Když do srovnávače zadáváte dostupnost, dáváte tam konkrétní adresy nebo celé lokality?

Když už se tu obnovila zase tato diskuze, tak jsem znovu cvičně zadal do formuláře naší adresu a poptal všechny, co jsou v seznamu:

Samozřejmě, že vím, že cetin tady optiku ještě nemá dokopanou, takže dostat sem 500Mbps nebo 1Gbps je možné jen bezdrátem.

Co se mi ale dostalo odpovědi od Forte-net:

Dobrý den, tento nástroj slučuje data za celou mikro-městskou část (v tomto případě Kostnické náměstí), nikoliv takto přesně adresně, v této lokalitě nějaké domy máme.

Doporučuji nástroj https://www.mapainternetu.cz/mapa/ , tam jsou adresy mnohem přesnější.

Nechápu, jak mikro-městká část může být úplně jiná část Prahy (2 vs 3) se vzdáleností bodů 2 km. Chápal bych třeba blok domů.
A k čemu tady máme 2 systémy a každý zjevně úplně k hovnu.

Odpovědí na poptáku od ostatních se mi ještě nedostalo a u některých pochybuju, že jí vůbec dostanu.

Offtopic, ale zaujal mě tarif s názvem "Film za 80 sekund-Gpon". To je jak by někdo prodával kladivo s názvem "Vykradačka auta do 10 sekund-Okno".

darklogic Ne každé stahování filmu je automaticky nelegální...

skrivy To je zbytečná práce, je to buď chyba nebo zneužití nástroje ze strany poskytovatelů (konkrétní případ nekomentuji) . Já zadávám X různých pražských adres a ve výsledku je vždy podobný mix poskytovatelů, o kterých jsem v životě neslyšel a nabízejících optiku 500 nebo 1000 Mb/s (a partnery Cetinu nejsou).
      Takže asi tak.

Výcuc vyhlášky č. 582/2020 Sb.

7.1. Povinný subjekt u jednotlivých služeb volání v pevném místě, internetu v pevném místě a televize uvede jejich dostupnost na úrovni:

a) adresního místa, evidovaného v Registru územní identifikace, adres a nemovitostí, nebo
      b) ulice, nebo
      c) území obce či městské části nebo městského obvodu v případě statutárních měst a hlavního města Prahy.

7.2. Za dostupnou podle předchozího odstavce se považuje služba, kterou je povinný subjekt schopen aktivovat nejpozději ve lhůtě 30 dnů od uplatnění žádosti o poskytnutí služby.

V případě podle písmena b) musí být podmínka podle první věty splněna pro 75 % adresních míst dané ulice.

V případě podle písmena c) musí být podmínka podle první věty splněna pro 75 % adresních míst území obce či městské části nebo městského obvodu v případě statutárních měst a hlavního města Prahy.

mega_sat Tak mně to nabízí gigabitovou optiku a 60G i tam, kde kromě VDSL od CETINu nikdo jiný není. V celé obci. Někteří tam prostě nalili totální nesmysly.

jcltm

Podle mě by vůbec bezdrát neměl být uznáván jako pokrytí službou - neb má hypotetické pokrytí, hypotetickou rychlost a přímo svádí k vykazování služby, přitom operátor v místě třeba ani nemá nic.

mega_sat To je zas blbost, bezdrát je totiž mnohde vysoce nad možnostmi pevných sítí. Tam kde CETIN nabízí usmolených 20 Mbps ti dá lokální ISP klidně skoro gigabit po 60G.

krystofklima fakt si myslíš, že vydané náklady (tedy nejen to co zaplatil ČTÚ CHAPSu za vývoj, ale práce armád úředníků, kontrolního oddělení, schůzek s asociacema a pak hlavně práce na straně ISP) odpovídá aspoň trochu tomu výsledku a ISP neumí koncákovi v Holešovicích sami sdělit, že tam maj internet a rádi by mu ho nabídli ?

o 5 dní později

jako nevím ale drtivá většina youtuberů by tohle udělala daleko lépe a za pár šlupek...

krystofklima mysleli to "dobre" ale dopadlo to jako vzdy 🙁 ale hlavne ze pokuty kdyz tam clovek nechce nic zadavat to by jim slo , proc tam musim neco rvat kdyz nemam zajem ? je to postaveny na hlavu 🙁

o 20 dní později

Tak pozor. S ČTÚ si nově vytírá prdel i ČVUT. Na mé adrese je dle srovnávače dostupný i CVUT-100 (100/100 Mb/s
            bez FUP) od poskytovatele České vysoké učení technické v Praze za 8 319 Kč.

Celý ten projekt je černá díra na peníze a úplně, ale úplně k ničemu.

o 11 dní později

skrivy Když to budeme všichni psát sem místo na CTU tak se to nikdy neopraví a nebude tne projekt lepší ;-(
              hlavně to chce i adresu a screen s nabídkami, aby to šlo opravit. můžu to zkusit poslat na CTU potom take, dokonce na příslušná místa klima@wifiprofi.cz

krystofklima standula
                Reportováno 12.10.2023. Odpověď zatím žádná. Očekávaná odpověď (stejně jako naposled) něco ve smyslu:

Pokud jde o váš dotaz tak určitě není možné aby se služby, kde operátor není schopný zajistit alespoň do 30 dnů od poptávky služby v patřičné kvalitě zobrazovaly ve srovnávači. Konkrétní dodavatele (které jste oslovil i Vy) jsme v minulosti s žádostí o upravení/zrevidování údajů ve srovnávači oslovili. Někteří mají zadané velmi přesné data o tom, kde svoje služby poskytují, jiní ještě nebyli schopni svoje služby upravit tak aby odpovídali realitě. Situaci s nimi stále řešíme a snažíme se veškeré chyby postupně eliminovat. Přidaná hodnota srovnávače je v tom aby koncoví uživatelé měli k dispozici pravdivé informace o tom, kde jaká služba je k dispozici – podle toho i postupujeme.

o rok později

Dobrý den,

Vaše hlášení ze dne 12. 10. 2023 k parametru Geografická dostupnost (pokrytí) u služby 1 Gb/s operátora Opton s.r.o., bylo vyřešeno.

Dobrý den, k Vašemu hlášení sdělujeme, že podnikatel pokrytí upravil a již se uvedená služba ve Vámi uvedené lokalitě neobjevuje. Děkujeme a jsme s pozdravem. Adéla Drábková, odbor ekonomické regulace.

S pozdravem

Český telekomunikační úřad
                Odbor ekonomické regulace

Tohle je joke - přišlo to dnes, tedy reakční doba 1,5 roku?

skrivy Jo, taky mi dneska po letech přišel takový mail 😃

📡 Telekomunikace.cz