Zdravím,
pořídil jsem si RB4011, dnes mi přišli zapojit internet, změřil jsem rychlost na wifi (5GHz) a přišlo rozčarování, nenaměřím více než 160Mbps download, 80Mbps upload, na kabelu naměřím bratru 900/95. Nějakou chvilku jsem se v tom vrtal a nepodařilo se mi dosahnout lepšího výsledku. Není to zarušením, v dosahu svítí jen jedna wifi 2,4GHz, jinak nic. Takže jsem začal googlit a narazil na tohle, začátek diskuse mne vyděsil:
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=160943

Má RB4011 tak špatnou wifi nebo to může být tím, že mám něco blbě nastavené?

Začni tím, že nám řekneš na jakém zařízení to měříš 😉

• nofu replied to this.

RB4011 predat a radsej si kupit RB750Gr3 + Unifi AC LR/Pro = problem solved...aj ked uprimne, aka kolvek wifi pokial ide o dosiahnutie max rychlosti je lepsia nez mikrotik...tplink archer c6 za zlomok ceny musi bez problemu natocit 500Mbit.

theitman Lenovo P52s, i7-8650U, 32GB RAM, W10-Pro, síťová karta je Intel® Dual Band Wireless-AC 8265, verze ovladače je 20.70.21.2. Troufám si říci, že laptopem to nebude, na O2 smart boxu jsem tak před měsícem naměřil přes 600Mbps.

nofu Můžeš zkusit poslední betu verze 7, jsou tam nové ovladače pro 5GHz wifi.
      Nebo radší Nekrotik vyhodit a koupit si třeba Arubu AP11 nebo unifi 🙂

Vsichni co tu radi, co nasadit a nereknou zasadni vec postni jak mas nakonfigurovano wifi a bude 🙂

s_a_m vsak a co chces na tom konfigurovat...nastavis tam 802.11ac + 20/40/80 kanal + wpa2 aes = nastavene....toto ak nieje nastavene na wireless ap tak to nastavim a ked to nechodi nemam okolo toho co laborovat...hlavne pokial sa jedna o jedine pripojene zariadenie. tplink pre istotu ani nastavovat nemusis lebo uz po vybaleni z krabice je defaultne nastaveny a len sa pripojis...to len okolo hovnotiku sa tu riesia veci na jeho obranu. Mikrotik nevie wifi, koniec rozpravky

Tak to jste mě pánové nepotěšili, ale čekal jsem to. Už zkoumám Unifi.

s_a_m momentálně to mám takhle:

/interface wireless print
        name="wlan1" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=XX:XX:XX:XX:XX:XX arp=enabled 
              interface-type=QCA9984 mode=ap-bridge ssid="xyz" frequency=auto 
              band=5ghz-a/n/ac channel-width=20/40/80mhz-XXXX secondary-channel=auto 
              scan-list=default wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag vlan-id=1 
              wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no 
              bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes 
              default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no 
              security-profile=default compression=no 

1  R name="wlan2" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=XX:XX:XX:XX:XX:XX arp=enabled 
              interface-type=Atheros AR9300 mode=ap-bridge ssid="xyz" frequency=2462 
              band=2ghz-b/g/n channel-width=20/40mhz-eC secondary-channel="" 
              scan-list=default wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag vlan-id=1 
              wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no 
              bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes 
              default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no 
              security-profile=default compression=no

/interface wireless security-profiles print
        Flags: * - default 
         0 * name="default" mode=dynamic-keys authentication-types=wpa2-psk 
             unicast-ciphers=aes-ccm group-ciphers=aes-ccm wpa-pre-shared-key="" 
             wpa2-pre-shared-key="xyz" supplicant-identity="MikroTik" 
             eap-methods="" tls-mode=no-certificates tls-certificate=none 
             mschapv2-username="" mschapv2-password="" disable-pmkid=no 
             static-algo-0=none static-key-0="" static-algo-1=none static-key-1="" 
             static-algo-2=none static-key-2="" static-algo-3=none static-key-3="" 
             static-transmit-key=key-0 static-sta-private-algo=none 
             static-sta-private-key="" radius-mac-authentication=no 
             radius-mac-accounting=no radius-eap-accounting=no interim-update=0s 
             radius-mac-format=XX:XX:XX:XX:XX:XX radius-mac-mode=as-username 
             radius-called-format=mac:ssid radius-mac-caching=disabled 
             group-key-update=5m management-protection=disabled 
             management-protection-key=""

