magic Ani se to vubec nespoji nejspis. Meli jsme neco kolem 3,3km a to byla pakarna. I 4km jsme meli, a to pokud si dobre pamatuju se ani nelinklo... coz i kdyby tak je absolutne nepouzitelny. Tam jedine LR

Při upgradu na verzi 7 prý má nRAY lepší signál a vyšší spotřebu. Je na tom něco pravdy? Já mám spíš teď opačnou zkušnost, po upradu mi signál o pár decibel spadnul. Ale třeba se mě to jen zdá 😃

petrs_ zalezi z jaké 6ky si to upgradoval. Vyšší verze mají snížený výkon v regionu EU. Ale o lepším signálu jsem na v7 jsem teda ještě neslyšel. Možná jsem něco prehlednul.

Původně jsem tam měl 6.48.6 nebo něco staršího, už teď nevím. Spoj to je na 2.5km, takže signál byl předtím tuším 62db nebo neco tak. Pak mi bylo řečeno, že možná v 7 je to lepší, tak jsem ji zkusil a pak už tam byl signál nejlíp 65. Teď jsem to vrátil na 6.49 a signál stejný. V jaké verzi tam byl ještě vyšší výkon nevíš? Díky moc.

petrs_ mám tu 6.47.7. To by mělo bejt ještě na max. Podle mě to pak začínalo nějak s 6.48+ tak aby to mělo EIRP max 40db. V7 může být určitě v některých situacích "stabilnější" ale stejně to je furt duchařina. Ubnt prostě nasadis a jdeš od toho. Mikrotik má stále občas takové ty mikro výpadky jak tu už někdo zmiňoval. Ale taky ne všechny spoje no. Rikam duchařina 😄 hlavně tam nedávej 7.5 to některé kusy 60tek vyloženě hodí do reboot smyček dokud w60g interface nevypnes.

Tak jsem to našel v changelogu.

What's new in 6.47.3 (2020-Sep-01 05:24):
      wireless - allow setting "tx-power" up to 40;

Řešíte úplný nesmysl. Výkon neovlinuje firmware ale nastavená země. Pokud tam máte EU a firmware 6.47.3 a vyšší tak se to zreguluje na na 40dB. Stačí nastavit no country a můžete tam dát klidně 6.49.6 nebo 7.x

6.49 w60g - limit power output when using region EU to match EN302567 on nRAY;

honzam A kdyby sis to přečetl pořádně tak víš že jsem se bavil vyloženě o EU 🙂 já tam hážu USA a mám taky klid. Někdo ale třeba nechce dráždit ČTU bosou nohou. Protože pro ty je jediná správná varianta EU a v případě registrace formou wigig ještě frekvence na auto.

o 2 měsíce později

Co máte nasazeného na 60ghz spojích? RoS 6.4x.x nebo už 7.x? Mám všechno na posledních šestkách a moc nevím, jestli si něčím pomůžu, když to upgradnu na 7.x?

Akorát jedno LHG mi teď začalo dělat dost divný věci. Minulý týden to ještě jelo ok a teď z toho nedostanu víc jak 300-400 megabit. A když jsem to zkoumal, zjistil jsem tohle.

numbers: wlan60-1,
          connected: yes
          frequency: 64800
          remote-address: C4:AD:34:93:97:2C
          tx-mcs: 1
          tx-phy-rate: 385.0Mbps
          signal: 20
          rssi: -54
          tx-sector: 45
          tx-sector-info: right 0.6 degrees, up 0.6 degrees
          distance: 873.53m
          tx-packet-error-rate: 18%

A divný na tom je, že minulý týden to jelo ještě ok...

Že by rušení od jiného 60GHz zařízení?

petrs_

Asi to bude ruseni ... na jednom miste uplne stejna situace .. s nRayem... dokonce stejne hodnoty jak mas ty 😃 .. po preladeni to jede

my mame vsetko na v7 a zatial je to uplne jedno ci V6 a ci V7

petrs_ tak se mi to chovalo když jsem měl stejným směrem druhý spoj a chytalo se to vzdájemně, vůbec nepomohlo nahladit na jiný kanál, jedině co pomohlo je ty dva spoje dát hodně daleko od sebe (6m)

Mikrotiky su niekedy take, ze im proste sibe...rusenie nemas a padne mcs na nizsie hodnoty...nray to robi casto...lhg sem tam.

okoun Já tam druhý spoj mám, teda na jedné straně. Ale není stejným směrem, ale 90 stupňů vedle.. Na druhé straně není v okolí antény nic. Kolik máte tx-error-rate, když to je nezarušený? Asi 1-2 procenta je normální, ne? Na jiných spojích jsem koukal, že ty errory mám taky, ale jen takhle málo. Asi jste nikdo nezkoušel, jestli náhodou nějaký upgrade by na to nepomohl?

okoun
              Je pravda ze spoje jsou dost blizko u sebe a prijde mi, ze to zaclo delat prave tehdy, kdyz se s tim spojem pohnulo. Jinak pravda je ze vylozene ruseni sem jeste nezazil.

Tak pomohlo ten spoj, co mám těch cca 90 stupňů mimo (na té jedné straně) přeladit na 60480. Předtím to bylo na 62000. Po přeladění hned propustnost gigabit. a tx errory na 0 až maximálně 2-3 procenta... To je duchařina...

Hlavně nechápu, že podobnou konfiguraci (dvě antény a stejný frekvence) mám i jinde. A tam to nedělá...

📡 Telekomunikace.cz