okoun Vidím, že to řešíte moc povrchově.
1) Pokud řeším ochranu motoru, řeším vč. přefázování přívodu, je naprosto běžné, že u strojů, výrobních linek, výtahů atp je takováto ochrana již přímo ve strojním rozvaděči.
2) je naprosto normální (ač by být nemělo), že se při nějaké větší práci přehodí fáze a někdo to nezkontroluje. Nejtypičtější případy jsou výměna pojistkové skříně před elměrem, nebo výměna vedení (kabelu) pro dům / ulici atp. A klidně se to stane i když technik všechny předpisy dodrží, stačí aby to předtím bylo zapojené špatně a on to zapojí správně. Nebo taky stačí když se v panelovém domě rekonstruují rozvody el na chodbách a rozvaděče s elektroměry, řešil jsem to několikrát, že původní rozvaděče byly doleva a někdo je při rekonstrukci dal správně doprava
3) Ptal jsi se, jestli něco takového existuje, dostal jsi podle mě obsáhlou odpověď, která zmiňuje všechny varianty aby jsi byl v obraze, tak by bylo fajn si vybrat variantu , která ti bude vyhovovat nejvíc. Říct co přesně od toho chceš je důležité, mohlo by se pak snadno stát, že u síť v tom místě nebude dostatečně stabilní a relé bude náhodně vybavovat když soused bude rozbíhat třeba velkou flexu atp... Já mám před serverovnou hlídací relé, s asymetrií fází 10% vypínalo několikrát denně, po dohadování s technikem od čezu, který tvrdil, že síť je v pořádku, jsme se dopátrali závady, výpadku nejbližší trafostanice a celá síť se krmila pouze z jedné, která byla daleko.
4) jako jednu krabičku to nikdy mít nebudeš, budeš mít hlídací relé, které má klasický přepínací kontakt, kterým musíš ovládat stykač, nebo si to posílat do něčeho co tě bude o tom problému informovat
@mpcz
5) Problém leevných čínských hlídačů, ostatně i některých co běžně koupíte v CZ je přehřívání a způsob konstrukce.
Tato levná konstrukce spočívá v tom, že z každé fáze se sráží přes velký odpor napětí, za odpory je kombinace optočlenů, nebo zkratů tak aby výsledné napětí bylo 0, zkrat. Pokud dojde k výpadku jedné fáze (nebo poklesu napětí), objeví se v obvodu napětí (zkrat ustane) a to sepne relé... Výsledkem jsou viditelně zažloutlé až prpálené krabičky od poddimenzovaných rezistorů a velké množství tepla, a velmi malá životnost (cca rok)
U prvního odkazu zdá se, by mohl být digitální kontroler, to relé můžete vyzkoušet, za zkoušku nic nedáte, otázkou je jak na tom bude s životností a tepltou, opět tam budou velké výkonové rezistory jen druhý konec bude na prase přímo do mikroprocesoru, který bude napájen odbočkou přes jednocestné usměrnění z každé fáze.
u druhého odkazu bez displeje bude úplně ta první popisovaná varianta. U těch nejdražších relé jsou za výkonovými rezistory kombinace kapacit, optočlenů atp. mikroprocesor není připojen přímo k fázím. napájen je pak samostatným malým spínaným zdrojem za šestipulzním usměrňovačem. Nebo externě z 24V (záloha z baterií, pro větší bezpečnost, a napájení displeje) ale jak říkám, cena začíná někde kolem 5000Kč, nejrozumější volbou je třeba Lovato, je hojně rozšířené v hudební branži, jeho výhodou je i to, že umí kontrolovat i frekvence a mnoho dalšího (žádný větší koncert (cca 1000+lidí) není napájen ze sítě, nýbrž z diesel generátoru...
Obyčejné relé od elka stojí asi 700Kč, takže je otázkou zda to řešit a zadělávat si na požár, u nákupu z ali a ebaye se řídím heslem, nekupuju nic co se strká do 230V (pár věcí mám, ale přes oddělovací trafo)
P.S. Pokud dodržím všechny zásady provozu motoru (správně nastavený motorový spouštěč, správné předjištění), pak mu ani výpadek jedné fáze neublíží!