Nikdo nic. Asi tady nemáme žádné nakupující - plátce DPH.
Články na renomovaných webech se množí, ale povětšinou jsou tam úplné nesmysly. Dle mého do skončí na tom zástupci AEsu někde v EU, který peníze vybrané automaticky na AE už při objednávce vloží do kasy EU. I na stránkách úřadů už se objevují informace o takovém zástupci s poznámkou, že si máme poznačit kód takového místa, který nalezneme na dokladu AE. Pro malé zásilky je to dokonce položka povinná. To je ovšem legrační, protože na dokladech žádné takové označení IOSS místa není, tak jsem zvědav, jak takové zásilky projdou, popř. se budou hromadit do Cheopsových pyramid někde na dvoře úřadu. Taky je tam zmínka o povinném údaji - hmotnosti některých druhů zásilek, což je taky námět k zamyšlení, protože tento údaj se zatím vyskytuje jen ojediněle, popř. vůbec. Další věc je, že AE vybírá CZ DPH už od 1.7.2021 automaticky, ale zákon na to platný zatím není, takže zřejmě zákazníci nasypou AE hromadu peněz, které skončí kde?
V článcích se také opěvuje, jak se to parádně zjednodušilo vybráním DPH předem. Pokud se systém ovšem nezmění, pak je to dle mého přesně opačně, protož podání těch celních formulářů zůstane i tak povinné, přestože věc je v bezcelním limitu a pokud by se vybírala DPH až při těch formulářích, bylo by to při jednom a byla by ASI naděje na doklad s vyčísleným DPH od CZ organizace s DIČ a tím pádem legálního a jednoduchého odpočtu. A to pomíjím předpokládané problémy se ztrátou zásilek po cestě, kdy ji neobdržíme v cíli a něco mi říká, že se pak s DPH budeme muset rozloučit jako plátce nebo i neplátce DPH, protože se balíček ztratil až po vstupu do EU. Pokud jsem to tedy správně pochopil, vypadá to celé dost nedomyšleně, popř. krkolomně a doufejme, že se nad tím někdo zamyslí a celý proces upraví a nebo alespoň řádně vysvětlí. Státy obdrží do pokladen obrovské množství peněz navíc, takže bysme jim za tu snahu snad mohli stát. mpcz, 14jul2021