Nastavení vypadá ok, tam fakt není s čím laborovat. Máš to nastavený do bridge, případně ve fw zapnutý fasttrack? Nemusel by to totiž zvládat CPU... (to jen tak obecně, nezkoumal jsem parametry daného zařízení). Něco podobného jsem totiž řešil na ac omnitiku, nezarušené místo, pár pravidel a sotva 200 Mbit. Po zapnutí fasttrack 300 Mbit, co dá linka. Přece není možný, aby to na mikrotiku nejelo, když blbej 802.11n TP-Link vytáhne reálně 200 Mbit TCP (link speed 300 Mbps). Jinak UniFi schvaluju, kam jsem nasadil, tam to funguje perfektně.

Vision2020 Fasttrack je zapnutý, CPU jsem sledoval a nevyskočil přes 2%.

Půjdu tedy cestou MiktoTik jako router a Unifi jako AP. Ale Ubiquity zařízení jsem v reálu snad nikdy neviděl, raději tedy prosím o schválení typu. Potřebuji AP s rozumnou přenosovou rychlostí, wifi v laptopu umí max. 867Mbps, ale určitě bych počítal s budoucností, tedy 1733 či wifi 6 není k zahození. S potřebou rychlých přenosů budou na wifi najednou pouze dvě zařízení, celkově odhadem okolo patnácti zařízení (telefony, tablety, klimatizace, trouby, myčky, pračky apod.), u těch mne přenosová rychlost netrápí, zbytek bude na kabelech. Jako rozumná volba se mi jeví UniFi UAP-nanoHD, případně UniFi 6 Lite, v nejhorším jsem ochoten vydat peníze i za UniFi 6 Long Range. Také by mě zajímalo, jestli to dokáže odnapájet RB4011 bez PoE injektoru, nebo je potřeba ho dokoupit, pokud není součástí. Co doporučíte?

nofu Pokud chceš fakt future-proof, vezmi UniFi 6 Long Range. Pro aktuální potřebu si vystačíš i s AC Lite, což ale vzhledem k tomu kolik stojí UniFi 6 Lite nedává už moc smysl kupovat. To ale zas nemá AX na 2,4ce. Dilema, no 😀 Co se týče napájení, AC Lite umí 24V nebo 48V PoE, zbytek jenom 48V. Jestli je to af nebo pasivní neřeš, je to vzájemně kompatibilní. Je dost pravděpodobné, že ty co ofiko umí jen 48V PoE pojedou i na 24V, uvnitř je stejně stepdown.
            O NanoHD nemá smysl uvažovat když je venku UniFi 6. Navíc má na rozdíl od AC Lite rádio od Mediateku a v zarušenějších místech se mi chovalo občas i hůř než AC Lite.
            K AC Lite i NanoHD injectory v balení jsou, k UniFi 6 injectory v balení už nenajdeš.
            Bacha na české eshopy plné nepravdivých specifikací, třeba na i4wifi tam mají fůru chyb. Zásadně hledej na ofiko webu UBNT.
            Opravdu bych ale šel do AX, protože to má dneska už kde co, už se to docela dostalo do mobilů a i do notebooků okolo 15k. Za pár let to bude mít všechno.
            Jinak v notebooku si můžeš vyměnit wifi modul za AX, v Číně ho seženeš za pár korun.
            Víc MIMO streamů než 2x2 je na doma pro propustnost stejně docela k ničemu, stejně mají lepší klienti max 2x2 a většina levnějších jenom SISO.

to Nofu: Začni třeba tím, že řekneš, jak přesně to měříš. Jen ty základní věci: parametry linky, zařízení klient, model, CPU, OS, kanalizace, šířka pásma, typ Wifi karty, tam, zpět, velikost paketů, slinkovaná rychlost, TCP, UDP, okolí (dědina/městský panelák), síla signálu, vzdálenost od AP. u AP podobně. U obou zatížení CPU. To vše může mít blahodárný / zničující vliv na měření.
              A když už se jedná o AP Mikrotik, zažil bych nevýslovné štěstí, pokud by tu někdy byl i spolehlivý výsledek ze standardu = BTEST pro W10 s udanými parametry měření. Podotýkám, nic proti Linuxu, UBNT ani Mikrotiku, ale když pominu některé servisní techniky, tak u klienta se v NB Linux nacházi jen velmi ojediněle. Děkuji, mpcz, 28mar2021

• nofu replied to this.

