• Ostatní
  • Novinky.cz: Jak zajistit internet doma pro všechny žáky?

Asi před měsícem jsem jednu ZŠ převáděl z 50/5 na 200/25 po VDSL. Na jaře byla distanční výuka s videem prakticky nemožná. Teď je to o poznání lepší. Jak je vidět, distanční výuka spolyká víc než děti na wifi 😃 Hlavně ten upload je úplně jinde.

• hapi replied to this.

Já když jsem tý ZŠ zvedal ze 100/100 na 300/300 tak jsem na uploadu viděl 197 Mpbs špičky....

pintero Úplně v poho, něco uploadovali do cloudu. Ze své domácí přípojky nemám problém uploadovat i daleko víc, do VPSky i přes 900 mbps.
      Tahle škola si ale na rozdíl od některých nehostuje web a is sama, to taky dost hraje roli. Ale znám jednu kde si hostují web i is sami a je to na "100mbps garant" 5 GHz PtMP. Co jsem slyšel moc to nefunguje 😃
      To VDSL je stejně jenom provizorium než místní ISP dokope vlákno, pak bude symetrický gigabit. Už to mohlo dávno být kdyby město povolilo rozebrat 1 m2 dlažebních kostek. Ale pro ženskou na městě je samozřejmě nejdůležitější "nádherný betonový chodník" (který mimochodem nikdo neudržuje a pomalu zarůstá).

okoun tak ministerstvo se zavázat určitě může, houmák ne a to je to co se velké trojce nelíbí. Pokud to neudělají formou slevy, nebo dávky, tak to sežere velká trojka.

V clanku se zase plete nekolik veci naraz.
      Pokud je nejaka rodina v takovym prusvihu, ze si nemuze dovolit 400 Kc/mesic za datove neomezenou (typicky pevnou) sluzbu, at ji to klidne stat zadotuje (i zrizovaci poplatek). Ale at proboha nedotuji, nedoporucuji a nepouzivaji zadne datove omezene sluzby jako pripojeni pres mobil...

Pro pripojeni skolnich budov by mel zrizovatel najit penize na kvalitni konektivitu (symetrickou, pripadne radio v 10+ GHz), a to jak na zrizovaci poplatek, tak na mesicni naklady.
      Ucitele by pak meli mit od zamestnavatele sanci ziskat dotaci na kvalitni domaci pripojeni (opet pouze datove neomezene, jinak to budou vyhozene penize).

A nakonec: kdyz o tom budou rok debatovat, tak to nikomu nepomuze.

Chvala vsech reditelu, kteri vidi dulezitost kvalitni konektivity.

a co že to jsou za školy že mají takovej traffic?

jcltm jo upload u nás taky. Né, že bych zrovna viděl nějaký horentní sumy pro školu v jednom městysu. Jako jo, je "malá". Co jsem koukal tak jim stačilo 8-10 down a 4-6 up prakticky kopírující trvání školních hodin.

A jinak celkový trafik školní dny je na grafu prakticky totožný s víkendovými dny takže žádný stres.

pintero
      To znam. Ted jsme zvedali ze 20 na 100. A dopredu jsem upozornoval p. Reditelku ze ten IT co jim delal pokryti wifi, jeste pred mesicem tahal vodovodni trubky a nebude to fungovat.
      Instalace 1x tenda za 150kc na 50m chodbe.
      samozrejme uz mam v mailu reklamaci ze linka nefunguje dle smluvnich podminek.
      Dokonce poslali foto meraku. Signal na win jedna carka, mereno na dsl.cz. 3m/6m
      Teams neustale vypadavaji.
      Pan it pry si dokonce poridil i drahy merak wifi a z jeho strany je vse ok.

skdata Tak když to dělá instalatér tak to se není čemu divit 😃
        Tahle škola je už z většiny překopaná na UniFi, strukturka komplet nová takže no problem. Na wifi jedou jenom telefony, všechny kompy v učebnách včetně notebooků jsou na kabelu. A evidentně to běží. Ale co si budeme povídat, taky tam ještě minulý rok visela za zdroj jedna Tenda na 80m chodbě, o VDSL modemu jako centrálním prvku ani nemluvě 😃

Změřit na předávacím místě = kabel. Pak oslovit IT 🙂 že to je opravdu jeho problém

honzam
          Tak se to i predavalo. Ale vysvetli to plnemu zboru vysokoskolsky vzdelanych lidi. (Ekonomickeho vzdelani 😂😂)
          pane vy jste zlodej, preci si to umime spočítat. V chcete za wifi signal do uceben 200tis, kdyz tady Marusky manzel instalater na volne noze a hobby IT to udela do 10tis. 🤮
          Uz jen vysvetneni proc chceme za 100M garant na 17ghz 1200kc kdyz vdsl 100m ze za 499kc

skdata Hezky pěkně 😀Tohle je prostě klasika. Na co firewall, TPLINK za 500,- udělá stejnou službu. Na co centrálně řízenou WiFi s měřením před a po instalaci, TENDA volně ložená pod stolem funguje stejně. Na co rozvaděč a lišty elektrikář říkal, že je to zbytečný. Nač server tohle vyřazené PC stačí atd.
            Nám se docela osvědčilo předávat službu na routeru, který máme pak v dohledu. Takové to tady máte kabel z rádia většinou končilo hádkami, Vam to nejde naš IT říkal, že problém je u Vás. Pošleme jim graf vytížení linky. Případně to zaměříte na routeru za rádiem, optikou a je klid.

jaroslav_safranek souhlas až na ty lišty 🙂 to opravdu funguje stejně i bez nich přimlácené na zdivo 🙂

okoun Jo ale jenom do doby než ten kabel někdo střihne posunutím skříně např. 😉

📡 Telekomunikace.cz