Racom Ray 80GHz
Může být něco ještě levnějšího než Summit?
vzhledem ke směrovosti 80ky nemám o to nějak strach... nicméně navrhnul jsem to protože to je podle mě jediný způsob jak to udělat levně.
TDD nebo FDD v pásmu 80Ghz je vzhledem k směrovosti úplně jedno. Ty spoje se na jedné frekvenci na stejném stožáru absolutně neslyší.
Ray mám rád, ale jejich ospalost je žalostná. 80 bude, i když už podle mě pokud nebude cena pekelně nízko nezaujme.
Otevřeně už máme toli ceragonu že bohužel další upgrade už bude na ceragony v 10G, už jenom kvůli anténam a směřování. Je to velké usetrebi nákladů a výrobci to ví.
Maximálně bych přecházel mezi výrobci výměnou příruby. Ceragony, Ericsson Huawei.
Výpadek, směřování čas techniku = jsou náklady a bohužel dnes už dost vysoké.
Jediná záchrana by podle mě byl správně navržený multiband, jinak to nemusí ani vypouštět do světa.
Kdo chce levné koupi jetý spoj nebo siklu. Kdo má peníze na dráhy spoj, nebude řešit Ray o10tis levnější a práci techniku za 20tis při výměně a uslem zisku, případně vicenaklady na backup.
Za to kapacita ebandu a dosah freebandu by bylo řešení které akorát nabízí Ericsson za hodně hrušek. Tam by mohly prorazit s tím že mají dobře rádia do freebandu.
Ale hodiny tikaji... Tik tak.
Az budu mat 100% porieseny Ray3 tak potom sa budem bavit o 80GHz
cheprer Jo jo, je to tak. Bohužel ve větších kapacitách se asi nedá konkurovat zavedeným výrobcům, který dělají velké série a doladění produktu určitě stálo velký peníze, jako třeba u Eriku. Ta cena u nich je už teď dost dobrá. Mají řešení s více pásmy a komplet řešení, i když stále spíše operátorské. Je ale otázka, jak bude velký ISP trh, třeba v česku. Myslím, že se dost zmenšuje. Nevím jestli půjdou do 10Gbitu spíše bych to viděl na gigabit za rozumnou cenu. Čím dál více se toto pásmo bude používat na různé kamerové systémy a podobně. I když ta kapacita se zdá zatím "zbytečná". Jinak Summit sliboval SFP+ už před rokem nebo dvěmi a do dneška ho myslím nemá, alespoň dle webu. Ostatním výrobcům to trvalo taky docela dlouho.
bych prestal snít ohledne ray80ghz.
710
Sorry jako ale to by nejdrive mnelo ray 3 jakz takz fungovat. Vice jak rok po uvedeni nemaji doresene preblemi s acm
jaký zas problém s ACM?
já už tomu fakt nerozumím, je tu půlka licí co tvrdí že s tím spojem má problémy a druhá půlka zase tvrdí že spoj funguje na jedničku s hvězdičkou, tak jsem z toho v rozpacích
Vývoj je sám o sobě drahý. Z něčeho se zaplatit musí. Očekávat teď levný pojítko v novým bandu je prostě naivní. Buď chcete opravit návrhový chyby existujících zařízení, nebo chcete něco novýho. Obojí si ta malá novoměstská firma prostě dovolit nemůže. Ano, vývoj můžete podpořit. Tím, že koupíte zařízení výrazně dražší. Dražší, než nabízí konkurence. Ale na to asi nemáte Tak si hoši vyberte
Stale ziadny vyrobca nedokazal naplnit priepast bezi lepsou wifi a FDD. Pre mna cenova kategoria okolo 1000-1200€. Moc ma nezaujimaju nejake gigabity v ebande a pod...povodne som myslel, ze aspon ta mimosa b24 tam zapadne ale vzhladom na to, ze mame LHG60 tak nie a o nastavovani b24 a fixnych antenach nema cenu pisat. Keby daju ray2 do 1500€ (tj do 40k kc) s 30cm antenami tak by nestihali vyrabat. Vyvoj tam maju uz davno zaplateny, kto potrebuje kapacitny upgrade bola by pre neho priama volba ray3...ale ray3 dokial bude mat problem s tym, ze to zatuhne a treba tomu restart tak veru nie...to nerobia ani MK/UBNT wifiny....
- Upraveno
Ahoj, tak se s námi Racom podělil o plánované vlastnosti Racom Ray3-80.
- modernizovaný, ale v podstatě stejný odlitek jako pro Ray3-10/11/17/18/24GHz
- antény Jirous (kdysi na ně byly různé názory, ale časem se postupně velmi zlepšily)
- reálných 10GbpsFD
- -6 / +18dBm (reálně +12dBm, na 18dBm až když to podřadí po 128QAM)
- všechny soudobé technologie pro zlepšení odolnosti za zhoršeného počasí (ATPC / ACMB)
- citlivost papírově stejnou jak většina konkurence, ale mnohá konkurence to pak má problém dodržet, tedy jsem zvědav jaká bude realita
- 45W spotřeby (je to víc než jsem čekal a míň jak většina konkurence)
- otázkou je cena..., ta je stále zahalena tajemstvím
První prodejní kusy budou (pokud půjde vše dobře) dodávány zákazníkům na počátku roku 2023 (a lidé z Racomu byly snad optimisticky naladěni) = je to sice o rok později, než bych to byl čekal, ale snad to bude stát za to.