• Ostatní
  • Dočasné pokrytí prostoru 500x500m

Ahoj.

Potřeboval bych vyřešit dočasné pokrytí prostoru 500x500m wifi signálem a to za těchto specifických podmínek.

1. Bude to dočasné, zařízení bude napájeno z UPSek nebo autobaterie.
  2. Na ploše se bude pohybovat cca 10 zařízení s wifi, které bude potřeba připojit na "centrální bod", kde bude internet. Nemělo by tam být žádné rušení (je to mimo zástavbu) a plocha není moc členitá, ani tam nejsou budovy a moc stromů.
  3. Nevím jestli to pokryje jedno AP nebo bude potřeba víc a udělat z toho nějakým způsobem síť (asi vše do bridge).

Prosím o každou radu, jestli už to někdo řešil, To napájení není ani tak podstatné, to se nějak vyřeší, spíš jestli to zkusit pokrýt jedním zařízením nebo udělat nějakou wifi síť třeba na 5 GHz o 2-3 zařízeních a k nim připojit 2.4 GHz APčka nebo to řešit nějak jinak?
Na závěr: bude to na jednorázové akce, nepoteče přes to žádný velký datový tok. Po konci akce se to vše sbalí a odveze.

Děkuji za rady.

svestka

Děkuji, ale to je pro mě moc stručně :-)
Můžeš uvést nějaké konkrétní zařízení?
Nikdy jsem tohle neřešil a nevím, jak to zařízení přinutit být zároveň AP a station pro klioše...
A více znamená kolik? 3? 4?

Nezmínils datové toky, od toho se to odvíjí.

mickey Unifi UAP-AC-M na to bude co se týče Unifi řešení asi nejlépe. Dosah to má opravdu obří na svou velikost a cenu - 200 metrů proti mobilu úplně v klidu. Spojí se to mezi sebou pokud vím automaticky když povolíš wireless uplink.
      Případně jestli není potřeba žádná obří rychlost, tak stačí ideálně doprostřed přepálený Bullet M2 s dlouhou omni. To dokáže zázraky. Kilometr proti mobilu naprosto v klidu s použitelnou rychlostí 😉

Skôr unifi AC mesh pro, doslova anténa a trocha vyšší zisk, obyčajný AC mesh je omni

myghael
        Datové toky budou opravdu minimální.
        Na přenos dat to nebude opravdu potřeba.

Takže třeba konkrétně tam plácnout doprostřed
        https://www.abctech.cz/?cls=stoitem&stiid=14138&gclid=Cj0KCQjw5auGBhDEARIsAFyNm9GsngZ4ivMZg0t-TEqn3d6qExWfqUm079WRqgteCRmgIG0Es5V9OYoaAgKTEALw_wcB
        k tomu
        https://www.penta.cz/ubiquiti-networks-airmax-mimo-10dbi-2-4ghz_d81959.html

A mělo by to lítat?
        Nikoho to nebude rušit, je to mezi poli a po akci se to vypne, sbalí a odveze.

jcltm
          Díkes.
          Teda jestli to pojede, tak budu mít radost!
          Než se patlat s x zařízeními a jejich konfigurací, tak tohle bude super ýzy.

Děkuji!

mickey Pojede, za to dám ruku do ohně 🙂 Nezapomeň 20MHz šířku kanálu, to má taky vliv na pokrytí. Reálně to mám ozkoušeno na 1,7 km proti mobilu (bez potíží FullHD video z YouTube i videohovor) a šlo by to určitě ještě dál, kdyby tam nebyl hustý les a kopec.

jcltm to bych chtěl vidět tu úroveň signálu z mobilu zpět na tu omni(tedx upload) na 1.7km. ten mesh pro máme u zákazníka co má dvůr 800x800m a má 4ks v rozích a zas takové terno to není, ve středu je signál -65.

Jasne a na 1,7km sa uz fresnelka asi nepocita, ked budes s mobilom 1,5 metra od zeme....

dagus No jestli je ten dvůr 800*800m a ty UAP-AC-M jsou v rozích, tak je to na ty mini anténky supr výsledek.
                  Hele fakt mě to překvapilo, ale prostě to fungovalo. Těch 1,7 km jsem zkoušel přes vesnici kde má v podstatě každý barák wifi. Do kilometru to bylo rock stable pokud byla aspoň trochu přímá viditelnost (max nějaký ten strom). A na pár set metrů to jelo vcelku pěkně i ve smrkovém lese.
                  Mobil kterým jsem to testoval byl S21 5G.

gemb Nebyla to rovina. AP bylo cca 8 m nad zemí na střeše, příjem mobilem v protisvahu. Základ je to AP nedat k zemi ale aspoň pár metrů vysoko, to hraje dost velkou roli. Fresnelka čistá určitě nebyla, stromů bylo docela dost. To se ale bavíme o opravdu extrémních vzdálenostech, u plochy 500*500 metrů je to naprosto v pohodě, protože 300 metrů máš ještě na mobilu furt plný signál a uplink ta dlouhá omni chytne bez potíží taky.

• gemb replied to this.

jcltm no to som chcel počuť, to sú rozhodujúce informácie, potom je jasné že to pôjde...tak ako hovoríš mať to so nízko je problém. Lebo mi to nešlo moc do hlavy

gemb Na 1 km to jelo velmi solidně i v okamžiku, kdy byl terén na ¾ trasy 2 metry pod osou 😉

gemb unifi mesh pro nejvetsi srajda co jsem kdy videl... boze ja debil to koupil a ted mi to lezi na sklade protoze je to slabe

milant Bavíme se o UAP-AC-M? Jestli jo, za rozumnou cenu tě jich rád zbavím.

📡 Telekomunikace.cz