Caute,
máte uz nekdo zkusenost s MikroTik netPower reversními switchi ? Jak se to chová, když to má mix 100/1000 link na ethernetech ? Dělá to nějaké "neplechy" jak ostatní CSS co jsem se zde dočetl ? Switche od MK nepouzivame ale četl sem že to má velký problém s prechody 100/1000 kdy pak up/downuji ethernety, nebo sou problémy s propustnosti atp...

Díky

EDIT: Reším to páč driv jsme pouzivali adexy s 2x SFP a 8x metalikou ale asi je prestavaji délat nebo co ..

crazyape to bych rekl ze to bude to stejne jako u ostatnich. O to hur v tomto pouziti...

basty Díky, no já si to právě taky myslím, ale nemám žádnou konkrétní vůlastní zkušenost protože switche MK nepouzivame takze ani nevim co to vlastně přesně dělá. Ty víš prosím ? Flapy + nějaký problém s rychlostí ? Že na 100Mb portu nejede 100 Mb při přechodu 1000/100 ?
      Dík

Ja jsem prave taky na zaklade zkusenosti od ostatnich nezacal ty sw pouzivat, tak nevim... Ale na nejakych miste to pozoruji i na 4011 apod...

Flapy dělali 3011, ostatní mají problém žalostné propustnosti na přechodu. Pokud to nepřechází 100/1000 tak to většinou nejak chodí. Ubnt dela es-16 podobné řažení s integrovaným dc/dc měničem z 48V za dvojnásob. Ten chodí v poho, ale zas musíš mít zálohu 230, nebo 48V dc.

dagus takže pokud mám uplink v gigu (wwire) a klient 100m router tak to pojede mizerně?

je rozdíl mezi umístěním na páteři a na konci sítě před klientem. Před klientem nebude problém.

Pokud bude privod v gigu a klient bude mit 100M tarif a bude mit 100M zarizeni a zacne jel naplno, tak tam bude problem nebo nebude?

• pgb replied to this.

basty odpovím ti v obecné rovině k mk ....

• jak psal hapi, pokud to je někde před koncákama tak ok, na páteř na to moc lidí odvahu nemá

situace 1: všechny porty v jedné bridge skupině na jednom switch chipu se zapnutým hw offloading => mix 100?M a 1G portů nevadí

situace 2: zařízení nemá nějaký port ve switchchipu (typicky sfp+ ve 4011), bridge obsahuje porty ze switchchipu1 + sw bridge na "uplink port" => mix portů na switch chipu vadí, vygeneruje interní flowcontrol pause mezi switch chipem a interním sw bridgem který to celé pošle na úroveň 100M portu

pgb Plati to i pro routing?

• pgb replied to this.

jenya ano, ale ještě hůř..... Představ si routing s výše popsanou situaci2 dokonce v rámci jedné switchgrup - ale "uplink" port je 1Gbit na ether1, porty e2-e5 jsou mix rychlostí 100/1G. Jakmile cokoliv komunikuje přes switch chip do cpu tak to nejpomalejší prvek na 100M strašně zpomalí, protože switchip začne hlásit do CPU zpomal.

Boze proc nekdo routuje na SW na to snad neni tohle zarizeni staveny 🙁.... Imho ja v kalsickym netpowerama nemam problem pravda je ze jen Gigovy zarizeni 🙂

pgb

switch == switch
                  switch != router

Kdo to nechápe, asi by neměl dělat v telekomunikacích.

the_max já tomu rozumím 🙂 ... a kam posadis RB 4011? Protože reálně to je tříportový router

Edit: třeba takový rb750gr3 je z tohodle hlediska jen switch.

Mat tu vase problemy...RB3011 pouzivame od zaciatku, ziadny problem, RB4011 tiez aj ked v menej kusoch, RB750GR3 mame stovky, hlavne u klientov....hlavny rozdiel je asi v tom, ze na 99% je vsetko giga...RB3011 mame na vsetkych mensich sajtoch....co je skor problem, mame 2 tie mikrotik switche a porty chodia up down aj ked su gigove....takze tym to neni aspon v tomto pripade...ale zalezi ake zariadenie je tam pichnute...taky litebeam ci powerbeam chodi up/down ale rockety nechodia...interesting

s_a_m RB4011 switch? No ano, jak se to vezme, ale nejspis se shodneme, ze je to pomerne vykonny router.

4011 Je takovy "lepsi" router pro SOHO...

gemb Powerbeamy ani rockety mi v RB4011 a RB960 nechodi up/down nikde. Litebeamy bych rekl taky ne, ale u uzivatelu to nesleduji.

s_a_m Pul giga (routing) mi pres RB4011 tece a vytizeni jednotky procent, do giga myslim bude stacit. Za ty prachy skvelej stroj.

2Gbit routing v pohodě. Nudí se to.

📡 Telekomunikace.cz