A ROS jde nastavit, aby se to chovalo jako VLAN switch? to se normálně nahází do bridge? Jednou jsem to zkoušel podle Wiki a byla to fakt hrůza, proto jsem byl rád za ten SwOS, ale zjišťuju, že ten umí prd.

Jde ale je to vopruz. Máš spoj za kilo, na něm traffic který vydělává minimálně kilo měsíčně. Nechceš tam dát normální switche?

Klidně tam dám něco "normálnío" když to bude mít autosense PoE, půjde to napájet z DC a bude to mít hloubku 30 cm 😀

A tohle ale snad nic nesplňuje ani tik ani ubnt bez přestavby.

forkman u CRS3xx je to brnkačka. Je na to wiki. Můžeš nastavovat vlany a pak jednou zátržkou vlany povolíš. Je to nejsnadnější vlanování co v mikrotik switchy lze udělat. Předně se vše dělá v nabídce bridge a ne switch. CRS1xx/2xx je na vlany děs. CRS3xx je pohoda. Stačí poslouchat wiki a jít krok za krokem. Jsou asi jenom 3 kroky.

Osobne jsem na rosku jsem miroring nikd nevidel takze bych Hapi asi vi o cem mluvi mi to mame na 5120 a na druhy strane 5130.

forkman

Jak už psal hapi, na CRS3xx se VLANy nastavují vcelku jednoduše a po nastavení fungují na první dobrou. S CRS1xx je to horší, nastavit to taky jde, ale přijde mi to docela nelogicky řešené. A taky se mi na 1xx děje to, že nastavíš 2 switche identicky, na jednom vlany fungují v pohodě, na druhém sice taky, ale jakmile si za tím CRSkem dáš na APčku VLANu a wlan do bridge, tak lehne celý segment síťe s tím switchem. A nejlepší na tom je, že na sousedním portu na tom CRSku je jiné APčko a tam to normálně funguje :-(

dagus ES-8 150W pokud by stacilo 10p a zadna prestavba neni nutna. na ES16-150W zadna prestavba taky neni nutna protoze uvnitr je 48V zdroj, takze jenom okonektorovany kabel P4.
        Ale pro vice portu nebo sw s vetsi zatizitelnosti pouze ES24-250W a ten uz ma dvojite napajeni, takze je nutny zdroj.
        Nebo edgecore tam ma snad jeden sw co splnuje pozadavky. ale bez pasivniho poe tusim ze.

No a nebo to dát ven pres Edgepoint-S16, ten toho Ceragona pres 1-4port dokonce dokáže odnapájet...

R

cheprer tak tomu nerozumím, koukám na obrázky a bez přestavby vidím jen ten první switch. Ostatní jsou jen na 230V nebo hledám blbě? Ten ES24-250W má jako uvnitř zdroj 48V 240W a z toho pak DC měnič na 24V? Mikrotik to má taky na p4 konektory, ale jede 3 napájení 27, 24, 55. To 24 lze provozovat na 27. Ale furt to je předělávání, rozbrat vyměnit, vykuchat, protahat kabely. Nebo mi něco uniká?

dagus
            Ten první má svorky, nejvíc easy. Přemýšlím že na některá místa budu dávat 2x ES8 než jednu ES16. Jednoduší a dvě SFP navíc.

