Dobrý den,
Mám PTP bridge na Mikrotiku SXT. Při nastavení bridge ztratím po nějaké době - vteřiny až deset minut, pokaždé jinak rychle - přístup na administrátorské rozhraní a ani restarty nepomáhají. Web, winbind, ssh - ostatní jsem zakázal. Dokud není nakonfigurován interface bridge a jeho porty eth1 a wlan1, tak na admin rozhraní můžu (ale do té doby nefunguje bridge). Jakmile nakonfiguruji bridge, tak data tečou a bridge funguje, ale nedostanu se už na admin rozhraní.
Protože už s tím nějakou dobu bojuji, tak jsem si stáhl z obou stran bridge i bridge-station jak zálohu, tak exporty system, ip, interface - ale těsně před tím než vytvořím a nakonfiguruji bridge interface a jeho porty. Takže pokud by bylo potřeba, můžu ukázat konfiguraci (akorát zamažu hesla).
Pozadí:
Provozuji PTP - bridge jako koncový uživatel. Důvodem je, že jsme v dolíku kde není vidět na žádného poskytovatele. Ani mobilní signál za nic nestojí, pevná linka k nám sice vede ale Telecom nám před lety řekl že ústřednu modernizovat kvůli třem barákům ve kterých je jen jeden telefon nebude. Vidíme na 200m vzdáleného příbuzného na vršku, který má rozhled po dalekém okolí. Takže předávací bod ISP je u něj a já provozuji bridge dolů k nám k baráku. V baráku máme wifi router pro 2 PC a několik mobilů co máme v domácnosti, takže mi jde o transparentní bridge bez potřeby fw, natu a podobně. Nejsem poskytovatel a nemám moc zkušenosti s Wifi. Sice tento bridge provozuji již asi 5-6 let, ale co vím mám jen načteno.
Původně byl bridge na 2,4GHz ubnt nanostations, ale protože před 2ma lety už bylo rušení neúnosné, tak jsem změnil na 5GHz mikrotik v domění, že to bude obdobné na obsluhu - no není. Spoj jsem dle návodů na internetu nahodil a zabezpečil, ale hned od začátku jsem ztratil přístup na AP straně na administrátorské rozhraní. Na station stranu jsem mohl. No jelo to 1,5 roku a AP se začal sekat. Tak jsem ho reklamoval za nový a pokusil se to nakonfigurovat znovu. No a od té doby si už z toho rvu vlasy.
Jsem už ve stavu kdy uvažuju že ty Mikrotiky zahodím a koupím místo toho ubnt, to jsem provozovat dokázal, tam ta konfigurace byla pro mě srozumitelnější.
Určitě je na vině moje nezkušenost a dělám nějakou triviální chybu, jen nemůžu přijít na to jakou...
Díky za odpověď,