Tak pokaždé je to jenom o kretenovi, nebo uvážené uřední osobě, jestli k regulaci bude přistupovat jako k poslání, nebo k léčení vlastních nesplněných ambic. Každému je jasné, že pokud někdo prodává 100Mbit na 3,5GHz s tím, že to ve špičkách, které trvají od 15:00 do 24:00 běhá 5Mbit, a že na radiu má linkovou rychlost 50Mbit, tak je to špatně. Pokud Někdo nabízí 100Mbit na 100Mbit rozhraní, které netrpí kongescí na infrastruktuře a holt to umí jenom 95Mbit nejedná se o podvod, ale o vlastnost technologie. Vždycky je to o tom, která bytost dostane do rukou ten klacek. To opatření má mířit k ochraně spotřebitele (uživatele) ne pro přeměřování čuráků.
Další věcí je, jak chcete garantovat dostupnost cílehového serveru, pokud máte pod kontrolou pouze vlastní infrastrukturu. Neslavný netmetr je takový bastl, že ačkoliv na speedtestu mi jedou testy kolem 500Mbit, které mám nadefinované shaperem, netbastl mi ukáže 180-190Mbit maximálně. V čem to je? Nevím a v podstatě to jenom otevírá novou ránu mezi regulací a operátory, pokud se budou tímto způsobem řešit jednotlivé excesy a né systémová pochybení.