám udělat třeba na ETHER2 nebo ETHER3? A kde přesně mám zadat to VLAN 848 v menu Mikrotiku?
TimTaylor
/interface vlan add interface=ether1 name=vlan848_ether1 vlan-id=848
/interface pppoe-client add add-default-route=yes comment=WAN disabled=no interface=vlan848_ether1 max-mru=1480 max-mtu=1480 name=pppoe848_vlan848_ether1 password=O2 use-peer-dns=yes user=O2
zkusím, díky moc
zajdee Neví někdo, v čem můžou být ty rozdíly toho upraveného firmware v Terminátoru pro CETIN oproti tomu default nastavení? Zvažuji, zda by mělo význam jej za tu cenu 2500 Kč koupit nebo čekat, až to T-Mobile bude pronajímat za 50 Kč měsíčně.
radek_kovacik Pokud není nějaký důvod být u T-Mobilu, tak jiní operátoři nabízí terminátora i IPv4 veřejku standardně v ceně tarifu ... Když jsem viděl jak O2 3 roky slibovalo VoWiFi "už brzy" a pak to "zprovoznili" jen na 2 telefonech ... Dokud někdo z "velké trojky" nějakou službu slibuje, tak s ní nepočítám a ani nezkouším čekat - rovnou objednávám jinde, kde ta služba už funguje.
Co se týče terminátora, tak předpokládám napojení na centrální management + nějaké drobné úpravy konfigu pro bonding atp. Mám doma a z uživatelského pohledu to je "pouze tupý bridge".
radek_kovacik To je nesmysl. Závazky padly, tak proč nevzít Metronet s IPV4 veřejkou i IPV6 /56 blokem s Terminátorem v ceně.
sidi, jcltm Já jsem u T-Mobile vlastně od dob Pegasu a mám tam jak volání s mobilním internetem, tak i pevný internet a za tu věrnost mám lepší ceny, než jsou běžné ceníkové u virtuálů. Když bych to srovnal s ceníkovou cenou např. Metronetu, tak když bych Terminátor koupil za plnou cenu, za rok a půl jej mám odepsaný ve snížené ceně za internet.
radek_kovacik rozdil ve vlastnostech asi nebude, krome podporovaneho annexu (bez zaruky - na Slovensku se snad nekomu na jejich Annex B siti pry povedlo nekomu rozjet variantu s Annex A). ZyXEL podle changelogu ladi prubezne firmware, takze by mel mit posledni firmware.
Porad ale tu nebrandovanou variantu u nas nevidim. Na Slovensku se da koupit varianta pro Annex A (suffix modeloveho oznaceni je -B50A; annex B ma suffix -B60A) za cca. 100 EUR.
zajdee Nebude ta varianta B50B mít podporu Annex B?
Jinak, co se týká těch změn ve firmware, jak SIDI píše, že je to jen tupý bridge a ty jsi někde také uváděl, že to nemá webové rozhraní, tipuju, že to jsou možná ty nejpodstatnější změny. Cetin si tam asi nechal pouze dálkový přístup přes nějaký protokol a zablokoval přístup uživatelům, protože nějakou vyšší vrstvu, než je L2 to také musí mít.
radek_kovacik webove rozhrani nema firmware cetinu (management pomoci tr-069 nebo neceho podobneho to stoprocentne ma, jen to uzivatel nevidi). Na webu zyxelu je navod, v nem je videt, ze puvodni firmware webove rozhrani ma (a dokonce tam jdou nastavovat i nejake routivaci funkce). Annex A/B maji hlavne jiny split downstreamu/upstreamu v nejnizsim pasmu, takze pokud by se u nas ackova varianta chytla, muze mit o trochu horsi rychlost uplinku.
zajdee Já se v tom moc neorientuju, ale technik na podpoře Zyxelu mi říkal, že Annex je záležitostí ADSL připojení, tedy u VDSL se neuplatní a nemusím to řešit. Myslím, že dnes je ADSL již jen tam, kde ještě neproběhla revoluce...
radek_kovacik Annex urcuje, kde zacina a konci (prvni) pasmo pro upload a prvni pasmo pro download, a plati to i pro VDSL.
VDSL - obrazek c. 2 na http://access.fel.cvut.cz/view.php?cisloclanku=2006052401
ADSL - obrazek na https://en.wikipedia.org/wiki/G.992.3_Annex_J
cast do 2,2 MHz je pro ADSL Annex B shodna s VDSL Annex B a podobne to plati pro Annex A. V nekterych pripadech se na VDSL prvni pasmo pro upload (US0) vubec nepouziva.
No, kompatibilitu overi asi az ten, kdo si poprve modem s Annex A za sve penize koupi. :-)
Já bych to i risknul, ale podle čeho by se pak dalo poznat, zda to je nebo není kompatibilní? To by asi nebylo tak, že by to (ne)fungovalo, ale asi by tam něco bylo v případě nekompatibility horší než obvykle. Jestli by se to nějak uplatnilo v případě profilu 35b, to nedokážu odhadnout.
📡 Telekomunikace.cz