pgb Stavať tak, aby sa linky neupchávali je pekná teória. Ak predám zákazníkovi 1Gbps na FTTB, tak uplink musím mať 10Gbps. Ak mám na sídlisku 50 bytoviek, tak potrebujem pekný agregačný switch. Ee.
Sektor bude stále hrdlo, môžeme prehadzovať koľko chceme, je to hrdlo a nikto nevie, ako to hrdlo prioritizuje.
Ak by som robil shaper na prívode (pri vstupe tranzitu do siete) tak by som musel vytvoriť tree podľa prvkov v sieti, rádii, ... ale čo ak rádio znížilo moduláciu? Čo ak sa prepla nejaká záložná trasa s nižšou kapacitou? To sú reálne problémy.
A ďalšia vec. Pekná funkcie PCQ. Nastavím IP pool sektora, nastavím selektor na dst-address (download) a čakám že mám rozdelenú šírku pásma. Problém ale je, že každá interná fronta v PCQ je FIFO. To by chcelo PCQ s internou frontou SFQ. Vtedy budú môcť deti sťahovať hry a rodičia popri tom Skypovať bez dropov. Navýšenie latencie je len vecou buffera, to je prispôsobiteľné.
Z bakalárky som sa naučil, že nie je problém rezať a prioritizovať, ale klasifikovať traffic. To je alfa a omega. Bez toho robiť QoS nemá zmysel.
hapi Musím sa pridať k priateľom SFQ.