Domácí dualband AP - jaké SSID nastavujete?
- Upraveno
Ak je router archer C6 používam smartconect, funguje to dobre, ak je router Mercusys AC12G sú dve odlišné ssid, stalo sa pár krát, že jedna sieť prestala vysielať
Normálně nastavit obě SSID stejné, u Archerů Smart Connect a chodí to dobře. Klienti jsou prostě blbý a ještě je nechat vybírat na jakou wifi se připojí. Takhle si zařízení vybere a naprostá většina se chytá na 5GHz. Pokud není router někde v řiti ve skříni.
petrbacina APčko mám na chodbě přesně uprostřed baráku, pokud ale klesne signál na 5ce na cca. -70dBm a horší, telefon přeroamuje na 2.4ku a zpět se nepřipojí a to ani přímo u apčka, testoval jsem tedy ale "jen" dva kusy, jeden z nich např. Huawei P30.
zůstaň u APčka 5 minut, pak to udělá
petrbacina právě proto pětku třeba v rodinných domech vypínám protože vetšinou signál 5Ghz končí za první zdí rušení tam většinou není a smart connect stojí zaprd ty levné mobily si s tím prostě neporadí nejhorší je ta část baráku kde signál pětky už začíná být naprd ale ještě se to furt snaží připojit...moje zkušenost
tak ako dat dual band a potom vypnut 5ku...no lol Ja zatial nechavam oddelene ssid, a idealne je to na take "staticke" veci ako su telky. To som sa velmi cudoval, ze dost televizorov ma dual band cipset. Idealne odlahcit tu 2,4ku na routroch. Taka telka na 5ke spravi dost, kvoli tomu, ze dneska na tom nonstop bezi youtube ci kody...
Právě routerům bez pětky se vyhýbáme už. Samozřejmě je to o umístění atd atd. Ale princip je v tom že 5 i když má blbej signál tak naměří 100M+. Druhá věc je, že zařízení blízko si chytnou 5G a tím pádem mám odlehčenou 2G která jede líp. Navíc mám 2 kapacity, 2 rádia. Má to smysl dávat lidem lepší routery.
Přesně tak, už jen dualband a dávám ssid a ssid_5G, stejná hesla
S tou 5-kou môže byť fakt problém. Môžem to aj ja potvrdiť. Prerobili sme byt, pribudlo murované jadro a zrazu má 5 Ghz v ceste dve (ozajstné) steny a do kuchyne už nedôjde. Nenapadlo ma pri prerábke potiahnuť navyše jeden LAN kábel do stredu bytu. Vyriešil som to tiež TP-Linkom C6 a smartconnect. Ale verím tomu, že v drvivej väčšine sú zariadenia na 2,4 Ghz. Len ďalší problém je podľa mňa aj v tom, že väčšina routrov má pre 2,4 wifi len dve pásma, max 3. Takže síce super dosah, steny nevadia, ale zase ak je veľa zariadení pripojených súčasne, obmedzujú sa navzájom.
mirmo80 pokial myslis klasicky panelak tak tomu verim, casto vidim problem aj s 2,4GHz kde napr krizom cez 2 steny (2x20cm panel) je signal -75dBm na telefonoch na zarusenej 2,4GHz, na 5GHz je signal nula. Sem tam sa mi ale stanu pripady kedy ma 5ka rovnaky alebo aj silnejsi signal o kusok od 2,4ghz co je velmi divne, asi problem odrazov. Kazdopadne mnoho krat je lepsia 5ka so signalom -80 (rusenie ziadne) ako 2,4ka so signalom -65 a xy dalsich 2,4g sieti s rovnakym ci silnejsim signalom. Pokial sa jedna o nove byty kde su steny s kvadra ci tehly tak je to ovela lepsie.
máme celkem ověřeno že pokud má 2GHz 20MHz a 5GHz 2x20MHz tak se zařízení sápou spíše po APčku s větší nastavenou kapacitou.
A jak píše basty , slabej signál na 5GHz nevadí. Funguje stále líp než 2GHz.
vypínat 5GHz... wtf? u zákazníků co si koupili sami tplink a je tam smart connect tak ho vypínám a nastavuju 2GHz 20MHz a 5GHz 40MHz a vynucený WPA2 AES což je možná asi to nejdůležitější.
My uz pokryvame pouze na 5G. 2G mi prijde dost nepouzitelne podte testu. 3 carky na 5G a namerim 200, 3 carky na 2G nameri 10-30M.
- Upraveno