Čau lidi, chtěl bych se zeptat pána @peckma co zakládal vlákno jestli se mu to povedlo nějak vyřešit a jak, protože mám stejný problém s výkonem jako on.
Postavil jsem shaper nad HTB a NFTABLES kde používám mapy pro třídění IP adres do HTB tříd.
Vše funguje luxusně podle očekávání ale jen do doby než se dostane trafik cca na 4Gbps, pak pozoruji snižování propustnosti na tcp spojení. Například třída co má 150 Mbps jak se blíží špička tak klesá postupně (dle pravidelného měření versus rostoucí trafik na shaperu) s rostoucím trafikem až třeba ke 40 Mbps.
Nastavení mám v podstatě analogické pánovi co zakládal vlákno až na to že on tam věší sfq já fq_codel a on používá IPTABLES marky, já NFTABLES mapy.
Hrál jsem si s tím už dost, zkoušel různé nastavení HTB ale vždy nezdar.
Zkoušel jsem i HFSC ale tam mám problém že při pověšení zákaznické třídy do vysokopacitní nadřazené mi úplně dropne trafik na rozhraní, nemáte s tím někdo zkušenost? Případně poprosím někoho o příklad základního nastavení HFSC.
Teď obecně - uvažuji správně když vytvořím na tom HTB nebo HFSC hlavní třídu s kapacitou rozhraní, třeba 9900Mbit a do této třídy pak postupně připojím jednotlivě zákaznické třídy?
Logicky tedy musím dohlédnout na to, aby rate zákaznické třídy byla maximálně (9900/počet zákaznických tříd) a pokud je toto splněno a dám ceil na maximální rychlost co má mít zákazník tak by to mělo fungovat dle očekávání?
Díky Honzajs