okoun je jasné, že to devastuje ekonomiku, ale je otázka jestli ti jsou peníze tak milé, já je tedy na prvním místě nemám.
Tohle je prostě problematický názor. Ty problém nemáš. Já také ne. Trochu úspor mám, i nějaké to omezení příjmu bych snesl. Ale je prostě spousta lidí, co ten problém mají, takže jsou pro ně peníze už v první řadě. A to není zanedbatelné. Už jenom proto, že všechno je propojené. Začnou mít problémy ty chudší, tím podpoří snížení poptávky u těch bohatších. Ti to pošlou opět dál. Atd. Vždyť jenom živnostníků je asi 600 tisíc!
Nemluvě o tom, že prostě peníze potřebuješ na naprosto všechno. To nejsou papírky tištěné někde v tajné továrně. To je zboží jako každé jiné, používané kvůli jednoduchosti ke směně jiného zboží. Spoustě lidí zakázat výdělek, ať už z bohulibějšího důvodu je prostě jen ukázka moci.
A jak jsem už někdy někde řekl - přijít běžná ekonomická krize, nechal bych všechno popadat, ať se pročistí vzduch. Zvlášť v případě, kdy by to bylo podpořeno škrty ve státním rozpočtu - především snížením vlivu státu (regulací). Ona nezaměstnanost může vyrůst na dvounásobek, aniž by to vadilo, spíš by to bylo lepší. Ale dnes? To s ekonomikou nemá nic společného. Nechat v tom lidi koupat je sprosté, hnusné a kdo za to může by zasloužil pověsit.
Státní podpora mi jako pravičákovi nesedí. Ale tohle není běžná situace. Přijde mi lepší, když to rychle sanuje stát (půjčit si může rychleji a lépe), než nechat všechno chcípnout. Jenže u nás holt občas někdo krade, takže kradou všichni a tedy na všechno musí být trojitá kontrola založená na třicetistránkovém formuláři podpořená ministryní financí, která slibuje vězení za chyby ...
A potom? Odstranění dotací znamená sanování dluhů během relativně pár let. A narovnání prostředí.