Aliexpress DPH od 1.7.2021
Ale k DPH jsou registrovaní v Holandsku
Pokud bude AE / Čína / Singapur v EU, tak ano. To už tady padlo několikrát. Kromě toho jsou tam finanční limity + velký opruz s vyřizováním, které to značně komplikují.
Svého času to takto podobně fungovalo v Západním Německu, kde jsi na hranicích předložil prodejní doklad a hned ti po kontrole zboží DPH vrátili. Pokud ovšem měli zrovna otevřeno atd. Většinou s tím byl problém. mpcz, 4jul2021
jan2 To možná ano, někde asi registrovaní být musí, když to celníci propustí. Jenomže ten dosavadní doklad je vyloženě čínský. Tím pádem v tomto směru nepoužitelný i z jiných důvodů. Další věc je, že pokud nejsi registrovaný plátce DPH, měl bys DPH zaplatit tak, jako tak. Dle mého by byl správný proces takový, že ten čínský prostředník v EU by měl příjemce balíku u sebe ověřit / zaregistrovat jako plátce DPH v CZ a poslat to bez DPH už s titulem odesílatele jakožto registrovaného plátce DPH v členské zemi EU. Pak by bylo vše OK, což je pro ně asi v těch počtech zásilek nechutná administrativa. Také, vzhledem k tomu, že toto se mezi státy EU páruje pro kontrolu ev. švindlování i úřady by to patrně dost zatížilo a možná by to rozsahem překonalo i běžnou vnitrostátní daňovou administrativu. Takže se do toho asi moc nehrnou. Očekávám, že to dost lidem / firmám začne vadit a vyvinou tlak na to, aby se to dvojité zdanění vyřešilo. Což může dopadnout tak, že budou odkázáni na ten opruz s vypisováním formulářů a především placením zbytečných poplatků poště nebo někomu jinému. Na to je po několika transakcích přejde chuť a raději zaplatí DPH 2x. mpcz, 4jul2021
- Upraveno
Zdravím, už asi více lidí dostalo ten doklad / nedoklad na DPH z Aliexpress-u. Sedí vám ten výpočet DPH 21 procent? Není mi jasné, jak to ten automat počítá, ale moc tomu nerozumím. Dík, mpcz, 13jul2021
Nikdo nic. Asi tady nemáme žádné nakupující - plátce DPH.
Články na renomovaných webech se množí, ale povětšinou jsou tam úplné nesmysly. Dle mého do skončí na tom zástupci AEsu někde v EU, který peníze vybrané automaticky na AE už při objednávce vloží do kasy EU. I na stránkách úřadů už se objevují informace o takovém zástupci s poznámkou, že si máme poznačit kód takového místa, který nalezneme na dokladu AE. Pro malé zásilky je to dokonce položka povinná. To je ovšem legrační, protože na dokladech žádné takové označení IOSS místa není, tak jsem zvědav, jak takové zásilky projdou, popř. se budou hromadit do Cheopsových pyramid někde na dvoře úřadu. Taky je tam zmínka o povinném údaji - hmotnosti některých druhů zásilek, což je taky námět k zamyšlení, protože tento údaj se zatím vyskytuje jen ojediněle, popř. vůbec. Další věc je, že AE vybírá CZ DPH už od 1.7.2021 automaticky, ale zákon na to platný zatím není, takže zřejmě zákazníci nasypou AE hromadu peněz, které skončí kde?
V článcích se také opěvuje, jak se to parádně zjednodušilo vybráním DPH předem. Pokud se systém ovšem nezmění, pak je to dle mého přesně opačně, protož podání těch celních formulářů zůstane i tak povinné, přestože věc je v bezcelním limitu a pokud by se vybírala DPH až při těch formulářích, bylo by to při jednom a byla by ASI naděje na doklad s vyčísleným DPH od CZ organizace s DIČ a tím pádem legálního a jednoduchého odpočtu. A to pomíjím předpokládané problémy se ztrátou zásilek po cestě, kdy ji neobdržíme v cíli a něco mi říká, že se pak s DPH budeme muset rozloučit jako plátce nebo i neplátce DPH, protože se balíček ztratil až po vstupu do EU. Pokud jsem to tedy správně pochopil, vypadá to celé dost nedomyšleně, popř. krkolomně a doufejme, že se nad tím někdo zamyslí a celý proces upraví a nebo alespoň řádně vysvětlí. Státy obdrží do pokladen obrovské množství peněz navíc, takže bysme jim za tu snahu snad mohli stát. mpcz, 14jul2021
už se půl roku ví že alina a banggood budou mít celního zástupce v čr který vše vyřeší. Banggood už má u cen na webu napsáno "s DPH". Obyčejná osoba nic řešit nebude. Všechno proclí hromadně zástupce eshopů což je super. Nebude tam poplatek za celní řízení.
