orel005 Kolik má "14km Summit 2 Gbit, Siae 17G, běžně na 10km, diky obrovskému vykonu, který si pri déšťi má kam sahnout = doslova nezmar." výstupní výkon do antény za "pěkného" počasí?

Jinak AF 60 LR s krytím aby přímo nepršelo a nesněžilo na anténu, tak na 8km jede výborně.

selic můžeš sem hodit info z toho 8km spoje? Použitý kanál a údaje o signálu apod? Diky

basty aky iny kanal nez 68GHz ? To je jediny kanal ktory ma najnizsi utlm

basty tak v úvodu mas screen na 7.5km spoj a úroveň signálu. Frekvence AI - automat. Vyzkoušeno a funguje nejlépe

akorát je dost zajímavé že na 64GHz už se to nespojí. Fungují pouze dva nejvyšší kanály. Ještě bych řekl že mají dost chyb ve firmware.

hapi maji, však to vědí samo ubnt.

Treba 5 GHz backup, když se ladí, tak se dost často stane, že signál je -80 a do restartu se to neopravi...

hapi a aky iny spoj sa na taku vzdialenost na 64,8GHz spoji? mikrotik tiez nie...proste stale je to tak ze 58GHz = shit, 62GHz menej shit, 64,8 maly shit, 66GHz - 71GHz - najlepsi kanal.

nic jiného není kromě AF60 XR? AF60 LR je s příchodem Wave serie neprodejné.

• gemb replied to this.

hapi a Wave LR sa da pouzivat na PTP? Zatial zijem v tom, ze je to len ako klientska strana. Kupene mame zatial len wave nano. Len je skoda, ze AF60LR aj Wave LR nemaju aspon 2,5GbE port. Prijal by som nieco take do kilometra rock stable aby to dokazalo preniest nad 1Gbit. Na toto zatial musi clovek zvolit jedine AF60 XR/XG a to je velke jako krava. AF60HD je zas moc male a nema to stabilny dosah.

No docital som sa, ze je nejaky novsi FW ktory vie PTP. Takze WaveLR ma ako PTP dost velky potencial. Je to od vyroby zadeklovane, je to s akou takou zalohou 5GHz a ma to podla UISP lepsi signal. V datasheete je uz konecne udavany zisk na 60GHz co je 46dBi, Wave Nano ma 41dBi. Pametam si ze na stare LHG60 sa udavalo bud 38 alebo niekde 42dBi.
            Takze UISP kalkulacka na 2km hovori:
            WAVE LR @ 64,8GHz = -41dBm, @68GHz = -33dBm, kapacita @2GHz 1500Mbit, cena spoja bez DPH 480€
            WAVE Nano @ 64,8GHz = 51dBm, @68GHz= -43dBm, kapacita @2GHz 1500Mbit. cena spoja bez DPH 322€
            AF60 LR @ 64,8GHz = -49dBm / 68GHz = -41dBm, kapacita @2GHz 1952Mbit, cena spoja bez DPH 618€ + dekle 60€

To ma teraz aj dost nasralo, zrovna sme kupovali AF60LR ze ho dame na 3,2km a vedla toho 5GHz zaloha....takto som to mohol mat lacnejsie a v jednom zariadeni...

gemb Viz, muj prvni prispevek. Je potreba stale se ucit, experimentovat atp... PTP rezim je dostupny uz rok. A pokud se v tom pohybujes jako ja a mas vyslapane cesticky, tak to slo otevrit od prvniho okamziku kdy to u nas bylo dostupne 🙂.

Kazdopadne AF LR je z jisteho ohledu lepsi nez waveLR, protoze AF60LR ma vyrazne vykonejsi CPU, takze nemusis byt zas tak smutny. Taky stale kupujeme AF60LR. Jinak ten vypocet v uvodu mi nejak nesedi, waveLR ma 2 Gbity celkovou kapacity, ale AF60LR 1.9 Gbitu. Je to spis kosmeticky detail, protoze ani z jednoho ani z druheho neudelas trvale 1 Gbit, pokud to neni jako PTP pro 1 odberne misto s nekolika malo spojenim. Od toho uz tu je prave XR, nebo jeste lepsi bombardak XG s tim nejlepsim HW, co momentalne ubnt pouziva.

Kazdopadne toto vlakno je o spoji kolem 600 Mbitu a kolem 7 km, odpoved z tohoto vlakna vzesla dle meho nazoru jednoznacna = pouzit a vybrat se da z opravdu sirokeho spektra a s cenou od 10k do 50k ( podle toho, pro jaky typ provozu to potrebuji mit bych zvolil vhodne reseni ).

• gemb replied to this.

orel005 ja tiez experimentujem, len bohuzial sa nam nedarilo vobec kupit samotne WAVE, teraz ho mam na sklade 3 mesiace a zas neni cas....UISP kalkulacka na wave lr aj nano prise kapacitu 1500 resp 1200Mbit podla sirky kanala. Kedze to ma robit len bridging je moc limitujuce to CPU? Inak povedane da sa prehanat 1Gbit cez tie WAVE? Pretoze o pps sa tu x krat hovorilo a ja som na sieti tento limit zatial nedosiahol. Hovorilo sa, ze LHG60 je v tomto lepsie ale teraz uz len UBNT kupujeme a nevidim tento problem. AF60LR vie prenasat limit 1G portu...
                Ja keby riesim 600Mbit a 7km tak by to bolo jedine v 17tke - stabilne a freeband. Samozrejme ini budu namiestat, ze EIRP hovienka a pod...neriesim. Ray3 + 90cm anteny samozrejme bude sa hucat...

Co se týká dataplane, tak af60hd, af60xr, af60xg využívá VPP pro akceleraci. Pokud víte jak je na tom zmiňované waveLR tak to postněte do vedlejšího vlákna ... Pozná se to třeba pomocí SSH zadáním příkazu "vppctl show run" ... Pokud vppctl existuje tak to zařízení používá akceleraci

📡 Telekomunikace.cz