Tip na server s nízkou spotřebou
besito spotreba je aj o tom kolko tma mas diskov ak si da jeden disk tak bude mat spotrebu ani nie 20w takze treba ratat aj s diskami a matika nepusti..
- Upraveno
jenya jasne ze si tam mozes dat aj 10 giga cez slot... ne viidm problem a inak tie intel idu v pohode kopiruje to v pohode 125 MB/s len taky fukot cize gigova sietovka je naplno vyuzita a hlavne vravim je vyhoda tej zalohy priamo z ad a ides... a normal to berieme z tichepc.sk super typek aj odporuci vsetko a kludne ti aj cpu osadi ked sa ty s tim nechce drbkat takze len rpide nahodis a valis... a vravim ked das len na raid1 dva ssd disky mas spotrebu do 20w
kaddy Pokud to neznas, nepis o tom. Existujou normalne Atomy, co maj hodne velkej vykon. CPU ma klidne 8 jader a frekvence 2,4GHz. Pripadne Xeon D, treba takovej D-214?, 8 jader, 16 vlaken, frekvence 2G a vic i, CPU Mark 11k+, to muj Xeon E3 1231 V3 je min vykonej (ma v CPU Marku jen 7k). Oba servery, jak s Atomem, ci s Xeonem dostanes do 1U hloubka do 300mm, pokud budes potrebovat a spotreba Atom v klidu 15W i s urcitym vykonem a ten Xeon D jsem jeste moc netestoval.
Pripadne by mel bohate stacit Xeon D-2123IT 4jadro(8vlaken). Servery co jsou na tom postaveny, maj vetsinou i 10Gbit sitovku co ma tohle CPU integrovane v sobe.
- Upraveno
dacesilian
Všechny aktuálně prodávané Ryzeny umí ECC. Sice neoficiálně, ale umí. Je to spíš o desce a biosu. Konkrétně provozuji ASRock X470D4U s Ryzen 5 3600 ale bez ECC, kvůli rychlosti pamětí, nejrychlejší ECC dle compatibility listu které jsem v té době dokázal sehnat byli jen na 2133, tak jsem dal G.Skill Flare X s CL14-14-14-34.
A IPMI na Asrocku mi přijde lepší, než u Supermicra, navíc funguje i konzole bez nějaké obskurního pluginu, který v Linuxu stejně nikdy nefungoval.
...akorát v 1U je to děsnej hučák. normálníma chladičema to bylo OK.
A ještě k těm Atomům (Avoton), nejsou to ty, co tak rádi sami od sebe umírají?
BTW. Provozovat dneska VPS na Intelu může jen dobrodruh.
Jen pro upřesnění: Supermicro už má KVM konzoli v HTML5. Čili by to mohlo být použitelné pohodlně všude.
Samozřejmě nevím, od jaké verze či na jakých boardech. Já to objevil na A2SDi-2C-HLN4F. Což je mimochodem také Atom a ECC umí dokonce registered.
the_max U desek jsem často četl, že je nutný Ryzen PRO. Zároveň jsem se i dočetl, že když už to někdo rozchodil s běžným (starším) Ryzenem, doopravdy mu ECC stejně nešlo. Vážně jsem nenašel nikoho, kdy by novější non-pro Ryzen s ECC provozoval. S tím to pak nemůžu koupit a mít smůlu.
to je celkem jasný. Protože pak si radši koupíš Xeon E který má ECC a další věci a neřešíš obzvlášť když to je stejně výkonný za stejnou cenu jako ryzen který serverový není a děláš u toho vopičky. Serverový je až epyc aby bylo jasno ale to je jiný level i finanční.
NIcméně původní tazatel nikde takže je mu to asi fuk.
besito neskusal som ale tak teda len s ssd by si to dal asi aj pod tych 15w na tej doske.. najviac mi beru tie 3,5 platne
- Upraveno
Doma jako desktop používám Asus Pro WS X570-ACE, tato deska má také deklarovanou podporu ECC a na netu se dá dohledat, že lidi na této desce provozují ECC i s nePRO ryzeny.
https://en.wikichip.org/wiki/amd/ryzen_5/3600
https://en.wikichip.org/wiki/amd/ryzen_5/pro_3600
Jak jsem už psal, funkčnost ECC je o Biosu desky (a kompatibilitě pamětí).
Epyc je sice serverový, ale i ten Epyc je pořád složený ze stejných chipletů, které jsou v Ryzenech, jen jich je tam trochu více. v AMD holt nejsou tupci, nechávají si vyrábět jeden křemík, který pak skládají dle potřeby do větších celků, narozdíl od Intelu, který vyrábí několik různých křemíků pro různé koncové produkty.
Rozdíl mezi Pro a nePro Ryzeny je co si pamatuju v tom, že Pro verze má hlavně nějaké rozšířené možnosti šifrování.
potreboval by som v jednom routeros zvysit vykon, aktualne tam je g4600 a lga intel 1151.
Ake novsie chipsety a cpu podporuje routeros v6? co mate overene?
tak h110m-itx + core i5 6500t slape bez najmenšieho problemu na v6.
Problem je s optickou kartou, skusal som postavenu na broadcom a ta nejde:
https://www.ebay.com/itm/132733204410
aku opticku odporucate do pci-e?
- Upraveno
kozlicek
Zoberie tuto i2s v6 aj pci3 ci len pci2?
kozlicek
Sorry ze sa možno znova blbo pýtam ale karta i2s je aj pci2 aj pci3 a ide o to vi môžem kúpiť tu pci3 a routeros v6 ju nájde... samozrejme foska bude tiež mat pci3..
Inak druha otázka routeros v pohode nahodím aj na uefi boot?
Bo uvažujem o novej doske procesor socket l1200 qle tam už človek len uefi boot vie dat...