okoun
Polož si otázku, jestli je mixer telekomunikační zařízení a jestli ho instaluje nebo opravuje. Myslím, že kuchyň asi neřešíme, ale pokud si za to kuchařka vystaví fakturu tak podle mě potřebuje 50tku. A jestli je zaměstanec tak se na to vztahují úplně jiné postupy a pravidla. Vyhláška č. 50/1978 Sb. - Kvalifikace pracovníků
Máte zkušenosti s kontrolou od Technické inspekce ČR (TIČR)?
standula
A to už předloni rozjel TIČR rozjel celoplošnou akci pro všechny podnikatele právě v oboru Výroba, instalace... s tím že podnikají neoprávněně pokud od nich nemají oprávnění. Osvědčení dle vyhlášky 50 je jedna věc, a oprávnění další. Není to žádná brutální zkouška. Stačí když vypíšeš žádost a pošleš jim cca 6000,-. Pak ti pošlou papír a přestanou bombardovat pruhovanýma obálkama.
Na poslední 50ce někdy na podzim lektor říkal, že uvažují, možná už schválili obnovování tohoto oprávnění po 5 letech.
Stát potřebuje penízky....
Resime to vlastnictvim patricneho paragrafu a merici techniky s certifikatem
- Upraveno
TICR je statni instituce, ze mi muzou dat pokutu ci co?
Z tech jejich stranek jsem trosku zmateny.
A na zapojeni pocitacu do hotove infrasktruktury ti opravdu staci 50tka paragraf6.
takže ve výsledku zase nejlépe jsou na tom ty spolky co ofíko nepodnikají
když jsem to tu před pár lety popisoval byl jsem terčem posměchu, když přišla kontrola z TIČR, byl jsem vysmátý já, až přijde jiným, budou plakat, nedovolené podnikání už není prdel
okoune, co máš vlastně za živnosťáky? a vy ostatní? jen tak pro zajímavost
okoun Takže, vy strkáte Vaše zařízení do zásuvky která už tam je, tudíž máte pohyblivý přívod, a ze SITE se rázem stává elektrický přístroj, jehož jste výrobcem, takže k němu jistě vlastníte veškeré potřebné dokumenty včetně kusové zkoušky a ověření shody? A to stejné je, jste-li výrobcem rozvaděče do kterého vede NN, nebo slouží-li k zajištění bezpečnosti majetku nebo osob. Rovněž jistě máte všechny náležité dokumenty. a revizi 1x za 5 let (obecně). Jediný případ kdy jste z hlediska revizí vašeho rozvaděče z obliga je to, když máte rozvaděč který napájí externí napájecí zdroj zdroj do 48VAC/DC, na který existuje prohlášení o shodě, a který musíte pravidelně revidovat jako spotřebič. REVIZE MUSÍTE DĚLAT VŽDY. Není varianta bez revizí.
peyrak
Koukal jsem ještě na to oprávnění a chtěli tam i mou 50ku.
Jinak stran živnosťáků:
-Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení.
-Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení
-Poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob, ta je na bezpečnostní systémy a je koncesovaná.
Pak ještě živnosti volné a to:
-Výroba elektronických součástek, elektrických zařízení a výroba a opravy elektrických strojů, přístrojů a elektronických zařízení pracujících na malém napětí,
A konečně největší hell: Výroba, vývoj, projektování, zkoušky, instalace, údržba, opravy, modifikace a konstrukční změny letadel, motorů letadel, vrtulí, letadlových částí a zařízení a leteckých pozemních zařízení. To kvůli překážkovému leteckému značení (červený světlo na stožáru).
- Upraveno
Ja se tomu taky smeju, ale je to uplne stejne jako hobby pilot a obchodni pilot, oba delaji stejne tezke zkousky, ale ty obchodni jsou hlavne o tom, ze v tom oboru podnikas a muzes vozit lidi a to je bohuzel dle predpisu neco uplne jineho, ikdyz mas stejne dovednosti a prisnost v oboru. Lisi se to hlavne v odpovednosti (odbornost je stejna). Proste v tom podnikas, tak se na tebe vali spousta techto pravidel. Zrovna tady u obchodniho pilota je to sice trosku jina liga nez elektro, ale i tam nase rozvadecova skrin muze nekoho zabit, kdyz se neco tezce posere.
TV do elekriny dat normalne muzes to neni prace na elektrickem zarizeni ani jeho vyroba. Nevyrabel jsi danou zasuvku ani tu TV prece, kdyby jsi ovsem tu zasuvku do zdi montoval a zapojoval, je to uz jinak. Ale neni protokol o montazi zasuvky, tak je to slovo proti slovu.
Hlavne v tom popisu tech zivnosti maji opravdu gulas, v jednom muzes delat vyrobu bez koncese a v druhem s koncesi, tak si pak vyber. Z toho pak vyplyva to, jestli na tebe TICR pujde nebo ne. Kazdopadne je dobre mit ty revize, resp nutne, nikdy nevis zda se stanes z zivnostnika treba sro, pak uz to budes mit jednodussi, protoze uz budes vedet.
A ano skutecne pri revizich nikdo opakuji nikdo nevytahuje privodni kabely v serverovnach pro jejich kontrolu, u normalnich pc ano.
okoun
Ta televize, to bude nachlup stejnej případ jako výměna žárovky.
Jinak pro odlehčení, kamarád šel dělat montéra na IČO a vyrazil na úřad. Úřednice mu poradila ať si zaškrtá všechny volné živnosti. Nějak to nečetl, zaškrtal všechno, no a když jsme mu potom četli jeho živnosťák tak tam měl i něco jako výroba a distribuce koksu. Nevíme jak to bylo myšleno.
okoun Cihlu zdroj? Myslíš třeba meanwell? A koupíš ho i s připojeným kabelem a konektorem? Jak to má svorky, nebo to musíš dát do bedny, nebo s tím musíš udělat něco navíc, aby to bylo funkční, už na to musíš mít papír. A pokud to ještě "prodáš", tak jsi dodavatel a musíš na to mít §8
Kontrolou procházejí běžná naše instalace fotovoltaiky rozvodem i trafostanice pokud se k tomu přistupuje dle platných norem projdem vždy. Imho takový příklad pokud zavřeš cokoliv do bedny (zdroj aku a pod) je to rozvaděč a musí splnit normy.