• IPTV / VoIP
  • SMART TV / ANDROID TV - čekání na rychlejší HW

Ahoj,

aktuálně mám několik let SONY Adroid TV KD-55XE8096 se kterou jsem v podstatě spokojen, ale občas je pomalejší.
Celkem mě SONY překvapila tím, že již proběhl upgrade na novější verze OS a TV se nyní chová lépe jak při koupi.
Podobně sleduji jak se chovají televize u lidí při servisech, kdy je znát, že na starších 2016 a dál jsou aplikace lenivější a lenivější.
Občas se mě lidé ptají, co za SMART TV doporučuji, já odpovídám, že čím novější TV LG / SAMSUNG / SONY Android TV tím lépe.
Ale co jsem se díval, tak po HW stránce (CPU/RAM) si jsou výkonově jednotlivá řešení podobná jako vejce vejci "A73 -4c-1500MHz 2GB RAM 16GB Storage", tedy z pohledu výpočetního výkonu není předpoklad, že tyto televize mají velkou výkonnostní rezervu pro budoucí nároky a jejich výrobci pak mohou v klidu tvrdit, že aktualizaci již nevydají, protože to prostě nejde.....

Výjimkou jsou třebas Z8H od SONY, ale kdo dá 150K za TV.

R

Spotřební zboží na 2 roky. A ty 2 roky to s výkonem vystačí. Důležité je nic nedoporučovat, za nic se nezaručovat ;-) Maximálně "tohle mám doma a jede mi to".

Já vím že to není úplně "BFU přístup", ale já bych prostě TV bral jako monitor a "SMART" věci řešil bokem - třeba nějakým Xiaomi Mi Tv Boxem, případně raspberryPi s Kodi atd...Záleží co tam člověk chce dělat. Měnit TV jen kvůli tomu že se mi tam zpomalují aplikace mi přijde jako dobrá zhovadilost, když stačí koupit ten Mi box za 1600kč.

Dostala se ke mně skoro zadarmo smart tv z roku 2012. TV pořád funguje pěkně, obraz dobrej, v té době stála nějak přes 25k, ale smart funkce jsou úplně nepoužitelné 😃 Samsungu už ani asi neběží servery, takže to hází akorát chyby u půlky věcí co by to mělo umět a druhá půlka je stejně totálně hrůza 😃

Tak jsem k tomu dal to to zmíněné rPi s Kodi (respektive je tam distribuce LibreElec co má v sobě Kodi) - je to zapojené do USB v televizi - tzn po zapnutí TV naběhne rPi a přes HDMI CEC si to samo přepne vstup na sebe (kdyby to náhodou někdo "rozšteloval"). Pak tam naběhne skylink TV přes net a spustí se poslední spuštěný program. Taky přes to CEC ta TV předává rPi informace o zmáčknutých klávesách na ovládání - tzn všechno se ovládá originálním ovladačem k TV! Normálně fungují i tlačítka na čísla programů atd... Pak samozřejmě není problém vyskočit z TV a jít do složky NASu na přehrávání videí.

Mimochodem Kodi na Raspberry dostala k TV babička před X lety a zvládá to ovládat bez problémů - videa se jí tam tahají z NASu přes wifi spoj 😃

tohle ale nelze globálně říct. Taky mám u TV RPI4 ale na sledovani tv a všechno co kodi nemá musíš mít box vedle. Xiaomi mi boxy stoíi za prdlačku hlavně protože nemají ethernet a pomalí už jsou z výroby. Normální použitelný box jsem nenašel. Vždy když jsem nějaký našel tak pod tím bylo fůra negativních komentářů. Nejblíž tomu asi je nvidia shield ale to má zase jenom android tv který je omezený proti standardnímu androidu a opět ne všechny aplikace tam jdou. Sice jsem nějakým doplňkem donutil openelec na rpi aby se choval jako chromecast pro streamování youtube a chodí to výrazně rychleji než první chromecast ale taky to ne vždy hezky poslouchá jako chromecast atd.. což zase smart tv poslouchá krásně.

Možná bych se podíval po tom posledním chromecastu co teď vyšel.

A jaký výkon od toho očekáváte? to cpu jediný co umí správně je dekodovat stream což zvládne i ve 4k/60hz a to jim stačí. Občas se u lidí za pár korun najde smártka především od LG která reaguje moc hezky a nestojí moc přes 10k. Je třeba se naučit prostě myslet jinak. Každý 1-2 roky si někteří mění telefon za 20k, notebook za 20k ale tv za 10-15k maji 10 let a nadávají že se na ně výrobce vykašlal. 2 roky a konec s podporou. U telefonu to nikdo neřeší. Prostě ho zahodíš.

