• Ostatní
  • Měření a cena neměřeného odběru

Ahoj, vyskytl se mi takový problém. Na jednom přístupovém bodě, kde je odběr cca 5W mi v lednu 2020 přišlo dodatečné vyúčtování za rok 2017,2018 a 2019. Nedoplatky jsou za rok 2017 3800Kč za 2018 28000Kč a za 2019 53000Kč. Na dotaz "o co jde" mi od ČEZu přišlo vyrozumnění, že na fakturách nebyl účtován příkon, který doúčtovali a přihodili tabulku s cenami za 10W (což bylo za 2017 cca17,50, za 2018 17,80 a za 2019 40Kč).
Na dotaz jak počítali, jak a kdy měřili bez odpovědi. K žádosti o nové měření se neuvolili odpovědět.

Setkal se někdo z Vás s něším podobným? Případně, jak jste to řešili?

Jaké máte ceny u neměřeného odběru? Máte i jiného dodvatele, než ČEZ?

Děkuji za odpovědi.
B.

Přístupový bod kde je odběr 5W?
5W je nahlášených na neměřený odběr nebo tam máš tenhle odběr reálně?

Jestli reálně tak by mě zajímalo co to je, protože 5W nestačí dle mého ani na přijímací anténu a switch - pokud je to pro jednoho klienta tak bych ocekaval Poe od něj a ne sraní s nemerenym odběrem.

Pak se není čemu divit, že ČEZ neměřený odběry zakázal pro ISPky.

kmotrik je tam jen NetMetal s RB922 a měřil jsem to wattmetrem. Ikdyz je mi jasný, že tam odchylka bude. Přívod dat je po optice. Nic jiného tam není.

Nahlášeny odběr není - na ten se nikdo neptal. Předpokládám, že tam přijde borec a změří kleštěmi proud.

Ani nevím, že ČEZ neměřené odběry zakázal.

besito už tak dva roky ČEZ nezřídí nový neměřený odběr, leda pro sirénu a tuším snad pro antény IZS. Pro telco už ne.
      Na žádosti se udával očekávaný odběr, v našem kraji měli neměřený odběry ohlášených cca 20W a ve finále tam bylo 200W z toho důvodu už nové neměřené odběry nedovolují.
      Měřit takhle malé hodnoty klešťovým wattmetrem - přesnost může být spíše nepřesnost
      Pokud tam je netmetal a 922 tak se reálně bavíme o zhruba 8-10W ( co nám ukazuje ubnt edgepoint a poweebox které mají ukazatele aktuální spotřeby )

neměřený odběr je problém. Čez se s tím nemaže a je schopen vám napálit maximální proud dle průřezu vodiče do spotřebiče, v lepším případě si jen přečte 75W na trafu a bude počítat s tím. Pokud se s nimi nepůjde rozumným způsobem domluvit (zajít v klidu na pobočku a zkusit to tam) a přejít na měřený odběr doporučuji otočit a říct "špatně jsme si rozuměli, já myslel že mluvíte o něčem jiném, to trafo tam není moje"

o 9 měsíců později

Nevíte někdo, jak se ČEZu oznámí změna příkonu neměřeného odběru. Od zřízení odběru nám účtují 20W, ale máme již větší příkon. Pokud jim oznámíme navýšení příkonu, tak chtěji revizní zprávu, která prokáže, že jsou v odběrném místě instalovány spotřebiče s jiným příkonem. Takovou revizní zprávu, kde by bylo uvedeno, jaké jsou instalovány spotřebiče jsme jim nikdy nedali a ani jsme ji nikdy neměli. Jen klasickou zprávu, kde žádné spotřebiče nejsou uvedeny (jako u měřeného odběru), tj. jen bylo revidováno od napojení na vedení ČEZu až po hlavní jistič, při zřízení neměř. odběru. Otázka tedy zní, co to vlastně za revizní zprávu má být, která prokáže, že jsou v odběrném místě instalovány spotřebiče s jiným příkonem? Dík za případné info.

• disk replied to this.

account
        Pokud si dobre pamatuju, tak nam dali na vyber. Bud zustane nemereny do 20w nebo pri jakekoliv pozadovane zmene prestavba na mereny.

disk takže jste přestavěli? A na co mají odstupňovaný ceník po 10 W příkonu?

