Zajímalo by mě, jak to aktuálně řešíte vy. Já po zkušenostech dávám odlišné názvy oboum sítím. Bavíme se o běžných levných domácích AP/routerech, neřešíme teď UniFi bo tak něco. Díky
Domácí dualband AP - jaké SSID nastavujete?
stejné, hlavní je nepanikařit a nechat telefon/notebook dělat svojí práci. Nachytají si okolní APčka a pak už reagují rychle. Styl připojím telefon a hned chodím po baráku okamžitě nefunguje. Je třeba tomu nechat pár minut na proskenování okolí. typicky zapnu jednu wifinu a za půl hodiny druhou a telefony o ní dlouho neví. Pak si jí nahrábnou a už to začíná makat.
- Upraveno
Resilo se i to, kdy je lepsi propustnost na 5G (mene zaruseni atd) ale iphone si vleze na 2.4G, protoze pres tu zed ma lepsi signal na 2.4G nez na 5G ... Mam i klienta, kteremu jsem nastavoval pro 2.4G a 5G jine heslo. Detem nechal 2.4G a sobe pro praci 5G (jede mu phone i notebook).
Tp-link C6 má funkci smartconect, že to vysílá pod stejným SSID automaticky, též Deco, i když to jde nastavit asi i zvlášť. Škoda, že se tam pak nedá nastavit kanál a pak to různě courá, ale funguje to relativně dobře, i když to možná pak víc ruší sousedy. Jinak to nastavuju dle možností, kde je TV tak třeba TV a další náročnější zařízení přes pětku, kde nejde, nebo nechtějí tahat kabel. Hapi by mohl říct, jak to nastavuje na capsmanu, osobně od tohoto řešení už upouštíme, i když to má své výhody. Nebo kde byl jsou jen 2,4 rádia. Nechápu, proč MK nemá předvolený frekvence atd. I když to jde asi udělat jednoduše skriptem.
whef předvolený frekvence si v capsmanu nastavíš.
okoun Nemáme problém s jedním SSID. Nebudu se držet jedné zkušenosti staré několik let. Ani v nemocnicích a hotelích neřeší víc SSID a funguje to. To jenom ISPíci maji furt problém protože do toho dloubaji :-D
iTomB Různá hesla pro jedno SSID? se divím že to některá zařízení kousnou když vidí jedno SSID 2x ale na jedno z nich se nedá připojit. Jako vím že telefony si to zapamatují že heslo není ok a pak trvá desítky minut než se pokusí na tu mac znova připojit. Jednou se mi stalo že jedno AP mělo jiný heslo než druhý se stejným SSID a po srovnání hesel se telefon stále odmítal připojit na to kam měl předtím špatný heslo a i když jsme AP se správným heslem vypnuly aby telefon neměl na výběr tak se prostě nepřipojil a android hlásil nějakou hlášku. Takže to asi fungovat může.
neprehodi... zkuste si to... roaming prave vyuziva stejneho ssid a hleda nejlepsi signal a 5G pasmo.. Testoval jsem to s 4 znackama mezi sebou a obecne to prepinani fungovalo nejlepe mezi stejnymi. Nicmene mame i pripad, kdy byly 2 tplinky ale jeden starsi a druhy novejsi a tam to take blblo... Nebo mam uplne stare jednoantenkove tplinky 3 v jednom baraku a tam kdyz prechazim, tak to funguje uplne suprove. Ale u 5G AC routeru to tak dobre nechodilo.
- Upraveno
hapi Pletes si pojmy a dojmy. Ja nekde psal, ze to ma jine hesla na stejnem SSID? Dalsi duvod proc mit i jine SSID je takovy, ze 5GHz se necha treba pro TV a 2.4G pro telefony. Neberu kvalitu TV ... Dalsi vec je, ze telefon nevi, kde je kolik volne kapacity, takze pokud je uzivatel znaly, muze si to vhodne rozdelit ...
- Upraveno
Ak je router archer C6 používam smartconect, funguje to dobre, ak je router Mercusys AC12G sú dve odlišné ssid, stalo sa pár krát, že jedna sieť prestala vysielať
Normálně nastavit obě SSID stejné, u Archerů Smart Connect a chodí to dobře. Klienti jsou prostě blbý a ještě je nechat vybírat na jakou wifi se připojí. Takhle si zařízení vybere a naprostá většina se chytá na 5GHz. Pokud není router někde v řiti ve skříni.
petrbacina APčko mám na chodbě přesně uprostřed baráku, pokud ale klesne signál na 5ce na cca. -70dBm a horší, telefon přeroamuje na 2.4ku a zpět se nepřipojí a to ani přímo u apčka, testoval jsem tedy ale "jen" dva kusy, jeden z nich např. Huawei P30.
zůstaň u APčka 5 minut, pak to udělá
petrbacina právě proto pětku třeba v rodinných domech vypínám protože vetšinou signál 5Ghz končí za první zdí rušení tam většinou není a smart connect stojí zaprd ty levné mobily si s tím prostě neporadí nejhorší je ta část baráku kde signál pětky už začíná být naprd ale ještě se to furt snaží připojit...moje zkušenost
tak ako dat dual band a potom vypnut 5ku...no lol Ja zatial nechavam oddelene ssid, a idealne je to na take "staticke" veci ako su telky. To som sa velmi cudoval, ze dost televizorov ma dual band cipset. Idealne odlahcit tu 2,4ku na routroch. Taka telka na 5ke spravi dost, kvoli tomu, ze dneska na tom nonstop bezi youtube ci kody...
Právě routerům bez pětky se vyhýbáme už. Samozřejmě je to o umístění atd atd. Ale princip je v tom že 5 i když má blbej signál tak naměří 100M+. Druhá věc je, že zařízení blízko si chytnou 5G a tím pádem mám odlehčenou 2G která jede líp. Navíc mám 2 kapacity, 2 rádia. Má to smysl dávat lidem lepší routery.