Mám před sebou problém a nedokázali mi na to jednoznačně odpovědět ani v Datacomu. Mám IP20E R2 s Gbit porty a 2 Gbps licencí. Potřeboval bych z toho vymáčknout co nejvíc, nabízí se 3 možnosti:

1. Udělat na rádiu jednu trubku a na ethernetu Ceragonu LAG přes 2 porty a nechat si řešit LACP mezi IP20E a switchem.
  2. Udělat 2 separátní trubky skrz rádio, mít oddělené ethernety na L2 a LACP nechat řešit až switche mezi sebou.
  3. Udělat 2 separátní trubky skrz rádio, mít oddělené ethernety na L2 a loadbalancovat to na L3 přes OSPF.

Jak to provozujete vy? Když jsme naposledy měli LAG 2x Gbit na kabelu, jeden port jel naplno a ten druhý na 400 Mbit. rád bych, aby to nedopadlo u IP20E stejně. Záleží jak to ten switch hashuje, ale ovlivnit se to moc nedá. Předem dík za tipy.

Pokud tam mas nejaky rozumni switch tak bych to resil na nem s timhle jsme dost dlouho bojovali ale kloudne to funelo jen pres switche 🙂 rozumny switchem hpe, edgecore, cisco nebo treba i Hua...

Takže varianta 2 je nejlepší?

forkman Jak to provozujete vy? Když jsme naposledy měli LAG 2x Gbit na kabelu, jeden port jel naplno a ten druhý na 400 Mbit. rád bych, aby to nedopadlo u IP20E stejně. Záleží jak to ten switch hashuje, ale ovlivnit se to moc nedá. Předem dík za tipy.

Ovlivnit se to dá nastavení - z adres jaké vrstvy (vrstev) se počítá hash pro balancování. Když jsem se teď podíval na grafy z IP20E, kde mám bond, vychází rozdíl přenesených dat mezi porty na 1 % objemu.

Ano, přes switche, které mají rozumně nastavitelný balanční algoritmus. Záleží také na charakteristice provozu. Pokud to máš spoj mezi dvěma routery, těžko můžeš balancovat podle MAC adres. V každém případě (ledaže by se použil round-robin algoritmus) jednotlivé toky potečou vždy po jedné cestě - pokud za rádiem máš stovky klientů, problém to nebude, ale pokud by za rádiem bylo několik málo zařízení, které generují velké datové toky (např. firma, která tam posílá gigabitem zálohu skrz VPN...), bude to problém skoro vždy.

varianta 1) - řešíš balanci 2x (switch-rádio --- rádio-switch). Na každém místě se to vybalancuje trošku jinak a teoreticky jsou dvě úzká hrdla
    varianta 2) - řešíš balanci 1x (takže teoreticky jedno úzké hrdlo), ale jsi omezen možnosti balančního algoritmu
    varianta 3) - nebude tak efektivní, ale můžeš teoreticky lépe ovlivňovat, co kudy poteče.

V každém případě provozovat takovou věc nad 70% zátěže (podle grafů) bude dělat bordel.

forkman pokud chceš odpověd tak se jí tu nedočkáš

UBNT ES48 - 2x 1Gbit, LACP, hash L3+L4
    ||
    SIAE - 2x 1Gbit, LACP, hash L3+L4
    ||
    SIAE - 2x 1Gbit, LACP, hash L3+L4
    ||
    CCR1016, LACP, hash L3 + L4
    ||
    CRS328, LACP, hash L3+L4

svého času tam běhalo až 1800Mbit bez přetěžování jednoho nebo druhého portu.
    LACP si řeší každý jednotlivý propoj sám na vlastní triko. Není to jeden LACP přes 4 zařízení.

Důvod je jasný, absence 10GBit portů na zařízeních. Z toho důvodu jsme se Ceragonu a Siae vyhnuly obloukem a kupujeme ericsson který má 10Gbit port a je klid.

