Ahoj,
včera jsem celý den řešil stavění sítě s MK a vůbec se mi to nepovedlo rozchodit. Je čas posílit zabezpečení mé malé firmy, ale jsem amatér, tak se omlouvám za nepřesné vyjadřování.
Jde o to, že mám na vstupu MikroTik RB3011UiAS verze 6.48.
Do ether 1 - WAN "teče internet" ; ether 9 je výstup do LAN přes co běží veškerý provoz. Ether 5 je propojen s dalším MK, kde je oddělená síť fyzicky. To měnit nechci.
Mám doteď jeden pool 192.168.0.0-192.168.0.255. Mám po celé firmě AP UniFi, které sbírají lidi a hází je do tohoto rozsahu.
Vytvořil jsem 6 POOLŮ:
1.) Návštěvníci - 192.168.0.1/24
2.) Ethernet - 192.168.2.1/24 - všichni připojeni po ETHERNETU
3.) WiFi - 192.168.3.1/24 - všichni připojení bezdrátově
4.) CAM - 192.168.4.1/24 - všechny kamery
5.) TECH - 192.168.5.1/24 - všechny technologické servery, tiskárny a další
6.) VPN - 192.168.6.1/24 - všichni klienti po SSTP - pro bezpečné připojení.
Mám jeden DHCP server, který běží v rozsahu na 192.168.0.1/24, což je v pořádku a tam všichni padají. Pokud chci vytvořit další DHCP servery, tak co jsem vystudoval je nutno fyzicky porty oddělit od bridge, aby to nebylo brané jako SLAVE a vytvořit nový bridge nebo to jde udělat VLAN. Testoval jsem tyto možnosti a nemohl jsem zaboha na toto přijít.
Docílil jsem toho, že jsem měl jedno DHCP na 192.168.0.1/24 tam padají lidi a pak přes DHCP leases jsem dle MAC přiřazoval IP do poolu to fungovalo, ale pak ten daný POOL neměl internet - účastník kterého jsem tam přiřadil. Nastavil jsem vše do Address listu, ARP listu a Leases.
Bohužel pak tato adresa neměla internet, ale není to ono co potřeubuji.
Chci, aby každý pool měl svůj DHCP jestli to správně chápu, tak každý pool bude mít VLAN a vytovřený DHCP server, kde si pak nastavím ARP-reply only kvůli tomu, aby si nikdo z nulové sítě 192.168.0.1/24 nevynutil další POOL.
Pool na nule bude mít ARP - enable pro návštěvníky.
Poté si ve FW - udělám pravidlo, aby 0 pool nemohl vidět do ostatních, to se mi povedlo. Ty všechny ostatní do sebe vidět můžou.
Posílám fotku z Tiku, jak mám nastaveno bez VLAN + menší schéma, jak bych si to představoval.
Omlouvám se předem jestli je to špatně pochopitelné. Snad jsem to popsal dobře.
![](https://ibb.co/9yCG1Yh
)
Děkuji předem.