Výjimečně přispěju také se svojí troškou do mlýna. Uznávám, že pro někoho to je extrém, pro mě to dnes znamená pohodlí na mnoho let. Jak pan Soukeník zmínil, je to jen přestupní stanice na pár let, proto se třeba bude jeho vize rozcházet s tou mojí ;-)
Mám už deset let domek, který mi říká pane, takže pokud nepřijde nějaká pohroma v podobě znárodnění, měnové reformy apod. tam plánuji i zestárnout. UPOZORŇUJI ŽE MÁM MALINKATÝ DOMEK . a to 130m2 podle katastru i se zahradou /zahrada je 8x2m tedy větší balkon/
Dispozičně jsou to dvě místnosti dole, plus kuchyň s koupelnou, nahoře dvě místnosti plus koupelna. Když jsem začal rekonstruovat spodek, tak jsem v rámci své doby poslechl zlé jazyky a udělal rozvod v Cat5e-FTP /kabel NENSHI s celoměděným drátem, tehdy to frčelo, že se přestávalo poplastovávat před deseti lety/ toť spodní patro.
1) raději 8 zásuvek data a 13zás 230V ložnice/pracovna
2) pro jistotu do každého rohu obýváku jedna zásuvka data a 3zásuvky 230V elektrika
3) v kuchyni samozřejmě za linkou nejen 9zásuvek 230V, ale také devět kabelů a každý své jištění 16A-B a k tomu rozvaděčík s přívodem 5x4mm na HDR jištěném 20A-B, navíc od lednice mimo chránič, tak jak ukládá norma /v kuchyni je indukční deska 7kW ale 230V - švýcarská BORA, dál multitrouba trouba Siemens 2.3kW, drtič v dřezu asi 1kW, myčka, lednice, k tomu 2x 8zásuvka na presomat, rychlovarku, mixér, dom. pekárnu apod. - dnes v ní trůní hlavně pět nabíječek občas sedm, takže zásuvky už poměrně znovu chybí ;-)/ do toho pod oknem další 4zásuvky 230V a dvě data, co kdyby si někdo při návštěvě chtěl něco zapnout
Situace po pěti letech je taková, že kromě obýváku to bylo všude akorát, i v té kuchyni pod oknem je nyní natrvalo notebook, na kterém běží Baby Shark, Požárník Sam a jiné YouTube a manželka je ráda, že si tma ještě má kam dát nabíječku, když si tam sedne s dětmi. a nikdo nenadává, že se to kouše a trhá, protože KABEL JE KABEL, takže PC na kabelu je bez kompomisu.
ten obývák jsme přišli na to, že v některém rohu je třeba zapnout lampu, k tomu rádio, k tomu bluetooth repro, a sakra, už nejsou zásuvky. jinde zejí prázdnotou. to se prostě odhadnout dopředu asi nedá. ano pravda, nemáme televizi, tím pádem ani tím pádem takové centrální místo...
kabel kupodivu občas po deseti letech zazlobí, stejně tak do sklepa již nejde natáhnout POE kvůli kameře /a to je to jen m kabelu - chci ji tam je proto, abych se mohl podívat stejně jako do ledničky, když jsem v krámě, co máme a co ne, když něco kupuji a nepamatuji si to, zda už to nemáme ;-)/
mezitím navíc dorazil intigentní dům Loxone, s tím další potřeby a hlavně napájecí potřeby, takže na horní patro letos šel už ze zásady jen CAT7A kabel, ten průřez 22-23AWG je třeba když chcete mít větší vzdálenosti na 24V /LEDky stejně vedu extra 2x2.5mm přeci jen nezdá se to, ale 5m LED pásku při max výkonu je 81W a jen v nové ložnici je kolem nataženo nad trámy cca 15m stejně tak další LED
také se nyní chystám 24port switch, který jsem původně uvažoval na patro, dnes vyměnit za 48port a raději rovnou POE verzi, nebaví mě zdroje po baráku ;-)
snad to bude stačit. i když nahoře třeba nebude tolik koncových zařízení.
za mě zásadní pravidla
1) nedal bych krk do podlahy - neopravitelná záležitost, obzvlášť když jsem dělal reko s podlahovkou
2) minimální krk 25mm ale to jen tam kde nejde větší - v každém místnosti většinou je 40-50 klidně i spojené trubky
3) mezi patry mám 2x110mm chráničky a už nyní je to akorát, snad to nepřibyde
4) nedělat podružné rozvaděče - udělal jsem si je v každé místnosti a pak je vzhledem k Loxone zase rušil a boural znovu
5) od každé zásuvky ideálně extra kabel /sice je to piplačka dá se to natáhnout dle normy i 5x2.5mm na tři zásuvky - proto všude dělám po 3zásuvkách/
6) datový kabel CAT7A - nejde jen o 10G ale i o to, že když zjistíte, že byste je využili jinak, Loxone, INELS apod. najednou bude průřez kvůli ztrátám napětí alfa omega
7) samozřejmostí jsou blbě sehnatelné keystone CAT7A a ne obyč co se obvykl ekupují, když už tak už ;-)
8) WIFI samozřejmě dnes asi musí být všude, třeba naše lednička, prostě kabel mít nebude, stejně tak trouba, ani pračka....všichni výrobci se shlédly ve WIFI - je to jednoduché, nikdo pak neřeší závady na zařízení z důvdou zavedení přepětí apod. takže za mě MikroTik a CAPSMAN /třeba v mém domě jeden v garáži, druhý chodba u sklepa, aby nás to neozařovalo v místnosti, materiál přeci jen nějaký útlum zaručuje a 2.00-7.00 je WIFI vypnutá - pro rýpaly signál mobilu je doma jedna až dvě čárky a stejně s ním nespíme ;-)/
9) dobře přístupný podhled, jak tu zmínil THE.MAX za chvíli zjistíte, že chybí to či ono a podhled začíná být jediná cesta, jak se kam dostat s opravami a změnami ;-)
Takto v kostce asi.....samozřejmě se nemusí představy všech shodovat s těmi mými, někdo nepotřebuje ani elektriku, natož zásuvku dat ;-)