Možná trochu OT, ale jen tak pro info:
Mám jednu přípojku (známého) v stejné "dědině" jako já (připojeni na stejný DSLAM). Je tam hAP ac2 (přímo od MetroNetu), Terminátor s NEbondovaným tarifem 100/10, s veřejnou IPv4 adresou.
Měl jsem podezření, že se u na této přípojce objevuje podobný, ne-li stejný problém, ale neměl jsem to potvrzené. Ta rodina byla z doby, kdy měli O2 LTE připojení to celé prostě restartovat a vzali to víceméně za "standart". Takže jsem měl jenom podezření, ale neměl jsem to potvrzené. Do té lokace mám L2TP VPNku.
Ale vypadá to, že se ten stejný problém dnes potvrdil i tam. Moje přípojka je momentálně ve stavu funkčním, takže to vypadá, že to je problém "asynchronní".
Dnes v 5:12 ráno se ten L2TP tunel rozpadl (tamní strana je jako client). A na první pohled se to chová úplně stejně. Pokud na tu veřejku pingnu z internetu (opět mobilní data telefonu), tak se mi odpověď vrátí - "jakoby se nechumelilo". Ale pokud pingnu ode mě ze sítě (funkční MetroNet), tak odpověď nedostanu (timeout), stejně tak, pokud PINGnu přes moji záložní konektivitu - místní WISP.
Pokud ale chci nějakou "serióznější" komunikaci, než jen PING - například Winbox, ten se nepřipojí a to ani z mobilních dat, ani z MetroNet sítě (má přípojka), ani ze sítě místního WISP.
V téhle chvíli to vypadá, že se to chová úplně stejně, jako když mám ten problém já.
Konfigurace tam je PPPoE tunel (nad vlanou) s nevyplněným MTU (-- doplní se na 1480).
Vypadá to, že v tom asi nějakou roli hraje Terminátor. Když jsem měl tarif také 100/10, tak jsem měl VDSL modem Comtrend VR3031-eu a žádné takovéto problémy jse mnepozoroval. Když jsem ale provedl upgrade na 250/25 tak MetroNet nechal nainstalovat Terminátora (který má gigové porty, oproti 100-Mbit Comtrendu). Původně jsem jsi myslel, jestli v tom nějak nefiguruje nějak ta 250tková karta v DSLAMu, ale s touto novou zkušeností to vypadá, že ne.