• disk replied to this.

Prostír od revizního technika, na kterém bude napsáno co je instalováno, jaký to má příkon a jak/čím bylo změřeno...

account to nevim. Tak jsme prestaveli odberne misto na merene. Osadili ups a udelali vetsi pop. Bylo to puvodne na ptp retranslaci 2x mk.

A je teď měřená elektřina levnější? Když to propočítám, kolik stojí proud ČEZu z neměřeného odběru např. při 70W příkonu, tak když ho předělám na měřený, a změním dodavatele elektřiny, tak to pak bude stát méně. Nechám jistič 1x 6A. Akorát investice za rekonstrukci odběrného místa s revizí bude něco stát. Zřizovací poplatek za připojení 1x6A předpokládám, že by účtovat neměli, když zůstane stejný. Snad jsem se při výpočtech nespletl.

Mám dotaz pro rsaf: do jakých detailů má v revizní zprávě býti napsáno, co je instalováno? Napájíme různé antény z jednoho AC/DC měniče, zapojena je UPSka. Po výpadku proudu samozřejmě žere víc, když se dobíjejí akumulátory UPSky. Stačí např. ve zprávě obecně uvést "zařízení vysílače "? Dík.

account Mě tam píší "zařízení k internetu" a 0,02 kW. Žádný typ, způsob měření a pod.

Jelikož jsem zakladatelem tohoto téma, podělím se o zbytek původního příběhu.

Podal jsem reklamaci, tu neuznali. Podal jsem reklamaci reklamace. To také zamítli a odvolal jsem se. Odvolání bylo zamítnuté s tím že chyba je na me straně. Dohledali jsme žádost na které byla i požadovaná wattaz, která nebyla 1kW, ale 40W... Napsal jsem jim že od firmy jako je ČEZ neočekávám nekalé jednani v podobě rozdílných údajů v požadovaném formuláři a na smlouvě a případně se budu bránit. Mimochodem, problém byl zřejmě převod jednotek u zpracovatele žádosti.
                Odpověď již byla kladna s omluvou a žádosti o revizní zprávu s požadovanou wattazi a datem připojení. Nasledne zrušili vadné faktury a vystavili nové se správnou částkou. Rozdíl cca 80tis.

besito takže požadavek na 40W byl zřejmě jen sdělením ČEZu, který nevzali vážně? A nebo 40 W bylo uvedeno od začátku odběru v revizní zprávě, ale účtovali jen 20W? Či revizní zpráva se 40W byla provedena až později v rámci řešené reklamace?

Taky mam par nemerenych a dopada to tak, ze mi to nejdrive resili zalohovkou a ted normalne fakurou za rok. Na jednom miste jsme meli zmenu spotreby, ale dal jsem odecteni ze zdroje, kolik bezne zere a hodnotu zmenili. Nejhorsi bylo, ze i kdyz mam cez online, tak to neni kde zmenit ci pozadat 😆, takze az pak na cez distribuce jsem se s jednim panem domluvil a ten mi to prehodil. Nic dalsiho nechtel.

account Na žádosti bylo 40W. Na poslané smlouvě byla 1kW. Jenže jsem dával hlavně pozor na podíly na připojení... Te 1kW jsem si prostě nevšiml. Takže i moje chyba. Na původní revizní zprávě byla jen informace ze zařízení splňuje požadavky, nebo něco podobného.

Jenže nejdřív mi fakturování jen dopravu energie a za 3 roky mi poslali doplatek... Což byla za 80tis částka...

o měsíc později

besito Ještě prosím o sdělení k tomu "Mě tam píší "zařízení k internetu" a 0,02 kW. Žádný typ, způsob měření a pod." Toto bylo prosím uvedeno v jakém dokumentu, jak se přesně jmenuje? A toto bylo uvedeno při zřízení neměřeného odběru a nebo v průběhu? Nicméně 0,02 kW je minimum, co se účtuje ale zařízení k internetu se obvykle do tohoto příkonu nevejde.

📡 Telekomunikace.cz