Ta ES je nastolení nebastleni. Uvnitř je 230-48VDC. Připojený přez totožný konektor co se dával na ATX zdroje P4 (4pin). Tzn stačí si zaobstarat tento konektor, odpojila interní zdroj a průchodnou na euro konektor dovnitř natáhnete kabely a hotovo. Je to takové 2min bastleni. Prakticky bez ztráty záruky protože nikde nic neupravuje s, pouze odpojila interní zdroj který tam necháváme a pripojis na rozvod sajtu. žádné pájení, žádné vrtani, pouze malý křížový šroubovák na otevření šasi. KdZ mi to pripomenes tak v pátek ti udělám fotku.
            ES24 tu má interní zdroj se dvěmi výstupy, s tím se mi už ne htelo jebat, zatím to nebylo nutné protože pro velkou škodu ten SW nemá SFP+ ale pouze SFP, ani bohužel Poe+ 50W co má pouze ta outdoor verze, takže nemám pro něj využití. Nikde nemáme tolik věcí z jednoho SW. Takže tam kde by se toho sešlo vic, než 16p umožňuje už potřebuješ SFP+ a nebo tam máme třeba ip20, rtn380, které připojujeme na DC samostatně protože to tyto SW neodnapaji a stejně jim potom dojdou SFP takže na takový sajt se už musí dodat třeba ES16XG která ti přidá SFP+ a i tak můžu udělat LAG na ty menší SW pokud to je potřeba zkrze konekt. Zatím mám tak pouze jeden sajt, kvůli velkému koncentraci b2B zákazníků na místě. Jinak to raději rozkládám na menší sajty které raději potom odzalohuji.
            Záleží jak v děs topologii.

ludvik to se mi moc líbí, kéž by ubnt dohled uměl pořádně SNMP tak bych do toho šel. Stejně tam asi dospějeme až přijdeme na limity ubnt switchu.

forkman řekl bych že nejvíce se vymáčkne když udělaž z toho dvě vlany a ty si potom pomocí bondu balance rr na mikrotiku spojíš do jedné linky, mělo by to být lepší jak LACP a to výrazně, problém ovšem je že to musí být mikrotik na každé straně a také to že ty linky by měly být stejné latenčně a bez poruch, na kabelu to jde dobře, ale na rádiu jsem to zatím netestoval....

ludvik Tak už to konečně začni dovážet. Copak nemáš ve firmě málo vytíženého kolegu/ni který by tu agendu a přefakturaci udělal? Ten Deutschland je vopruz, ale je to hezký. Na melej a střední sajt bych to bral.

Hm tak ještě komplet předělat sajty na 48 a navic bez sfp+. Těch 48V chápu, ale víc sfp, nebo sfp+ by to sneslo.

dagus Nemám firmu ... A od roku cca 2014 ani už nemám chuť něco začínat a skončit pod mostem.

Mě ten DE dovoz tak hroznej nepřijde. Sice to není do druhého dne jak jsme všichni zvyklí tady, ale ten týden se vydržet dá. Stejně neumím fungovat intime, nějaké rezervy musím mít pořád. Objednám, zaplatím a jen čekám.

Horší je, že jsou zjevně jen malá firma a s vývojem nějak nestíhají. Víc SFP i SFP+ slibují někdy od loňska.

o 9 dní později

Tak jsem nad tím zvítězil i s CRS328. Na Ceragonu jsem si udělal 2 služby, takže přes něj jdou 2 nezávislé L2 linky, každá na jednom SFP. Na Mikrotiku jsem udělal bond v módu balance-xor s L3 + L4 hashem a funguje to krásně. Trafik 2 Gbps a CPU switche jel na 10%. Nekoukal jsem co to je, ale pravděpodobně to vytěžoval winbox.

Pozor, zmiňoval se tady mód balance-rr, ale ten nemá HW akceleraci. S tím mi to běželo pouze stovky Mbit a CPU switche byl KO. HW umí ještě 802.3ad, ale tam zase nejde použít L3 + L4 hash, takže volba je jasná.

Snad to někomu pomůže.

o rok později

Ahojda - malinko oživím. Chci se jen ujistit.

2 nezávislé trubky se v Ceragonu konfigurují tak, že pouze nakonfiguruju 2 P2P služby, jedna např. na port 1, druhá port 2, obě SAP untagged a do rádia každá s jinou VLAN C-TAG, souhlasí?

Mám jeden spoj, kde prostě zaboha nemůžu druhou linku rozběhnout. Porty jsou na obou stranách UP, ale data netečou…..

Neřešil jste to někdo?

cmgn Ano, dvě p2p služby, do rádia otagovat, na příslušný Ethernet netagovat. Pokud chceš mgmt na normální vlaně, tak se musí tagovat přes c-vlan. Typ služby jsem měl tuším SNP, můžu kdyztak ověřit.

• cmgn replied to this.

📡 Telekomunikace.cz