Já teda nevím ale 400mbit na 4011 naměřím na 5G wifině. Buď nemá vysoko datarate, nebo si nesedí chipsety.

dagus A jak to přesně měříš? Máš po ruce i W10? Kolik ukáže Btest? Dík. mpcz, 28mar2021

mpcz Měřím speedtest.net a rychlost.cz, předpokládám, že je to TCP. Měřím na laptopu Lenovo P52s, i7-8650U, 32GB RAM, W10-Pro, síťová karta je Intel® Dual Band Wireless-AC 8265, verze ovladače je 20.70.21.2, slinkovaná rychlost je dle win 866/866 Mbps, je to v praze, ale je to jak dědina, v dosahu vysílá velice slabě pouze jedna 2,4GHz síť, vzdálenost od AP 2m, je ve stejné místnosti. Procesor v MikroTiku vyskočí na max 2%, v počítači se taky fláká. Nedokážu odpovědět na šířku pásma a taky na velikost paketu 🙁

dagus mohl by jsi pls postnout tvoje nastavení?

No právě, to už jsem tu psal několikrát. Pokud měříš až do internetu, (nepochytil jsem, jakou máš vlastně linku) navíc na ty veřejné měřáky v internetu, není problém jednou metodou naměřit 40M a druhou 92M. Dle mého musí být zaveden pro porovnávání domácích wifinek srovnatelný a taky široce dostupný měřící standard. Dokud to nebude, stále bude někdo vychvalovat jedno AP jen proto, že naměřil tolik a tolik. Což může být tvrzení oprávněné, z části oprávněné, ale taky vůbec ne.
                  Zkusil bych měření Btestem / Win (mikrotik.com) z NB do AP, v AP si přes WinBox zapneš /tools/btest server/ a zrušíš fajku u autenticate. Vypadá to, že tvůj NB ani AP není žádná plečka, takže by CPU mohly vydržet ten nápor. To koneckonců při měření vyčteš ze stavu CPU na obou stranách. Pokud ne, tak bude dobré za AP dát pro účely testu nějaký výkonný stroj a měřit až na něj. Slinkování na 866/866 Mbps by mělo být taky OK. mpcz, 28mar2021

• nofu replied to this.

Vem jakýkoliv lepší počítač, připoj ho kabelem, spust si https://go.openspeedtest.com/Win a můžeš testovat až do aleluja i mimo "internet".
                    Chyba byla kupovat 4011ku a používat wifinu. Výměna za cokoliv jiného trochu normálního pomůže. Už se to tady řešilo několikrát.

petrbacina A jak bude měřit z NB proti tomu mikrotiku? Ten SW není příliš uživatelsky přívětivý. Zvláště pro ty méně chápavé. Dík, mpcz, 28mar2021

mpcz mohol by si prestat obhajovat ten mikrotik a riesit realitu...budem sa spravat ako normalny uzivatel. Mam zariadenie, mam router, pripojim sa a chcem vysledok. Vysledok je pre mna cislo v mbit na speedtest.net, idealne z aspon 3 serverov, ked to tolko nechodi voci kablovemu pripojeniu tak je to sracka. Neviem co viac na mikrotiku mam nastavit voci obycajnemu tplinku... robit tu betatesterov z ludi, to si len mikrotik moze dovolit...od cias 802.11n nevedia robit normalne wifi na domace pouzitie, na 802.11ac sa tento problem len viac prehlbuje. Vzhladom na cenu zariadenia sa nemame ani o com bavit, je to srot...cakat tu rok ci dva na nejaky opravny sw/fw..ani nahodou. Ked nieco dementi uvedu na trh malo byt to snad fungovat? Aby som so ako user riesil nejaky btest s netobooku a pod? WTF. Ak je takyto problem(rychlost) na zariadeni za par korun, typicky ac router do 30€ tak to akceptujem a za tu cenu nemoze nikto viac cakat. Ale 4011 s wifi za 170€ bez dph...ak nefunguje po vybaleni z krabice tak je to asi problem...donekonecna tu obhajovat hovnotik....

📡 Telekomunikace.cz