Baterky mám všude možně včetně šachty, kde je tak max 25°C v létě a mám i tam nastaveno to nižší napětí*. A baterky fungujou v pohodě. Nechcu vymýšlet konspirační teorie, ale přijde mi, že výrobci tam píšou schválně vyšší napětí, aby se jednak baterky rychleji dobily a jednak aby měly kratší životnost. Něco podobnýho jako u Li-ion, kde když snížíte úroveň max nabití třeba na 80%, tak se dost výrazně zvýší životnost - zvlášť u nových typů, kde se využívá vyšší nabíjecí napětí pro co nevyšší kapacitu (ale tam to funguje jinak a snížením napětí se sníží kapacita. U toho olova mi přijde že je kapacita pořád stejná - samozřejmě pokud se to nesníží opravdu na 12,9V a podobně).
Jinak si to nedokážu vysvětlit, ale prostě od doby kdy dávám to nižší napětí, tak vydrží subjektivně dýl (třeba na jednom místě 7let co mám zapsaný od poslední výměny. Jsou tam nějaký CSB). Dělám cca ročně kapacitní testy a píšu to na štítek na baterce/zařízení, takže to není tak že ty baterky tam leží s 5% kapacity a tváří se jakože fungujou, když poberou minutovej výpadek.
*Multimetrů mám víc a ukazujou stejně, takže to není tak že bych měl blbej měřák co ukazuje míň a ve skutečnosti je tam 14V 😃