Atlantis Za mě taky rozhodně řešit "chytřejší věci" mimo operační systém televize. Neplatí pro Netflix a spol. Tyhle appky jsou v TV super. Ideálně pokud má TV podporu Airplay a/nebo Chromecast. Za mě vede v telkách jako operační systém Tizen.

julian

Ahoj, mám doma nově Xiaomi Mibox S (Mibox4) a jede perfektně. Má to v sobě Android TV 9, 8GB Flash, 2GB RAM, dualband wifi, 4K rozlišení. Bohužel to nemá ethernet, ale pokud má člověk poblíž boxu wifi router tak to je celkem fuk. Box je velmi svižný žádné trhání, IPTV aplikace na tom běží skvěle, Kodi také. Pokud chcete nutně ethernet tak se dá ethernet přípojit usb dongle (vyzkoušeno a funguje)

Cenově vyjde v akci cca kolem 1600Kč

Zkoušel sem i Mi TV Stick a také dobrá volba... má však jen 1GB RAMa jen FULL HD rozlišení, ale to vůbec nevadí.

Cenově v akci asi 1100Kč

Na těchto zařízeních jednou bez problému všechny známé stream služby včetně Netflixu a HBO

Za ty prachy jednoduše super volba. Nemá cenu kupovat box z číny.

Já prostě asi uvažuji příliš ekologicky a celkem chápu, že lidé nechtějí měnit TV tak rychle jako telefony, které za ty 2 roky ošoupají, poškrábají atd... a ta TV bude mít dál špičkový obraz.
      Problém vidím i z pohledu bezpečnosti, kdy pokud TV nebude po 2 letech aktualizována, tak je to super odrazový můstek pro budoucí útok.
      Ano v budoucnu prostě bude řešením, nahradit interní SMART funkce externí krabičkou, to ale se sebou nese nutnost dalšího napájecího zdroje, mnohdy dalšího dálkového ovládání (však to znáte).
      Ideální by prostě bylo, pokud by bylo možné SMART část TV v čase "upgradovat" - prostě něco o velikosti PCMCIA slotu.

Ale to bych asi chtěl moc....

R

julian Ideální by prostě bylo, pokud by bylo možné SMART část TV v čase "upgradovat" - prostě něco o velikosti PCMCIA slotu.

A korejci nebudou mít co žrát.

julian : Ono to není jen zpomalování, například samsung ořezavá o svých starých Smart Funkce, net atd. Po nějakém čase se nepřipojíte nikam, protože i prohlížeč je navázán na samsung. Je to zcela úmyslý omezování funkcí televizoru, to se mi moc nelíbí. Jinak telefon Samsung už mám čtrtý rok a jede stále oki, takže nemám důvod měnit, zvlášť, když není moc za co, když chci malý telefon. Jinak loňský model televize a jsou v tom stále nějaký budy, dřív to mělo problém s laděním, teď se to někdy ukazuje, že není signál. Spíš i TV se dnes kazí pouze softwarově, než hardwarově.

Ono je to v první řadě o tom, co od TV očekávám. Čímdál míň lidí má potřebu "vlastnit" filmy. Mladí jsou spíš závislí na "čerstvosti". Tzn. nejnovějších seriálech z Netflixu a youtuberech, než touhy mít na hardisku všechny díly Ramba a řešit synchronizaci a znakovou sadu titulků. To stejné platí o muzice (viz Spotify). Takže telka, která umožní spustit Youtube, Netflix / HBO Max + zrcadlení přes Airplay/Chromecast je pro většinu mladých naprosto dostatečná. A je logické, že mladí určují obchodní trendy. Kdo určuje trendy mladým, to je na jinou diskuzi 😄

Za mě by třeba ideální TV měla být pouhý velký dizajnový monitor s HDMI a USB, na kterou by si člověk zezadu nacvaknul "řídící jednotku" dle své chuti a uvážení. A vyměnil za jinou kdykoliv by chtěl.

