Ahoj všichni,
jdu zde poprosit o radu se situací, ve které si už vůbec nevím rady .
Stávající situace:
- RB1100AHx2 jako hlavní domácí GW
- RoS i FW je 6.48.1
- Přípojka VDSL 250/25 od MetroNetu s Terminátorem a veřejkou
- WAN je klasicky PPPoE tunel nad VLANou 848
Ještě dva týdny fungovalo vše v pořádku, jak má. MK měl uptime skoro měsíc (aktualizace), Terminátor běžel snad 5 měsíců v kuse, od té doby, co ho CETIN nainstaloval.
Týden zpět, v sobotu, zničehonic "vypadl internet", tak jsem začal zjišťovat, co se děje. Nezjistil jsem nic - přehodil jsem se na záložní konektivitu s tím, že se to přes noc určitě vyřeší, že jde o "standartní" výpadek. Avšak přes noc se nic nezměnilo, tak jsem začal lítat, co se děje. Restartoval jsem Terminátora - to nepomohlo. Poté jsem (po hodině procházení configu MK) už "ze zoufalosti" restartovat MikroTika a ejhle.... ono to zafungovalo !
Tak si říkám - "asi se něco zašmodrchalo" a nějak jsem tomu nevěnoval větší pozornost.
Ale ejhle....teď v sobotu se to stalo znova, ale protože jsem neměl čas se tomu věnovat, tak jsem opět restartoval MK - a opět to pomohlo. V tu době mi to už zasadilo brouka do hlavy, že to asi nebude úplně v pořádku.
A třešničku na dortu to vyrobilo dneska - po dvou dnech od posledního "rozpojení" se to stalo zase . Teď jsem se tomu chvíli věnoval a pokusil se zjistit co nejvíce informací.
Na routeru mám několik LT2P VPNek , které v dobu "výpadku" rozpojí. Nedokážu to asi úplně popsat, ale mám pocit, jako by se PPPoE tunel stal "poloprůchodný" - data jedním směrem chodí, ale druhým ne. Ale možná je to blbost.
V logu není absolutně vůbec nic. Jediné, co tam začne skákat je toto (to má souvislost s těma VPNkama)
the packet is retransmitted by XXX.XXX.XXX.XX[500].
Co jsem vysledoval:
- PPPoE interface se nerozpojí - při výpadku je neustále "R-runing"
- Všechny VPNky se (pochopitelně) rozpojí
- Ping (a jakákoliv jiná komunikace) z vnitřní sítě kamkoli do internetu nejde
- Ping na Veřejnou IP na Mikrotiku ale jde (nechápu )
- Ping z MK do světa též nic, tracert to samé
- Pokud se zkusím připojit VPNkou na NAS doma z mobilu (na datech) tak countery na DST-NATovském pravidlu se točí
- Pokud PPPoE interface disablnu a potom enablnu, znovu se naváže, ale stav je pořád stejný
Už opravdu nevím, co to může být . Dokážete mě někdo nakopnout, čeho se mám chytnout ?
Může to být nějaký HW problém (což bych slyšel nerad ), či něco takového?
Má cenu to řešit s podporou MetroNetu?
Díky moc všem za pomoc