Na čem postavit menší pobočkové sítě?
- Upraveno
Souhlas - RAM a SSD od nich nekupujte to je loterie.
jezdec proxmox 8.1 je postaveny na stable debianu 12.2 (bookworm)(kernel 6.5)
Ano, tak to mám, vše nejnovější, 32 GB RAM, ale náhodně mi to tuhne bez jakékoli chyby v logu. Ani nejde o čas, fungoval celý den, a pak klidně zatuhl dvakrát za půl hodiny.
dacesilian Osobní neověřený tip: paměť.
dacesilian Nech to na x-hodin projet Memtest86+ ... pak grafuj co se dá - sleduj teploty CPU. Přepastoval jsi to jako ostatní? Zkus i jiný OS jak by se to chovalo tam.
vecino Nech to na x-hodin projet Memtest86+
Zatím 1 průběh v pořádku, teplota 82 st. C, nechám to běžet. Nepřepastoval. Ale tak jestli je teplota 82 st. a v Proxmoxu mi to tuhlo při 67, snad to není teplotou. Uvidím, jak se to bude chovat během memtestu. Jiný OS - nj, mohu tam dát jen rovnou OpenWrt, ale chtěl jsem tam toho dát víc (Home Assistant..).
- Upraveno
dacesilian
No 82 stupňů není pro CPU nic, ale z dlouhodobýho hlediska životnosti to není žádná hitparáda kór jestli se ta krabička fláká. Můžeš mít smůlu na konkrétní kus křemíku, ale takhle bych zatím neuvažoval. Stačí, aby tam dali málo / moc pasty ... nebo si to nesedlo rovnoměrně s chladičem a hned ti teploty letí do výšin. Začni tady.
Ad OS) Arch, Debian, Ubuntu, CentOS Stream, Rocky, Fedora,... desítky dalších. Máš na výběr podle toho co ti sedí.
dacesilian IMHO není dobrý nápad dávat router jako virtuálku pod Proxmox. Osobně dávám pfSense na bare metal a vedle toho další krabičku s Proxmoxem, pokud je potřeba. Možná jsem zbytečně konzerva, ale musím zaklepat, mám klid.
Je to mrtě dlouhý čtení, ale je tam dost zajímavostí a postřehů uživatelů: https://forums.servethehome.com/index.php?threads/cwwk-topton-nxxx-quad-nic-router.39685/ .
Proxmox apod. ono to láká no. I v recenzích ho testují. Ono proč ne, když se rozumně vyřeší to chlazení.
https://www.servethehome.com/fanless-intel-n100-firewall-and-virtualization-appliance-review/
- Upraveno
skrivy Osobní neověřený tip: paměť.
Díky vám oběma za dokopání k memtestu! Budu takhle testovat každou paměť po koupi, zatím jsem měl asi jen štěstí. Teď tedy ne. Ale jsem rád, že memtest našel chybu, alespoň jí můžu vyreklamovat a doufat, že pak bude počítač stabilní Můžu říct, že mi to našlo chybu, tak jsem to nechal běžet dál a za dvě hodiny už se mi monitor neprobudil a počítač sice běžel, ale byl chladnější, takže se asi zasekl i ten memtest. Snad za to může paměť a ne nic dalšího.
jcltm není dobrý nápad dávat router jako virtuálku pod Proxmox
Souhlasím, je to určitě lepší to mít oddělené a jednodušší konfiguraci sítě. Nemusím přemýšlet, že se odstřihnu, když vypnu router-virtuálku. Také jsem pozoroval delší odezvu (asi 1 milisekunda), když jsem to měl v Proxmoxu přes bridge..
vecino No 82 stupňů není pro CPU nic, ale z dlouhodobýho hlediska životnosti to není žádná hitparáda
Tolik jsem měl jen při tom memtestu. Běžně v Proxmoxu v idle asi 67 st.
- Upraveno
dacesilian Tak fajn že se našla chyba. Chlazení těch boxů není pravda určené pro konstatní plnou zátěž, spíš pro router kde se to 90 % času dost fláká.
Router právě i kvůli zvýšené latenci do VM zrovna vhodný není. Při ceně a spotřebě těchhle boxů mi to fakt nedává příliš velký smysl.
Co je to za paměťový modul? Značka / model? Kde jsi ho koupil - tady v ČR nebo sis ho objednal z Číny spolu routerem?
Já jsem vycepovanej - dříve (cca 10-15 let z5) byla kvalita modulů tristní. Reklamoval jsem modul třeba 3x za sebou, protože jsem vždy dostal vadný. Pak mi padaly Windowsy - modrá smrt apod. Dnes je ta kvalita opravdu už úplně jinde a taky jsem hodně dlouho na vadný modul nenarazil. Ale automaticky, když něco stavím tak je testuju - prostě z principu berou to jako součást stavby pc. Je jedno jestli je kancelářský, herní nebo router.
vecino Co je to za paměťový modul?
Psal jsem výše, kupováno v Alze (odkaz), do 14 dnů už ho nevrátím, tak uvidím, zda to vyreklamují, když jim dodám fotku memtestu. Z Číny bych se taky bál disku/RAM
Ok to mi uniklo. Alza je v tomhle naprosto v cajku - s reklamací nebude problém.
@dacesilian Jak to dopadlo? Jak to šlape s novým paměťovým modulem? Vše cajk?