Fůůůha...... 😀. To jsem netušil (a ani nechtěl), že rozpoutám tak "výbušnou" diskuzi. No nic, dám se do odpovídání 😄 😀
sidi Na MetroNet jsem ještě nepsal, chtěl jsem se zeptat tady, jestli se s tím nikdo nepotkal. A jak to tak vypadá z diskuze, tak je bug MK a s tím MetroNet nic neudělá, tak nemá asi ani cenu je otravovat.
jchudoba Je to Morava, Brno, blíže Prostějov, konkrétně Dobromilice. S těma PINGama je to složitější. Pokud je to v tom "rozbitém" režimu, tak (jak píšu v původním příspěvku) z lokální sítě a ani MikroTika ping kamkoli do intenetu neprojde.
Ale na PING odněkud z internetu (mobil na datech) mířící na veřejku, která leží na tom MK (na PPPoE interface) dostanu odpověď. Jako by se nechumelilo. Jakmile se to do tohoto stavu znova dostane, tak zkusím tu hraniční hodnotu najít (ale jak pochodím, to netuším 😄)
jcltm Na ostatních přípojkách, které "spravuju" jsem právěže taky žádné problémy nezaznamenal. Akorát víceméně na všech mám Tiky. Proto jsem taky víceméně problém u Metronetu vyloučil a škebrám/žebrám o radu tady 🤭.
jchudoba Ohledně těch verzí - je tady ještě jedna věc, kterou jsem nenapsal. Když to udělalo poprvé, tak byla nainstalovaná verze 6.47.8 (z edice stable). Když to udělalo podruhé, tak jsem to zkusit upgradovat na, v tu dobu nejnovější, 6.48.1. Ale nepomohlo to.
Dneska jsem zaznamenal, že vyšla 6.48.2 u které je v chanelogu u PPP nějaká změna. Má cenu to zkusit 🤔?
Koukám že v "testing" 6.49beta27 je:
*) ppp - improved stability when receiving bogus response on modem channel;
mohlo by to na to mít taky vliv 🤔?
Nebo to mám zkusit downgradovat na momentální "longterm" - tj. 6.47.9 ?
Teď trošku obecně - že MikroTik funguje tak, jak funguje, víceméně nějak vím (právě ze zdejších, obdobně "emotivních" diskuzí 😁), ale ještě jsem se tím nikdy nepotkal. Toto je nějaká první potyčka s tím, že něco nefunguje tak jak by mělo. O problémech na s WiFi vím, ale s těma jsem tak nějak OK.
Základní kámen úrazu je v tom, že nic obdobného na trhu není, tak je potřeba nějak vyjít s tím co je. Pro mě jakožto nadšence jsou ty zařízení finančně dostupné a umožní mi doslova cokoliv si zamanu, všlijaké kejkle (s tím bych u TP-Link, UniFi pochodil asi těžko). Vím že profi řešení, ala Cisco, HP atd. by to možná zvládly lépe, ale taky za desetinásobnou cenu. Vím, že ještě existuje pFsense, ale to jsem v ruce nikdy neměl. A navíc bych to asi do domácností těžko nastazoval (ale možná se pletu). Takže je třeba tak nějak vyjít s tím co je - MikroTik 😀. Sice mě to "nevyzpytatelné" chování hodně mrzí, jinak by to bylo dle mého perfektní zařízení, ale co se dá už dělat 😭.
Chtěl bych tímto moc poděkovat všem, co se zapojili jak do pomoci, tak do diskuze. Všech nápadů/názorů si velice vážím. Ještě jednou děkuji 😊.
Jakmile se to objeví znovu, zkusím zjisit co nejvíce dalších informací, které jste mi tu poradili.
Díky moc 🤗👌😀