Jako podnikající osoba to budeš muset řešit úplně jinak pokud na dokladu nebudeš mít jako že nákup z čr což asi z víše zmíněných shopů možná i bude.
To že alina vybírá už ted sama DPH jde prostě státu. To že stát nestihl připravit zákon nemění nic na tom že to DPH jsme měly platit už předtím léta.
hapi No, kromě těch příšerných pravopisných chyb je tvoje objasnění situace plné chyb a nepřesností. Za mě rozhodně nedoporučuji se tím řídit. Ale to je věc každého. Koneckonců do měsíce zažijeme na vlastní kůži, jak to bude jednoduché a nenáročné na čas. Jediná pravda tam je, že platba DPH by měla být už dávno, proti čemuž se nedá nic namítat. Ale dvě věci: za současného stavu ho plátce DPH zaplatí 2x, proces, jak se tomu vyhnout zatím neexistuje. Alespoň já o něm zatím nevím. Rád se poučím.
Evidentně pomíjíš, že AE DPH již vybírá do své kasy a stát ho zatím zákonně nesmí přijmout. To asi není OK. Nebo ano? Vnucuje se mi strašná myšlenka, že všechny balíky zůstanou ležet v pyramidách na dvoře Pošty do doby, než se to schválí a protože rozhodující je datum podání celního prohlášení, pak to bude OK. Ale to by se asi nelíbilo ani těm, kteří jsou doposud (v nevědomosti) v klidu. Celé je to nedomyšlené a skoro to dělá dojem, že se někdo střelil do vlastní nohy. Pokud ovšem sledoval to, aby si někdo přišel na pěkné peníze oprávněně a současně znechutil legální podnikání jiným, tak to se mu povedlo perfektně. Ta myšlenka není úplně od věci, protože samotné zvýšení ceny o DPH rozhodně neznamená srovnatelnou cenu a to ani zdaleka. A ty peníze navíc přijdou státu, ne EU výrobcům. mpcz, 15jul2021
- Upraveno
Evidentně šíříš nepravdivé informace. Klid nedoporučuji. Některé věci jsou navíc jasné už nyní. Např.:
Rozhodující pro to, jaký postup se použije, zda postup platný do 30. 6. 2021 nebo od. 1. 7. 2021 bude datum podání celního prohlášení. Takže i když zásilka doputuje na území ČR před 1. 7. 2021, rozhodující bude okamžik podání celního prohlášení. Bude-li celní prohlášení podáno až 1. 7. 2021 nebo později, již se budou uplatňovat nové předpisy. Zdroj: celnisprava.cz
mpcz, 15jul2021
jcltm Nechci ti brát radost, ale zrovna ti řeknu, jak to dopadne. Záznam trasovače v Budapesti bude to poslední, co uvidíš. Pak bude dlouhá prodleva a nic se dít nebude. XXXXX pošta, která v řetězci následuje již proběhlou celní kontrolu v Maďarsku, jejíž dopady jsou zatím tajemstvím, bude stále a zatvrzele tvrdit, že balík nemá, přestože uplyne týden nebo dva a ničeho se nedovoláš. I když víš, kde všechny ty zásilky leží, nebude ti to nic platné, protože tato organizace to má na háku, telefony ti nevezmou, ani kdyby ses rozkrájel a na emaily žádná reakce nebo vyhýbavá, popř. v rozporu se skutečností. V rozpisu pracovní doby pro jistotu stojí: PO-PÁ , zavřeno. Ale - naděje umírá poslední. mpcz, 15jul2021
- Upraveno
mpcz Jsou to všechno balíky "Combined delivery", takže trackovatelné, už se i načetly do aplikace ČP. Vsadím se, že příští týden budou doma, tohle není jak ty malé obálky co se v Čechách válí měsíc a půl než je rozešlou. Už mají "Customs clearance success", takže jsou zdá se úspěšně v EU prostoru.
- Upraveno
mpcz Evidentně pomíjíš, že AE DPH již vybírá do své kasy a stát ho zatím zákonně nesmí přijmout. To asi není OK. Nebo ano?
to víš podle čeho? nákupem můžeš souhlasit s proclením jejich službou tak jak to dělá třeba DHL zcela automaticky a sama proclí zásilku. eBay se shiping program to dělá stejně. Taky nemůžou proclívat za tebe? Tam už to všechno funguje léta. Hledáš v tom kraviny obzvlášť když už mi přišlo několik balíků bez nejmenšího problému nebo zdržení. Ostatně banggood má třeba "EU priority line" což je už dlouho dobu služba u které se mi nikdy nic nezaseklo na celnici a přitom je odeslání z číny. Náklad na dopravu tam je což asi je možná to "paušální proclení" a je mi jedno komu ty prachy jdou. Pro mě je důležitý že neplatím 400,- za celní řízení u ČP. Cena DPH je pak zcela minoritní u většiny zásilek protože je menší než cena celního řízení. Tohle všechno teď zmizí a bude vše fungovat dál.
hapi No nevím, co si o tom tvém názoru mám myslet. Tvých názorů na techniku si velmi vážím, ale tady jsem na rozpacích. Proto bych měl s dovolením pár dobrovolných otázek.
