Osobně vidím jako nejlepší dvakrát FTP do každé místnosti (včetně kuchyně, ale zase ne do koupelny a na záchod) zakončené v centrálním rozvaděči, v obýváku čtyřikrát. Taženo v silnostěnných mikrotrubičkách, takže není problém v budoucnu část FTP vytahat a nahradit třeba tou optikou, pokud k tomu prostě nepoužiju náhradní mikrotrubičku (jednu v tom obýváku), samozřejmě + FTP na vhodné místo (místa) na umístění Wi-Fi AP. Na běžný byt to dělá maximálně 20 kabelů, což spojí i levný 19" switch.
Ten centrální rozvaděč si klidně dám velký 12 nebo 15 U krychli, pokud mám samostatnou technickou místnost nebo půdu nebo něco takového kde mi ten krám nebude zavazet, jinak to řeší plochý 4+2 rozvaděč, ten už někde ve špajzu či na chodbě takový problém není, kabely zakončím na patchpanelu, přidám zmíněný switch, router a je to tak akorát. Případný NAS postavím klidně na horní stranu toho rozvaděče, proč ne. Doma mám velký rozvaděč, ale je na půdě, tam nemá komu zavazet.
Hlavně to totiž řeším jako strukturku a LAN, ne jenom "aby byl internet", na to fakt stačí jeden kabel do obýváku a Wi-Fi router za pár stovek. Takže i v té ložnici (kde jediná elektronika je budík) to využiju, protože na těch kabelech kromě internetu můžu mít čidla na teplotu a podobně. Když ne, je to jenom malý čtvereček na zdi, za skříní nebo postelí stejně vidět není. V rámci rekonstrukce za statisíce je to zanedbatelná položka a už do toho nemusím drbat.
Pár takových zákazníků jsem potkal, co si to nechali domluvit. Hlavní byly fotky, viděli, že ty kabely do každé místnosti neznamenají udělat si z domu instalaci užitého industriálního umění, ale že to vypadá normálně (se souhlasem majitele nafocená jedna ukázková instalace kde nám nechal volnou ruku "hrát si"). Nejlepší případ byly dva identické domy vedle sebe, v jednom si to nechali udělat (a zaplatili) "po našem" (včetně kabelového připojení všeho, u čeho to jenom trochu jde), v druhém si nechali hvězdným týmem namluvit, že "megasilný router" a všechno na Wi-Fi bohatě stačí. První o 20 kabelech ve zdech ani neví, protože jim prostě všechno šlape rychle a spolehlivě (ti zrovna jsou zároveň vyjímka co má a opravdu používá NAS) a dokonce se naučili doma zapínat a používat na telefonech Wi-Fi, ti druzí přes svůj nezájem o techniku díky neustálým potížím dokonale ví, kde co mají a číslo na svého poskytovatele mají snad už v rychlé volbě.