myghael U toho lokála se dá identifikovat odpovědnou osobu a dát příslušnému ISP nebo "ISP" příležitost projevit svou odbornost/neodbornost.
Identifikovat odpovědnou hospodu lze i když mi ve vesnické čtyřce předhodí polosyrový blaf z týden plesnivého masa. Obávám se ovšem že i kdybych tam zaplatil a poslal na týden Pohlreicha, moc se toho nezmění-navíc k té čtyřce to tak nějak patří a bylo by pošetilé to měnit. U "ISP" kde jedinou kvalifikací je "umím přivrtat anténu a konfiguruji ji dle random vygooglených návodů, pro důchodce dobrý" by to dopadlo podobně-své místo na trhu má stejně tako ta čtyřka, jen se holt segmentově míjíme.
myghael velká trojka už na tom blacklistu dávno je.
Asi máš štěstí na region když trojka vychází hůře než vesničani.
Byla by tam u i mne kdybych měl přísný threshold, ale zase od někoho konektivitu odebírat musím :-) Takže velká trojka je nejmenší zlo.
krakonos Pokud byste chtěl opravdu poradit a pomoci, tak mi prosím uveďte konkrétně, jak mohu vyřešit lépe. Využíváme síťové ochrany od ČRA a dodatečně přes cloudflare, ale stejně to nestačí.
Pokud to takto nestačí (a za předpokladu že jsou ty ochrany správně), pojďme na to otevřít extra téma, které bude "Jak se bránit DDoS" a které by bylo rozumné otevřít popisem co se vlastně děje. Tahat to do vlákna na úpravu skriptu je skutečně špatně. Stejně tak je špatně ovšem i myšlenka že ten blacklist zabrání DDoSu (pokud to nebude dle principu "i rozbité hodiny ukazují dvakrát denně správný čas").
Myslet si že v tom turrisím (nebo jakémkoli jiném) blacklistu jsou všechno možné zdroje DDoS útoků je poněkud naivní, a pokud se nevymaníš z tohoto předpokladu, problém s DDoS nevyřešíš nikdy. Začal bych tím že ochrana musí být dynamická a musí být schopna odolat i cílenému útoku ze směru který se doposud nikterak neprojevil.
Navíc, něco mi říká že to s čím máš problém nebude ani omylem cílený DDoS, možná tak sloužíš jako nástroj pro nějaké amplifikace, nedostatečná kapacita v síti nebo nějaká hrubá konfigurační chyba. Vede mne k tomu to že tvrdíš že ti na to pomáhá tato primitivní turrisí filtrace - ta na cílený kvalitní DDoS útok pomáhat nemůže ani omylem. Pokud pomáhá, tak je to buď extrémní náhoda, nebo je tam něco jiného. Zjednodušeně řečeno, pokud na problém pomáhá takto primitivní blacklist, potom bude samotný problém také dost primitivní (a potom je tam třeba zbytečný ten cloudflare).
Za mne je nasazování turrisího blacklistu střelba totálně naslepo. Takže ještě jednou - pomoc nabízím, nakonec nejsem tu jediný schopný poradit, ale předpokladem je popis kde začíná problém - nikoli prosba o pomoc s dotažením náhodně vybraného řešení.
a ad "Využíváme síťové ochrany od ČRA" - ta ochrana má nějaké slibované parametry - buď je plní nebo ne, potom bych zvážil buď výpověď, reklamaci, nebo reformulaci zadání. Vsadil bych ovšem spíše na reformulacu zadání, tedy vrátit se k otázce kde vlastně ten řešený problém začíná. To se podle mne nestalo, místo toho se random zkouší [ČRa, cloudflare, turris] ..., zítra to bude něco dalšího, ale pořád random. Je třeba ten řetězec náhodně losovaných "řešení" zastavit.