Ahoj všichni. Jak již název napovídá, potřeboval bych poradit s kvótami v MikroTiku.
Situace je taková, že když stahuji velký objem dat, můj PC vezme celou konektivitu a ostatní zařízení v síti mají problém s internetem (i běžné načítání webu). Nestává se to vždy, dělá to především, když stahuji hry z herních klientů (Steam, Epic,..).
Potřeboval bych tedy nastavit svůj PC jako prioritní a s předností veškeré konektivity, za předpokladu, že ostatní zařízení nevyužívají internet. Pokud by se pak nějaké další zařízení snažilo dostat na internet, mělo by nějakou danou rychlost (pro všechny zařízení např. 20 Mbps). A pokud by můj PC nevyužíval internet, tak ať ostatní mají tolik, kolik právě potřebují.
Dále bych chtěl nastavit omezení rychlosti (download i upload) na hostovské WLAN síti. WiFi mám řešenou přes CAPsMAN (router + AP) a mám 2 sítě (lokální a hostovskou). Snažil jsem se to nastavit v konfiguraci WLAN sítě, v záložce Rates (CAPsMAN > Configuration > Rates), ale po nastavení jsem nezaznamenal žádné omezení (testoval jsem přes speedtest.net). Tady nevím jak postupovat.
Poslední dotaz je k fasttrack pravidlu. Když jsem se snažil něco nastudovat o QoS v MikroTiku, dočetl jsem se, že se musí vypnout fasttrackové pravidlo, jinak nebudou kvóty správně fungovat. A proto bych se chtěl zeptat, jestli vypnutím pravidla nezpomalím síť tak, že bych to poznal nebo jestli nepřitížím samotnému MikroTiku? Otázku kladu na základě obrázku, který má MikroTik na wiki (ten úplně dole). [https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/Fasttrack]
Předem děkuji všem za rady.