1/ všiml sis vůbec názvu tohoto vlákna? "Aliexpress DPH od 1.7.2021". Každé slovo, číslo v tom titulku má velkou váhu.
2/ jsi vůbec plátce DPH? Pro nápovědu: ... kteří svou činností vytvoří obrat převyšující 1 000 000 Kč v období po sobě jdoucích dvanácti kalendářních měsíců.
3/ pokud jsi plátce DPH, kolik kvalifikovaných účetních řeší tvé (časem ověřené) trasakce se zahraničím?
Děkuji za případné odpovědi. mpcz, 16jul2021
Dnes bez potíží dorazil první balík.
- Upraveno
AliExpress začal sám vybírat DPH a to bez přičtení poplatků České pošty. AliExpress daň do EU odvádí systémem IOSS (Import One Stop Shop).
Nejisté je zatím celní odbavení zásilky, u které je už DPH zaplaceno. Zatím se neví, zda si Česká pošta naúčtuje poplatek nebo zda bude možné spárování zásilky přes aplikaci eCep / systém IOSS nebo zda bude možné si celní řízení vyřídit sám zdarma.
Dneska mi dorazila síťovka Intel x520 z ALI spolu s dalšími drobnostmi v jednom pytlíku. DPH si ALI naúčtoval, na všechny položky mám 'fakturu' a poštěvačka mi to jen tak dala do ruky.
Mám dojem že jsem někde četl, že výběr DPH se odsouvá na 1.8 nebo 1.9?
Ale stále nevím, jak to bude řešit pošta, oni se na to tak těšili, jak z nás budou tahat další $$$ a číňan s nima takhle vyxxxal. Aby pak pošta nakonec nevyxxxala s námi a DPH spolu s poplatkem za celní řízení nechtěla znovu.
Takže po několika vyměněných názorech s celníky, poštou a AE se stalo toto. Pláce DPH se jednoduše zaregistruje na AE a předá jim celní EORI CZ EU. Následně mu z faktur zmizne automaticky naúčtované DPH. Tak by to mělo být. Bohužel mu zmizne nejen DPH, ale i celá faktura, takže ZASE nemá žádný doklad o zaplacení. To se bude muset zase dlouze diskutovat s AE, protože ten doklad byl bezva. Protože bez něj lze sice žít, ale prokazovat výdaj tzv. jiným způsobem je sice možné, ale kdo to už jednou zažil, tak ví své. Jinak to samozřejmě vidí ti, co mají za rok třeba dva doklady, jinak ti, kteří jich mají víc.
Další změna se udála na stránkách České pošty, kde se objevilo tlačítko "Doplnit údaje pro celní řízení". Tady člověk neví, jestli to má hned doplňovat nebo čekat na výzvu. Jasnovidecká koule pomůže. Nad firmou, která to programuje musí ovšem každý kroutit hlavou, nad tím pošťákem taky, protože po zadání čísla zásilky se má doplnit PSČ příjemce, což se ovšem nepodaří, protože PSČ sice chtějí, ale chlíveček nabízí stále jen pro číslo zásilky. Že by to sice spustili, ale ani jeden pošťák si to sám nezkusil vyplnit? Na to, že se sem brzy budou hrnout kvanta lidí, to nevypadá na robustní systém ...
Další legraci očekávám v tom vyplňování. Vcelku v pohodě, dokud nenarazí plnič chtivý své zásilky na "celní zařazení". To vždy byla a nyní bude legrace ze všeho nejlepší. Databáze je dělána pro uživatele, kteří s ní dělají od rána do večera dlouhá léta a ti již např. ví, že když hledáte věc X, musíte hledat věc Y, která s X nemá nic společného. Jsem zvědav, jak ta babička ve fjertochu bude hledat např. nabíječku k telefonu, který dostala od vnuka pod stromeček. Kolegové chtiví zasvěcených komentářů nechť si to zkusí. I když - za cca 200,- + DPH to někdo za vás najde, že. Každopádně je nutno říci, že se něco děje. Pokud ovšem vezmeme v úvahu, že se jedná o akci, ve které se budou točit stovky miliónů, tak ty výsledky tomu zatím v žádném případě neodpovídají. Spíše naopak. mpcz, 30jul2021
mpcz jen bych dodal, ze prodejce prece dava svoji fakturu, tedy faktura od AE nedavala a nedava smysl, pokud tedy zmizi, nicemu to nevadi