pardon v rychlosti som nenapisal anteny...samozrejme su to 60tky..... vyzera ze fresnel bude KO podla fotiek (ja som tam osobne nebol) montovali to chalani.... mozem to niekomu poslat na overenie? dakujem

midnight_man to jako vážně jdeš montovat 80tku tam kam není vidět? Jak udělají první namíření, když není vůbec vidět?

Joj zas 🙂 je tam vidieť..... akurát ja to riešim od stola dobre? 🙂 je to externa spolupraca..... Môžem niekomu kto má skusenosti s 80ghz poslat tie foto aby mi povedal či tento stav dokáže zariadit stratu 30db signálu?

pastni nam tu foto dashbordu

tak signal na 5km s 60tkama pri vysilanem vykonu 0dBm je -45dBm a pokud jedes na +15dBm tak je signal -30dBm

+18db 5.23 km malo byt to byt cca -28 ....najlepsie na co sa dostali je -64.....

budete na bocnim laloku, je potreba to opatrane projet treba ve smeru (tzn tak pul pootoceni jemneho ladeni na obe strany max) a zjistit jestli nahodou nemate 2 maxima. Zkusit to na obou stranach - nejaka musi byt spatne nasmerovana.

Zameroval jsem to zatim jen na 1,5km, ale s velkyma antenama a vim jak je to smerove a ctvrt otocky na jemnem ladeni delalo signal -30dBm vs bez signalu. Na vypocitany signal mi chybi asi 2dBm na jedne strane a 3dBm na druhe strane a to uz jsem neresil.

je to ultra citlivý a 1/4 otáčky maticí je hodně. Nezapomeň že máš dvě osy, kolikrát se mi stalo že už jsem byl bezradný a přitom stačilo poladit druhou osu a pak znova k první a tak furt dokola. Klidně i hodinu zkejsneš na jedné straně. Doslova je to tak jak popisuješ. 30dB v háji a kde nic tu nic a pak najednou hop a +10dB k dobru a zase znova.

Erik tam má align přes notebook tak to použijte. Jak vidíš historii a top hodnoty tak je to podstatně lepší. Můžeš si totiž zamachrovat a povolit si jednu osu a hýbat s ní rychle ze strany na stranu a projedeš si to a uvidíš peaky, přizvedneš druhou osu a zase první osou projedeš sem a tam a uvidíš na historii kolik bylo max a takhle furt dokola. Lepší je když někdo ví co dělá a dokáže si ve 2D představit kde ve vyzařováku je a pak cítíš boční laloky a jak přes ně jedeš.

Nejspíš jste na hraně vyzařováku která se tváří jako hlavní lalok a mate vás to. Samozřejmě neladit obě strany na jednou.

Tohle krásně popisovali kluci z vumsu když porovnávali Erika vs siklu na sikludays ...
    Představ si jak vypadá ten vyzařovak ve 3D.
    Jsou to vlastně kružnice. Pokud jsi vertikálně mimo tak můžeš chytat boční lalok. ( Což je teda nejčastější příčina ). Z vlastní zkušenosti vím že na delší vzdálenosti se zaměřuje líp jak na kratší.

zdeneksvarc změnil název na Ericsson MINI-LINK 6352 inštalacia .

k3ny to je přesně to co jsem měl na mysli 👍

Jinak nám se pro rychlost zaměření osvědčilo, úhelník zámečnický ne plechový za 1000kč, přiložíme k rovině držáku. Na oko podél úhelníku nasměruju a jsem u hlavního vyzařováku do 5min. Většinou dolaďuje mě na dvakrát obě strany. U nižších pásem to tak moc není třeba. Jinak úhelník mám vyzkoušen na 1.5 i 4.2Km a nutno chápat co děláš. Ono tam může být i jen jeden vrchol celkem placatý a to jsi na vrcholu nebo spodku vyzařováku, ať si to vycuknou i nahoru dolu, jsou někde mimo.

jj na 80ghz je potřeba čas a klid.... občas se to povede za pár minut, ale to jsou spíš náhody... 4h zaměřování nejsou nic divného. Ono stačí aby stožár nebyl dokonale rovně a potom to po osách lítá docela nesmyslně a je to třeba dělat postupně jak popisuje hapi - prostě posunout o 1/10 otočky výšku a projet směr a znovu...

📡 Telekomunikace.cz