10GHz nepoužitelné, je zarušené v tom směru. Aktuálně tam máme ray2 10GHz a musí být stažen na 160Mbit jinak dropuje.
17GHz jsem dneska proměřoval na obou stranách, je tu čisto. 24GHz už tak moc ne ale tím směrem je také čisto takže no problém. 60GHz pásmo nejspíš všechno vyčistilo.
- Summit má GTH 17/24 XPIC 2Gbit kapacita v jednom pojítku a větší výkon než ray3. Mají to už na webu.
- Ericsson má mini-link 6363/6365 1Gbit v 10GHz bez xpic a výkon 26dB :-)
- 11GHz cenově mimo i při licenci na 0dBm s tím že za normálního počasí 0dBm nestačí ani na půlku kapacity.
- 18GHz už je lepší ale prakticky stejná písnička jako u 11GHz i když o něco lepší cenou ale stejně to neřeší problém.
Summit GTH by mohl mít tu výhodu, že při kapacitě 1140Mbit stačí pro dvě polarizace pouze 16QAM to je něco jiného než 2048QAM u Ray3 se stejnou kapacitou. Samozřejmě... až na to že to je summit což se mi moc nelíbí.
Neříkám že potřebuji gigabit, reálně stačí 500Mbit ale za pár let už to bude chtít víc.
Limit velikosti antén je 60/90. Víc to nejde.
T-mobile tu střílí Ericssony 80GHz se 60 parabolama na 4.5km (ověřeno) a dokonce umístěných na 35m vodojemu na kraji dostavěný lávky. Při průchodu a větru se konce houpou klidně o 2cm. Osobně nechápu jak to může chodit. Máme 2x tu samou konfiguraci eriků jako oni a zaměřování je peklo na milimetry otočením jemného lazení a jim to funguje na takových konstrukcích? jak? I podle kalkulačky to je tragédie a snese to jenom 37mm srážek a pak už to nefunguje.
kmotrik Reálně jsem viděl nasazenou 80GHz na 7.2km a k tomu připojenou zálohu.
tohle nevidím vůbec reálně. Jako ano, podle kalkulačky to jede a nejspíš pojede na plnou rychlost... dokud se neobjeví ranní mlha případně prach z polí.
Pokud se budu držet místních podmínek a faktu že tady není tolik srážek a nejsou tak vydatné jako jinde v republice, vychází mi 40mm srážek po celé trase (nereálná situace) na udržení Ray3 17GHz na plnou kapacitu v konfiguraci 60/90.