Když jsem před rokem kupoval novou televizi, koupil jsem Samsung - a druhý den letěl zpátky do obchodu. Ten systém a DO byl naprostý hnus, totálně neintuitivní. Na tom jsme se shodli celá rodina. Co se týče obrazu tak taky nic moc - QLED mě opravdu neoslovil. Místo toho jsem vzal za stejné peníze (okolo 16k s DPH pokud si dobře vzpomínám) LG s Nanocell. Obraz je úplně jiná liga a ovládání naprosto v pohodě.
        Samsung sice dělá výborné telefony ale fůra dalších věcí od nich stojí za prd. Od LG bych si zase nikdy nekoupil telefon 😉
        Nejstarší smartka od LG co mám ve svém okolí je rok výroby 2014 (tehdy za 10k s DPH) a žádné omezování softwaru ze strany LG se nekoná, všechny aplikace normálně fungují.
        Za mě je WebOS fajn, aplikace jsou na to snad úplně všechny a funguje to na jedničku.

Teraz som kupil tento https://www.alza.sk/65-thomson-65ue6400-d5635692.htm za tie prachy v celku dobry android super za mna keby kazdra tv mala v sebe kody nic by mi nechybalo staci priemerny vykon a app je kopa Netflix nepouzivam, Stream Cinema sosac su tie spravne app

Nepamatuju si kdo to dělá, ale viděl jsem to u několika zákazníků. Mají televizi,resp. jen zobrazovadlo, to je propojené kabelem do něčeho, co se podobá soundbaru a veškerá inteligence je v tom. Po čase se dá ta pixla pod televizí vyměnit za jinou, ale zobrazovadlo zůstane. Je spíš otázka, kolik let bude zachována kompatibilita zobrazovadla s novějšími pixlami pod televizi. Navíc to mělo nějaký proprietární konektor.

Takto to mival Pioneer nez ukoncil vyrobu, Ted jsem to videl u poslednich Samsungu, takze si mysli, ze to ti lidi nemeni a jak doslouzi stejne koupi novou.

• whef replied to this.

ladik : Tak některé samsungy, třeba řada frame mají box, co je součástí TV a nedá se vyměnit. Je to vlastně nahrazení konektorů v TV a do TV už jde jen tenký kabel co je sotva vidět. Uvažoval jsem o tom, že si to koupím domů, ale ta cena a nakonec i velké rámečky mne odradily, též druhý samsung co doma máme. Hlavně to ovládání je pro některé lidi dost kostrbaté, nahradil jsem univerzálním ovladačem, ale stejně to není ono. 🙁 seřadit programy, to je zatím nadlidský úkol, ke kterýmu jsem se ještě neodhodlal 🙁 Takže tak, nejvíc mne pak rosekají někteří senioři, když přijdou a říkají, že si musí koupit televizi alespoň za 40K, že levnější to nemá cenu a pak že se jim na tom seká sledovanitv či podobné věci ..

whef Jo, s tím naprosto souhlasím. Na WebOSu jede sledovanitv perfektně, a to i na modelech pod 10k s DPH. A ovládání je u LG jednoduché natolik že s tím nemá problém vůbec nikdo, ani důchodci. O nesrovnatelně lepší SW podpoře ani nemluvě.

• whef replied to this.

jcltm : Já jsem LG nějak nemusel, ale asi to je co se týče TV lepší volba. Jinak třeba na Samsung Frame, je dobrý ten design a že se to dá použít na promítání obrazů, ale asi jen ze samsung galery, který je buď placený a po čase to nejde vůbec. Jsem tuhle řešil ve škole nefukčnost netu na tv samsung, nakonec, když jsem na nic nepřišel, jsem volal na samsung a tam mi byl oznámen konec podpory netu a smart funkcí. Takže samsung to opravdu dělá takto. Chápu, že nedělá aktualizace, ale že bez toho, aby se to připojilo ověřilo na samsungu se to dál nikam nepřipojí to je trága 🙁 Tuhle jednomu seniorovy na samsungu 4 roky starém nechtěl normálně naskočit seznam a jeho bulvár zprávy a to byla taky trága, nevím jestli to bylo podporou, ale si to pak někomu vysvětlujte, že už to nebude fungovat, že si třeba musí koupit novou TV.

whef Jako tohle je ze strany Samsungu skoro na žalobu, naprosto bezdůvodně blokovat po čase skoro veškeré funkce... Pro mě další důvod proč se TV od nich obloukem vyhnout. Nehledě na to že kdykoli byly televize hromadně napadené tak to byly vždycky Samsungy.

• whef replied to this.

jcltm : Tak nikde jsem ofiko nenašel EOL TV, nevím jak to je doopravdy.

whef Oni se tím nikde chlubit nebudou... Tohle není nic jiného než naprostá sviňárna ze strany výrobce, něco někomu prodat s tím co to všechno umí, a pak to krátce po záruce zablokovat...

📡 Telekomunikace.cz