Samozřejmě je tu ještě jedna možnost a to opustit hardware a použít softwarový LACP který v mikrotiku umí round robin.

hapi

Ahoj,
      prosímte máš nejakou zkušenost s řešením tohodle na MikroTiku? Funguje to spolehlivě ? Řešim uplne stejny problem jak kolega nahoře. Mam z každé strany CCR router a mezi tim je ceragon IP20 2x 1GBps odděleně po metalikách.

Díky

vidíš že v popisu je jedno CCR a tedy softwarově řešená 802.3ad. Běží to přes rok a ok. Všechny ostatní věci to mají na hw urovni včetně CRS328 s hw offloadingem v bridge s ostatními porty. Byl tam jeden problém ale to je typické pro CCR a to je hodně špatně fungující FC takže po patáliích proč to dropuje se FC na CCR vypnul je klid.

hapi
        Ok,
        diky. Testnu a uvidim. FC vypnu tedy rovnou pak.

Vy se mně asi budete smát, ale na obou koncích máme právě CRS328. Potíž je v tom, že to jede na SwOS a ne ROS a tam jsem nastavení ohledně hash algoritmu vůbec nenašel (mimo jiné). Nebo ten switch provozujete s ROS? 1.8G by mi stačilo, ten druhý Gbit tam je jen pro záložní linku, kterou máme geograficky oddělenou od té hlavní.

forkman

Myslim že muzes byt uplne v klidu. Já o tom bondingu taky vim akorat to ze to existuje 🙂)))

A ROS jde nastavit, aby se to chovalo jako VLAN switch? to se normálně nahází do bridge? Jednou jsem to zkoušel podle Wiki a byla to fakt hrůza, proto jsem byl rád za ten SwOS, ale zjišťuju, že ten umí prd.

Jde ale je to vopruz. Máš spoj za kilo, na něm traffic který vydělává minimálně kilo měsíčně. Nechceš tam dát normální switche?

Klidně tam dám něco "normálnío" když to bude mít autosense PoE, půjde to napájet z DC a bude to mít hloubku 30 cm 😀

A tohle ale snad nic nesplňuje ani tik ani ubnt bez přestavby.

forkman u CRS3xx je to brnkačka. Je na to wiki. Můžeš nastavovat vlany a pak jednou zátržkou vlany povolíš. Je to nejsnadnější vlanování co v mikrotik switchy lze udělat. Předně se vše dělá v nabídce bridge a ne switch. CRS1xx/2xx je na vlany děs. CRS3xx je pohoda. Stačí poslouchat wiki a jít krok za krokem. Jsou asi jenom 3 kroky.

Osobne jsem na rosku jsem miroring nikd nevidel takze bych Hapi asi vi o cem mluvi mi to mame na 5120 a na druhy strane 5130.

forkman

Jak už psal hapi, na CRS3xx se VLANy nastavují vcelku jednoduše a po nastavení fungují na první dobrou. S CRS1xx je to horší, nastavit to taky jde, ale přijde mi to docela nelogicky řešené. A taky se mi na 1xx děje to, že nastavíš 2 switche identicky, na jednom vlany fungují v pohodě, na druhém sice taky, ale jakmile si za tím CRSkem dáš na APčku VLANu a wlan do bridge, tak lehne celý segment síťe s tím switchem. A nejlepší na tom je, že na sousedním portu na tom CRSku je jiné APčko a tam to normálně funguje :-(

dagus ES-8 150W pokud by stacilo 10p a zadna prestavba neni nutna. na ES16-150W zadna prestavba taky neni nutna protoze uvnitr je 48V zdroj, takze jenom okonektorovany kabel P4.
                Ale pro vice portu nebo sw s vetsi zatizitelnosti pouze ES24-250W a ten uz ma dvojite napajeni, takze je nutny zdroj.
                Nebo edgecore tam ma snad jeden sw co splnuje pozadavky. ale bez pasivniho poe tusim ze.

📡 Telekomunikace.cz