lepší mystifikační diskuzi jsem dlouho neviděl 😆
u SMR nejde vůbec o čtení. Jde o zápis. Pokud chceš přepsat jenom jeden bit kdekoliv tak se musí přepsat celý jeden šindelový blok což bývá 256MB. Ono se to ale nepřepisuje hned a data k zápisu se zapíšou do jiného prostoru podobně jako to dělají SSD když mají pomocnou SLC a pak až je čas, tak se přečte celý šindelový blok, upraví se ta část která se změnila a celý šindelový blok se zase zapíše. Šindelový blok se nedá zapisovat na části a musí se přepsat najednou. Tedy ne doslova, může se přepsat odkudkoliv do konce ale nedá se přepsat jenom část uvnitř a to je to zdržování pokud dojde z zaplnění té odkladové plochy a disk nemá čas jí ve volných chvílí průběžně zapisovat.
A nejsem si jistej že něco jako 2.5" 4TB má SMR. I kdyby mělo tak pro fotky/filmy je to jedno.
SSD pro storage dat? proč ne? když je furt zapnutý tak si samo obnovuje obsah. Měl jsem jedno starší desktop SSD vypnutý 2 roky, Nic se s ním nestalo.
To že disk sám od sebe chroupe je normální. Dělá sám testy integrity. Mám tu asi 9 let starý 2TB disk a ten to dělá furt a to i když nemá připojený sata kabel. Je to prostě automatický testování když disk nic nedělá. S lepši utilitou pro čtení SMARTu se dají vytahnout logy toho co dělal a jak dopadly.