jchudoba Zatím update žádný. Mám pocit, jako by se to nějak uklidnilo, či co. Víceméně je klid i na té druhé přípojce, kde to bylo bez zásahu do konfigurace (ta vypadla myslím po třech týdnech až včera - ale bohužel tam to nedokážu držet X hodin/dní v nefunkčním stavu kvůli debuggingu, protože tam není záložní přípojka, kterou doma mám).
Předevčírem mi to vrtalo hlavou a schválně jsem zakázal ve FW to pravidlo, které dropuje (rejectuje) posílání lokálního provozu do PPPoE. Uvidíme co se vyvrbí. Jen pro úplnost - takovéto pravidlo na té druhé problematické přípojce chybí (FW je tam default od MK, zatím do toho nechci hrabat, předělám to, až se toto snad vyřeší)
Jak navrhoval zde:
jchudoba A Tome, co tam tak ze srandy zkusit vědomě zlomyslně poslat poslat paket s privátní adresou, zda tím něco nevydráždíš? Je to divoká teorie, ale je to zadarmo.
Toto jsem tenkrát (jak jsi to napsal) hned zkusil, ale bez výsledku (samozřejmě se zakázaným tím dropovacím pravidlem). Takže jsem k tomu moc pozornosti nepřikláněl. Uvidíme, zda se to nějak projeví, když jsem to pravidlo teď schválně zakázal.
Nicméně, musím se přiznat, jsem měl na tom svém MK zkopírovaný víceméně default FW od MK s pár úpravami. Když jsem to tenkrát narychlo přehazoval, tak jsem to udělal s tím, že "...musím si k tomu někdy sednout a pořádně ten FW překopat, ať je to tak jak má být.....". No a jelikož je základní jednotka dočasných řešení jeden furt tak se na to, ještě v kombinaci s časem, neshálo ☹️.
Takže mě toto aspoň konečně dokopalo, to celé "zgruntu" překopat a vymyslet po novém. A plně souhlasím s tím, jak píšeš v jiném vlákně, že ten FW je velice důležitý. Ne to jen propojit, "ono to funguje" a hotovo. Akorát když se tím člověk neživí a má takto pozpropojované víceméně jenom rodinu a nejbližší přátele, tak na to kolikrát zapomene, nebo tomu nedává takovou váhu, kterou by to mělo mít.
Takže....."všechno zlé je k něčemu dobré" 😀 , takže si FW vysloužil celkovou rekonstrukci od základů a už by mělo být všechno v cajku 😉 (až na to momentálně provizorně povolené pravidlo ohledně lokálního provozu do PPPoE).
Ještě jednou, po několkáté, díky moc a sypu si popel na hlavu, že jsem toto měl udělat už dávno 🙄.